Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

Maar sinds 2013 is de betaald voetbalclub niet meer. Er is al veel over gezegd en geschreven, en bij de gedachte eraan pink je welhaast opnieuw een traantje weg. Maar gelukkig is Veendam 1894 er nog. De amateurvereniging werd in 1974 van de proftak gescheiden, maar is inmiddels de enige voetbaltrots die Veendam nog rijk is. Met een zaterdag- en zondagtak blijft de geest van Langeleegte nog altijd springlevend. Want inderdaad, Veendam 1984 speelt haar wedstrijden tegenwoordig in het stadion waar voorheen de profs zich in het zweet werkten.

En wie nostalgisch is ingesteld, kan dat alleen maar toejuichen. Met Angelo Cijntje en Marnix Kolder herbergt de amateurtak bovendien twee spelers van de voormalige proftak. En hoewel het stadion sinds het faillissement van de proftak afscheid heeft moeten nemen van de tribunes aan de korte zijde, blijft de geest van de Langeleegte nog altijd aan de gelijknamige straat ronddwalen, mede door de amateurtak. En daar mag Veendam trots op zijn. Want: ‘Kolonisten, Veur altied’.

Eén reactie

  1. Als kind woonde ik aan de Langeleegte tegenover het oude voetbalveld, vlak bij café Het Vosje met de eigenaar Steven Rook. Wij speelden vaak op dit veld en op de tribune. Waar nu het voetbalveld is, was destijds het zwembad.
    Dit was voor en in de oorlog en de eerste jaren er na.
    Ik heb nog een oude foto van de club uit Veendam of Wildervank. Bij een van die clubs heeft mijn vader gespeeld. Op de achterzijde van de foto staan de namen van Prummel, Pik,, Smith, Loorbach (mijn vader), Oorburg, Ten Hof, Pik, Alteren,
    Ossenburg en enkele onleesbare namen. De foto moet uit de jaren 20 van de vorige eeuw zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Be Quick 1887

Het heeft altijd wel iets magisch als je een accommodatie betreedt waarvan je weet dat er een enorm rijke historie achter de poort verscholen ligt. Wie dan ook maar enigszins nostalgisch is ingesteld, doet er goed aan om zo af en toe weer even een wedstrijdje op Esserberg mee te pakken. Heilige amateurvoetbalgrond, zo mogen we het onderkomen van Be Quick 1887 toch wel bestempelen. Gelukkig ziet The Good-Old dat zelf ook in, want bij de club zijn de vrijwilligers maar wat trots op Be Quick 1887 en de identiteit die – het jaartal zegt het al – inmiddels 133 aan de club hangt. En dat is terug te zien aan hoe het stadion aan de Rijksstraatweg erbij ligt.
Iconisch deens bushokje ontworpen door Poul Cadovius. Hergebruikt als dug-out bij voetbalclub Winsum

vv Winsum

Bij ons gaan de gedachten tijdens de rit naar Winsum terug naar de jaren van VIBOA en Hunsingo, want Winsum was tot de zomer van 2016 het dorp van de clubs in het geel-blauw en rood-wit. Waar de jeugdafdelingen drie jaar eerder al werden samengevoegd tot SJO Winsum, vond in 2016 de volledige fusie plaats en daarmee was VV Winsum geboren. Vier seizoenen lang werd gevoetbald op beide sportparken van de voorlopers, tot in 2020 het nieuwe Geert Reinders Sportpark Winsum West in gebruik werd genomen.

De Treffer ‘16

Toerend door het Drentse land komen we uit in het lintdorp 2e Exloërmond, waar Sportpark De Treffer met een bezoek wordt vereerd. Een sportpark dat de laatste jaren regelmatig in het nieuws is verschenen, want hoewel we op bezoek zijn bij De Treffer ’16, is de oorspronkelijke bespeler van het sportpark TEVV, dat op haar hoogtepunt uitkwam in de Eerste Klasse van het zondagvoetbal. Na veel mitsen en maren en een hoop gerommel binnen het dorp, is in 2016 de oprichting van De Treffer ’16 een feit. TEVV is op het moment van schrijven een ‘slapende vereniging’ en niet meer als actieve voetbalclub te vinden binnen de KNVB. De Treffer ’16 daarentegen vinden we in de zondag Vijfde Klasse, waar het afgelopen seizoen acht punten wist te verzamelen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal