Maar sinds 2013 is de betaald voetbalclub niet meer. Er is al veel over gezegd en geschreven, en bij de gedachte eraan pink je welhaast opnieuw een traantje weg. Maar gelukkig is Veendam 1894 er nog. De amateurvereniging werd in 1974 van de proftak gescheiden, maar is inmiddels de enige voetbaltrots die Veendam nog rijk is. Met een zaterdag- en zondagtak blijft de geest van Langeleegte nog altijd springlevend. Want inderdaad, Veendam 1984 speelt haar wedstrijden tegenwoordig in het stadion waar voorheen de profs zich in het zweet werkten.
En wie nostalgisch is ingesteld, kan dat alleen maar toejuichen. Met Angelo Cijntje en Marnix Kolder herbergt de amateurtak bovendien twee spelers van de voormalige proftak. En hoewel het stadion sinds het faillissement van de proftak afscheid heeft moeten nemen van de tribunes aan de korte zijde, blijft de geest van de Langeleegte nog altijd aan de gelijknamige straat ronddwalen, mede door de amateurtak. En daar mag Veendam trots op zijn. Want: ‘Kolonisten, Veur altied’.
Eén reactie
Als kind woonde ik aan de Langeleegte tegenover het oude voetbalveld, vlak bij café Het Vosje met de eigenaar Steven Rook. Wij speelden vaak op dit veld en op de tribune. Waar nu het voetbalveld is, was destijds het zwembad.
Dit was voor en in de oorlog en de eerste jaren er na.
Ik heb nog een oude foto van de club uit Veendam of Wildervank. Bij een van die clubs heeft mijn vader gespeeld. Op de achterzijde van de foto staan de namen van Prummel, Pik,, Smith, Loorbach (mijn vader), Oorburg, Ten Hof, Pik, Alteren,
Ossenburg en enkele onleesbare namen. De foto moet uit de jaren 20 van de vorige eeuw zijn.