vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

Muntendam, tegenwoordig een zondagderdeklasser, kent een aansprekend verleden. Tot 1926 kende het dorp nog twee voetbalclubs (UNA en een club met de bijzondere en vele vragen oproepende naam Wodan-Vrouwenhaters), maar die fuseerden in MVC. Uiteindelijk vonden Sander Hoving, Mattheus Jager en Jan Pater het hoog tijd dat Muntendam een volwaardige voetbalclub kreeg die ook competitief ging spelen en zo ontstond VV Muntendam. Een uitstekende keuze zo bleek, want in de eerste seizoenen werd het ene na andere succes gevierd. Promotie naar de Eerste Klasse werd net misgelopen, omdat FVC en LVV Friesland iets sterker waren. Maar Muntendam was op de voetbalkaart gezet. En dat voor een club uit een dorp met slechts 3000 inwoners.

Nu hebben we al heel wat sportparken gezien, maar die van Muntendam is toch net even wat anders. Is de parkeerplaats bij veel voetbalverenigingen openbaar toegankelijk, aan de Zuiderstraat gaat die na sluitingstijd óók achter slot en grendel. En dat de ingang midden in een woonwijk te vinden is, daar worden we alleen maar vrolijk van. Blikvangers zijn het entreehokje en de tribune, die bij nadere inspectie inderdaad aan vervanging toe is. Maar goed, wij houden nou eenmaal van oude meuk. Als een passant ons toevertrouwt dat het er aan de Zuiderstraat nog weleens hard aan toe gaat, wekt dat alleen maar meer interesse. En ach, tegen Kouvreters voetballen mag dan niet voor iedereen een pretje zijn, gelukkig wacht ook hier na afloop van elke wedstrijd weer een kist bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doel en floodlight bij voetbalvereniging Harkemase Boys

Harkemase Boys

Als noordelijke amateurvoetballer kom je gevoelsmatig op maar twee plekken écht dicht bij het gevoel van profvoetballer zijn: Stadion Esserberg in Groningen en sportpark De Bosk in Harkema. Stadion de Bosk zou geen rare naam zijn voor het onderkomen van de rode ‘Boys’ uit het dorp. Een prachtige toegangspoort, twee overdekte tribunes en een statribune achter het doel én een kantine met zicht op het veld. Als Kelderklasser waan je je met een beetje fantasie ineens een groot voetbaltalent wanneer je je kunsten op zo’n plek mag vertonen.

vv Wardy

Je hebt er van die sportparken bij, waarbij je het kunstgrasrubber al van veraf ruikt. Niet onze favoriet, dus is het fijn als precies het tegenovergestelde een feit is. In Ferwerd bijvoorbeeld, waar dat al begint bij de ingang, waar de plaatselijke voetbalvereniging je er fijntjes op wijst dat je welkom wordt geheten op De Boppeslach. Die boodschap heeft een vrachtwagenchauffeur op vrijdagochtend al goed in z’n oren geknoopt, want hij laadt het ene na andere kratje bier binnen in het clubgebouw. U had het wellicht al begrepen: we zijn op visite bij vv Wardy.

GRC

Zuinig zijn op het historisch erfgoed, je hoeft bij GRC Groningen niet te vertellen hoe je dat moet doen. Een klusje dat GRC-archivaris Ab Gewald wel is toevertrouwd. Mede door zijn inspanningen wordt er in de Groninger Archieven liefst vijftien meter aan documentatie bewaard van 1902 tot 2002. De club uit de stad Groningen voetbalt inmiddels alweer 47 jaar op sportpark Corpus den Hoorn in de stad Groningen, waar druk wordt gewerkt aan creëren van nieuwe historie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal