GVAV Rapiditas

Welk sportcomplex in de gemeente Groningen ligt min of meer op een eiland? Stel de vraag aan een gemiddelde amateurvoetballiefhebber en niet veel van hen zullen op de proppen komen met de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV) Rapiditas, maar toch is het zo. Wie Sportpark Kardinge vanaf de Bieskemaar wil betreden, moet geluk hebben dat het hek van het enige toegangspad geopend is, anders kun je onverrichter zake rechtsomkeert maken. Tenzij je over flink wat sprongkracht beschikt om de brede sloten eromheen te trotseren.

Gelukkig is het hek geopend als wij een rondje over Sportpark Kardinge maken. Gelukkig ook maar, want het verspringen laten we liever over aan leden van Groningen Atletiek, waar de atletiektak van GVAV sinds 2003 onder valt. Sinds 1999 voetbalt GVAV op het onderkomen tussen de stadswijken Beijum en Lewenborg, waar de onmiskenbare clubkleuren (blauwe shirts, witte broeken en rode sokken) verdedigd worden. Soms nog weleens met gemengde gevoelens, want een briesje op de Grote Markt kan op Sportpark Kardinge zomaar aanvoelen als windkracht 7. Een onderkomen dat ruimte biedt voor de talloze jeugdteams van de opleidingsclub, al zullen de oudgedienden van GVAV stiekem nog weleens terugverlangen naar het oude Stadion Oosterpark en het Van Starkenborghcomplex.

Dan komen de namen van Martin Koeman, Rikkert la Crois of Otto Roffel snel naar boven. Of, recentelijker, Leandro Bacuna, Martin Drent en Kurt Elshot. En GVAV brengt nog steeds menig voetbaltalent voort. Zo plukte FC Barcelona in 2013 Stadjer Fode Fofana, die inmiddels op de deur klopt bij de hoofdmacht van PSV, weg van Sportpark Kardinge. GVAV zal mede door haar roemrijke historie altijd een naam blijven die ook ver buiten Groningen bekend in de oren klinkt. GVAV als springplank naar het profvoetbal? Menig jong voetballertje zal ervan dromen. Maar clubidentiteitbewakers als Ingmar Liezenga, Arco Bartelsman en Boyd Kooi zullen beamen: één lange voetballoopbaan in het shirt van GVAV kan ook best heel mooi zijn.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VAKO

Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons - kortweg VAKO - luidt de clubnaam van de enige veldvoetbalclub die Vries rijk is. We moeten helemaal terug naar 1930 als er onder de vlag van VAKO voor de eerste keer tegen een bal getrapt wordt. Aan de Veenweg werd een boer bereid gevonden om een stuk land af te staan aan de vers opgerichte club. Er werd een échte leren bal geregeld, en dankzij kippengaas waren ook doelnetten een feit.

VVS Oostwold

We komen er regelmatig achter dat sommige amateurvoetbalclubs bij de oprichting een andere clubnaam in gedachten hadden dan de naam die ze nu dragen. Dat was ook het geval in het Oost-Groningse Oostwold, waar het bestuur van het eerste uur Sparta wilde aanmelden bij de KNVB. Maar er bestond al een club die zo heette, en zo ontstond VV Sparta, dat onder de clubnaam VVS Oostwold haar duels afwerkt.

sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal