Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

Maar sinds 2013 is de betaald voetbalclub niet meer. Er is al veel over gezegd en geschreven, en bij de gedachte eraan pink je welhaast opnieuw een traantje weg. Maar gelukkig is Veendam 1894 er nog. De amateurvereniging werd in 1974 van de proftak gescheiden, maar is inmiddels de enige voetbaltrots die Veendam nog rijk is. Met een zaterdag- en zondagtak blijft de geest van Langeleegte nog altijd springlevend. Want inderdaad, Veendam 1984 speelt haar wedstrijden tegenwoordig in het stadion waar voorheen de profs zich in het zweet werkten.

En wie nostalgisch is ingesteld, kan dat alleen maar toejuichen. Met Angelo Cijntje en Marnix Kolder herbergt de amateurtak bovendien twee spelers van de voormalige proftak. En hoewel het stadion sinds het faillissement van de proftak afscheid heeft moeten nemen van de tribunes aan de korte zijde, blijft de geest van de Langeleegte nog altijd aan de gelijknamige straat ronddwalen, mede door de amateurtak. En daar mag Veendam trots op zijn. Want: ‘Kolonisten, Veur altied’.

Eén reactie

  1. Als kind woonde ik aan de Langeleegte tegenover het oude voetbalveld, vlak bij café Het Vosje met de eigenaar Steven Rook. Wij speelden vaak op dit veld en op de tribune. Waar nu het voetbalveld is, was destijds het zwembad.
    Dit was voor en in de oorlog en de eerste jaren er na.
    Ik heb nog een oude foto van de club uit Veendam of Wildervank. Bij een van die clubs heeft mijn vader gespeeld. Op de achterzijde van de foto staan de namen van Prummel, Pik,, Smith, Loorbach (mijn vader), Oorburg, Ten Hof, Pik, Alteren,
    Ossenburg en enkele onleesbare namen. De foto moet uit de jaren 20 van de vorige eeuw zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

vv Nieuwolda

Over voetbalverenigingen met slechts één team zouden we een eeuwige lofzang kunnen houden. Puur omdat je ze moet koesteren zolang ze er zijn. De velden liggen er vaak retestrak bij en het cement van de accommodatie is kneuterigheid in de puurste vorm. Precies dat treffen we aan in Nieuwolda, waar de plaatselijke hoofdmacht haar clubkleuren wekelijks verdedigt in de krochten van het amateurvoetbal: de reserve Zesde Klasse.

VV Gorecht & VV Haren

Het is een vraag die elk voetbalweekend wel ergens op een sportpark te horen is: ‘Spelen we op het hoofdveld?’ Toegegeven, dat is dan ook bijna altijd het mooiste podium om op te voetballen. Bijna, want bij sommige voetbalverenigingen is het bijveld soms één van de best bewaarde geheimen. Zo ook op Sportpark De Koepel, waar Gorecht en Haren de dienst uitmaken. Oke, de tunnel richting het speelveld van De Kuip is iets mooier, maar deze tunnel - onder de drukke Dr. E. H. Ebelsweg - die leidt naar de tunnelvelden, is voor amateurvoetbalbegrippen een pareltje. Je moet zelfs nog een stukje door het Scharlakenbos om het speelveld te bereiken. Voor amateurvoetbalromantici iets om te koesteren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal