Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

Maar sinds 2013 is de betaald voetbalclub niet meer. Er is al veel over gezegd en geschreven, en bij de gedachte eraan pink je welhaast opnieuw een traantje weg. Maar gelukkig is Veendam 1894 er nog. De amateurvereniging werd in 1974 van de proftak gescheiden, maar is inmiddels de enige voetbaltrots die Veendam nog rijk is. Met een zaterdag- en zondagtak blijft de geest van Langeleegte nog altijd springlevend. Want inderdaad, Veendam 1984 speelt haar wedstrijden tegenwoordig in het stadion waar voorheen de profs zich in het zweet werkten.

En wie nostalgisch is ingesteld, kan dat alleen maar toejuichen. Met Angelo Cijntje en Marnix Kolder herbergt de amateurtak bovendien twee spelers van de voormalige proftak. En hoewel het stadion sinds het faillissement van de proftak afscheid heeft moeten nemen van de tribunes aan de korte zijde, blijft de geest van de Langeleegte nog altijd aan de gelijknamige straat ronddwalen, mede door de amateurtak. En daar mag Veendam trots op zijn. Want: ‘Kolonisten, Veur altied’.

Eén reactie

  1. Als kind woonde ik aan de Langeleegte tegenover het oude voetbalveld, vlak bij café Het Vosje met de eigenaar Steven Rook. Wij speelden vaak op dit veld en op de tribune. Waar nu het voetbalveld is, was destijds het zwembad.
    Dit was voor en in de oorlog en de eerste jaren er na.
    Ik heb nog een oude foto van de club uit Veendam of Wildervank. Bij een van die clubs heeft mijn vader gespeeld. Op de achterzijde van de foto staan de namen van Prummel, Pik,, Smith, Loorbach (mijn vader), Oorburg, Ten Hof, Pik, Alteren,
    Ossenburg en enkele onleesbare namen. De foto moet uit de jaren 20 van de vorige eeuw zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SSS’68

‘Zelf halen!’ Hoe vaak hoor je die term wel niet op een amateurvoetbalveld? Ja, nu helaas wat minder. Maar normaal gesproken kun je het vooral in de laagste regionen van het amateurvoetbal al binnen het kwartier op twee handen tellen. Wij zijn benieuwd hoe vaak dat in Marssum het geval is geweest. ‘Waarom?’, vraagt u zich nu misschien af, welnu: het geval wil dat het hoofdveld van Sport Staalt Spieren (SSS’68) pal aan de tuinen van enkele woningen aan de Uniastrjitte grenst. Dit is een beeld waar je hart als amateurvoetbalromanticus acuut sneller van gaat kloppen. Maar goed, wel zelf die bal halen dus.

vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

VV Buitenpost

Het is maar goed dat sportpark De Swadde van VV Buitenpost zo’n lange oprit heeft. Als je die betreedt, kun je je halverwege nog altijd bedenken en toch maar weer omkeren. Althans, als je voor een sportief bezoek naar de club komt. Buitenpost zit namelijk flink in de lift en zag het eerste elftal op 21 april een historische titel vieren. Na jarenlang in de Tweede en Derde Klasse te hebben gebivakkeerd en de laatste zes jaar in de Eerste Klasse, dwong de hoofdmacht van Buitenpost door haar kampioenschap promotie af naar de Hoofdklasse. En het moet gezegd, ook De Swadde gaat daar moeiteloos in mee.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal