WVV

Je hebt er van die accommodaties tussen, waarbij je al na de eerste stap door de poort aanvoelt dat je op heilig grondgebied bent. In Winschoten is dat haast een understatement als we aan de D.U. Stikkerlaan arriveren. Want dat WVV historie ademt, merk je aan alles. Niet alleen de karakteristieke oude voetbalschoen in het clublogo is daar een prachtig voorbeeld van, maar vooral de oprichtingsakte zegt alles. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1896, toen er nog nauwelijks amateurvoetbalclubs waren. In de provincie Groningen waren alleen Be Quick (1887) en Veendam (1894) eerder van de partij.

Een rondje over het sportpark van WVV brengt dan ook herinneringen naar boven. Over hoe gelouterde namen als Arie Haan, Jan Mulder en Klaas Nuninga het tot profvoetballer bij onder meer Ajax wisten te schoppen, maar het spelletje leerden op Winschoter klei. Ook Marnix Kolder en Sietze Veen schopten het tot betaald voetbal. Als wij op het sportcomplex lopen, voetbalt er toevallig een groepje jongens op het kunstgras in hun vrije tijd. Zouden we één van hen over pak ‘m beet tien jaar kunnen bewonderen in het tenue van FC Groningen? Het is zeker niet uit te sluiten, want de jeugdopleiding van WVV staat sterk aangeschreven.

Want dat WVV historie ademt, merk je aan alles.

Maar WVV is meer dan alleen het opsommen van namen die het profvoetbal bereikten. WVV is ook de club van de Persil-emmertjes-inzamelactie in de jaren zestig en waar het invullen van de toto (toen dat nog niet meteen door iedereen werd gelinkt aan omkoopschandalen) een sport an sich was. Maar ook de club die ervoor zorgde dat aloude Winschoter clubs als Eendracht, Upright, VOMOS en CVW een nieuw leven kregen. Weliswaar in de WVV-kleuren zwart en rood, maar tóch. Dit jaar bestaat de roemrijke vereniging liefst 123 jaar. Op naar nieuwe successen, stoere knapen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sportpark SV Mussel

SV Mussel

Als er in Oost-Groningen een club was die haar sportpark deze eeuw een flinke boost heeft gegeven, is het SV Mussel wel.

sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal