GVAV Rapiditas

Welk sportcomplex in de gemeente Groningen ligt min of meer op een eiland? Stel de vraag aan een gemiddelde amateurvoetballiefhebber en niet veel van hen zullen op de proppen komen met de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV) Rapiditas, maar toch is het zo. Wie Sportpark Kardinge vanaf de Bieskemaar wil betreden, moet geluk hebben dat het hek van het enige toegangspad geopend is, anders kun je onverrichter zake rechtsomkeert maken. Tenzij je over flink wat sprongkracht beschikt om de brede sloten eromheen te trotseren.

Gelukkig is het hek geopend als wij een rondje over Sportpark Kardinge maken. Gelukkig ook maar, want het verspringen laten we liever over aan leden van Groningen Atletiek, waar de atletiektak van GVAV sinds 2003 onder valt. Sinds 1999 voetbalt GVAV op het onderkomen tussen de stadswijken Beijum en Lewenborg, waar de onmiskenbare clubkleuren (blauwe shirts, witte broeken en rode sokken) verdedigd worden. Soms nog weleens met gemengde gevoelens, want een briesje op de Grote Markt kan op Sportpark Kardinge zomaar aanvoelen als windkracht 7. Een onderkomen dat ruimte biedt voor de talloze jeugdteams van de opleidingsclub, al zullen de oudgedienden van GVAV stiekem nog weleens terugverlangen naar het oude Stadion Oosterpark en het Van Starkenborghcomplex.

Dan komen de namen van Martin Koeman, Rikkert la Crois of Otto Roffel snel naar boven. Of, recentelijker, Leandro Bacuna, Martin Drent en Kurt Elshot. En GVAV brengt nog steeds menig voetbaltalent voort. Zo plukte FC Barcelona in 2013 Stadjer Fode Fofana, die inmiddels op de deur klopt bij de hoofdmacht van PSV, weg van Sportpark Kardinge. GVAV zal mede door haar roemrijke historie altijd een naam blijven die ook ver buiten Groningen bekend in de oren klinkt. GVAV als springplank naar het profvoetbal? Menig jong voetballertje zal ervan dromen. Maar clubidentiteitbewakers als Ingmar Liezenga, Arco Bartelsman en Boyd Kooi zullen beamen: één lange voetballoopbaan in het shirt van GVAV kan ook best heel mooi zijn.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Eext

Het leven hoeft soms helemaal niet ingewikkeld te zijn. Want stel je voor dat je een accommodatie een naam moet geven, maar er maar niet komt bovendrijven wat nou de meest geschikte is. Bij vv Eext moeten ze vast ook met die discussie geworsteld hebben, maar toen de knoop werd doorgehakt, werd besloten om het gewoon te houden bij wat je ziet als je naar een voetbalveld gaat. En dus voetballen de ‘Eexterossen’ op sportpark ‘t Veld. En dat klinkt ons op voorhand als muziek in de oren.

VV Westerkwartier (voorheen VV SVMH)

‘Hèhè, eindelijk weer eens een fatsoenlijke backdrop’, klinkt het luidkeels. We zijn amper gearriveerd op een hele knusse parkeerplaats aan de Iwemalaan in Niebert, als één van ons de autodeur dichtslaat, in gestrekte draf het onderkomen van VV Westerkwartier in Niebert betreedt, het kassahokje passeert en zich vervolgens rond de middellijn omdraait richting de Nieberter molen. ‘Ik geef toe jongens, ik had ‘m al gespot’. Tja, wie niets met groundhoppen heeft, kan zich dit enthousiasme nauwelijks voorstellen. Maar als een sportcomplex nou eenmaal een gave blikvanger heeft, zijn we snel verkocht.

VIOS Oosterhesselen

We kennen natuurlijk allemaal de gehaktbal als ultieme snack voor de derde helft. Of anders wel een patatje met. Maar bij VIOS Oosterhesselen pakken ze dat heel anders aan. Want we mogen dan in Drenthe zijn, ook daar komen we geregeld een tropische verrassing tegen. Als we vanaf de Burgemeester de Kockstraat een parkeerplaats op draaien, prijkt het VIOS-logo levensgroot op het clubgebouw, terwijl daaronder de naam in rode letters niet te missen is. Alsof dat nog niet genoeg duidelijkheid geeft, is er altijd nog het in de rood-zwarte clubkleuren gestoken toegangshek, met uitgesneden naam. Een uitstekende entree van de club die in 1926 medeoprichter was van de Drentse Voetbalbond.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal