WVV

Je hebt er van die accommodaties tussen, waarbij je al na de eerste stap door de poort aanvoelt dat je op heilig grondgebied bent. In Winschoten is dat haast een understatement als we aan de D.U. Stikkerlaan arriveren. Want dat WVV historie ademt, merk je aan alles. Niet alleen de karakteristieke oude voetbalschoen in het clublogo is daar een prachtig voorbeeld van, maar vooral de oprichtingsakte zegt alles. Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1896, toen er nog nauwelijks amateurvoetbalclubs waren. In de provincie Groningen waren alleen Be Quick (1887) en Veendam (1894) eerder van de partij.

Een rondje over het sportpark van WVV brengt dan ook herinneringen naar boven. Over hoe gelouterde namen als Arie Haan, Jan Mulder en Klaas Nuninga het tot profvoetballer bij onder meer Ajax wisten te schoppen, maar het spelletje leerden op Winschoter klei. Ook Marnix Kolder en Sietze Veen schopten het tot betaald voetbal. Als wij op het sportcomplex lopen, voetbalt er toevallig een groepje jongens op het kunstgras in hun vrije tijd. Zouden we één van hen over pak ‘m beet tien jaar kunnen bewonderen in het tenue van FC Groningen? Het is zeker niet uit te sluiten, want de jeugdopleiding van WVV staat sterk aangeschreven.

Want dat WVV historie ademt, merk je aan alles.

Maar WVV is meer dan alleen het opsommen van namen die het profvoetbal bereikten. WVV is ook de club van de Persil-emmertjes-inzamelactie in de jaren zestig en waar het invullen van de toto (toen dat nog niet meteen door iedereen werd gelinkt aan omkoopschandalen) een sport an sich was. Maar ook de club die ervoor zorgde dat aloude Winschoter clubs als Eendracht, Upright, VOMOS en CVW een nieuw leven kregen. Weliswaar in de WVV-kleuren zwart en rood, maar tóch. Dit jaar bestaat de roemrijke vereniging liefst 123 jaar. Op naar nieuwe successen, stoere knapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stormvogels ‘64

We kijken elkaar wat verdwaasd aan als we in Achlum via de Dorpsstraat de Alde Loop in zijn gereden, waar niets er in de verste verte op wijst dat er voetbalvelden in de buurt zijn. ‘Je hebt zeker weer eens op het huisadres van de secretaris genavigeerd?’, klinkt het. Lachend stappen we uit onze auto, want de straat loopt aardig dood en lopend moeten we het onderkomen van Stormvogels ‘64 ook wel kunnen vinden is de redenering. Als we richting de Bakkersteeg lopen, groet een vrouw met hond ons. We zien haar denken: ‘Wie zijn jullie en waarom in de lieve vrede zijn jullie in hemelsnaam in Achlum?’

VV Buitenpost

Het is maar goed dat sportpark De Swadde van VV Buitenpost zo’n lange oprit heeft. Als je die betreedt, kun je je halverwege nog altijd bedenken en toch maar weer omkeren. Althans, als je voor een sportief bezoek naar de club komt. Buitenpost zit namelijk flink in de lift en zag het eerste elftal op 21 april een historische titel vieren. Na jarenlang in de Tweede en Derde Klasse te hebben gebivakkeerd en de laatste zes jaar in de Eerste Klasse, dwong de hoofdmacht van Buitenpost door haar kampioenschap promotie af naar de Hoofdklasse. En het moet gezegd, ook De Swadde gaat daar moeiteloos in mee.

GRC

Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal