Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

Maar sinds 2013 is de betaald voetbalclub niet meer. Er is al veel over gezegd en geschreven, en bij de gedachte eraan pink je welhaast opnieuw een traantje weg. Maar gelukkig is Veendam 1894 er nog. De amateurvereniging werd in 1974 van de proftak gescheiden, maar is inmiddels de enige voetbaltrots die Veendam nog rijk is. Met een zaterdag- en zondagtak blijft de geest van Langeleegte nog altijd springlevend. Want inderdaad, Veendam 1984 speelt haar wedstrijden tegenwoordig in het stadion waar voorheen de profs zich in het zweet werkten.

En wie nostalgisch is ingesteld, kan dat alleen maar toejuichen. Met Angelo Cijntje en Marnix Kolder herbergt de amateurtak bovendien twee spelers van de voormalige proftak. En hoewel het stadion sinds het faillissement van de proftak afscheid heeft moeten nemen van de tribunes aan de korte zijde, blijft de geest van de Langeleegte nog altijd aan de gelijknamige straat ronddwalen, mede door de amateurtak. En daar mag Veendam trots op zijn. Want: ‘Kolonisten, Veur altied’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Rolder Boys

‘Wie zijn jullie, hoe zijn jullie hier gekomen en wat zijn de codes van jullie pinpassen?’ Oké, die laatste vraag verzinnen we er zelf bij, maar ons bezoek aan Sportpark Boerbos van Rolder Boys gaat dan ook niet onopgemerkt voorbij. Een drietal vrijwilligers van de club ziet ons foto’s van de dug-outs, de prachtige tribune en zelfs het kunstgrasveld schieten. En zodra wij in hun blikveld zijn verschenen, wordt iedere stap van ons minutieus gevolgd. Als we bij het clubgebouw zijn aanbeland, hebben we daarom even wat uit te leggen, vinden ze.

VVS Oostwold

We komen er regelmatig achter dat sommige amateurvoetbalclubs bij de oprichting een andere clubnaam in gedachten hadden dan de naam die ze nu dragen. Dat was ook het geval in het Oost-Groningse Oostwold, waar het bestuur van het eerste uur Sparta wilde aanmelden bij de KNVB. Maar er bestond al een club die zo heette, en zo ontstond VV Sparta, dat onder de clubnaam VVS Oostwold haar duels afwerkt.

G.S.V.V. The Knickerbockers

Het is voor veel seniorenteams in Noord-Nederland toch altijd wel een dingetje als de competitie-indeling wordt bekendgemaakt: zitten we bij G.S.V.V. The Knickerbockers ingedeeld? Een bezoek aan de Groninger studentenclub, één van de grootste amateurvoetbalverenigingen van Noord-Nederland, staat vaak garant voor een retegezellige derde helft, met aansluitend een bezoekje aan het Groninger nachtleven. Als je dat redt tenminste, want vooral als het verkeerslicht in het Appleknockers Flophouse op groen staat, is het voor veel voetballers al een uitdaging om na 21:00 uur überhaupt nog enigszins recht te kunnen lopen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal