vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

Muntendam, tegenwoordig een zondagderdeklasser, kent een aansprekend verleden. Tot 1926 kende het dorp nog twee voetbalclubs (UNA en een club met de bijzondere en vele vragen oproepende naam Wodan-Vrouwenhaters), maar die fuseerden in MVC. Uiteindelijk vonden Sander Hoving, Mattheus Jager en Jan Pater het hoog tijd dat Muntendam een volwaardige voetbalclub kreeg die ook competitief ging spelen en zo ontstond VV Muntendam. Een uitstekende keuze zo bleek, want in de eerste seizoenen werd het ene na andere succes gevierd. Promotie naar de Eerste Klasse werd net misgelopen, omdat FVC en LVV Friesland iets sterker waren. Maar Muntendam was op de voetbalkaart gezet. En dat voor een club uit een dorp met slechts 3000 inwoners.

Nu hebben we al heel wat sportparken gezien, maar die van Muntendam is toch net even wat anders. Is de parkeerplaats bij veel voetbalverenigingen openbaar toegankelijk, aan de Zuiderstraat gaat die na sluitingstijd óók achter slot en grendel. En dat de ingang midden in een woonwijk te vinden is, daar worden we alleen maar vrolijk van. Blikvangers zijn het entreehokje en de tribune, die bij nadere inspectie inderdaad aan vervanging toe is. Maar goed, wij houden nou eenmaal van oude meuk. Als een passant ons toevertrouwt dat het er aan de Zuiderstraat nog weleens hard aan toe gaat, wekt dat alleen maar meer interesse. En ach, tegen Kouvreters voetballen mag dan niet voor iedereen een pretje zijn, gelukkig wacht ook hier na afloop van elke wedstrijd weer een kist bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dugout bij vv Suawoude

SV Suawoude

Nee, als je sportieve successen wilt vieren moet je niet op Sportpark Suderfinne zijn. En dus zit het geluk 'm in kleine dingen, zoals in het voorjaar. Het is 8 april 2023 als SV Suawoude - plaatselijk beter bekend als SV Suwâld - tegen Holwerd pas het eerste puntje van het seizoen pakt. Een week later wordt in eigen huis Nicator verslagen. Het blijken achteraf de enige vier punten te zijn die de Suwâldsters in het seizoen 2022-2023 bijeen weten te sprokkelen. Maar malen ze er in het circa 630 zielen tellende dorp om dat Suawoude na bijna een jaar pas weer eens een wedstrijd wint? Welnee. Sterker nog, in de laatste vijf seizoenen won Suawoude pas tien officiële competitiepotjes. Het drukt de pret niet bij de jonge Suwâldsters, die de jaarlijkse doelstelling in de Vijfde Klasse doorgaans eenvoudig houden: geen laatste proberen te worden.

A.V.C. Sexbierum

Het is een wat bewolkte middag als wij Sexbierum in rijden. Toch wel een iconisch plaatsje, want als er in Noord-Nederland een plaatsnaam is waar de nodige grappen en grollen over gemaakt zijn, is het Sexbierum wel. Marketingtechnisch had de plaatselijke voetbalvereniging daar best een slaatje uit kunnen slaan dachten wij, maar de club in kwestie - AVC - staat voor Algemene Voetbal Club. Tja, waarom tenslotte moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Misschien is het wel omdat het niet alleen voetbal is dat de boventoon voert op Sportpark De Lytse Trije. Zodra we het onderkomen betreden zien we ook een basketbalveld en een kaatsveld.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal