vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

Muntendam, tegenwoordig een zondagderdeklasser, kent een aansprekend verleden. Tot 1926 kende het dorp nog twee voetbalclubs (UNA en een club met de bijzondere en vele vragen oproepende naam Wodan-Vrouwenhaters), maar die fuseerden in MVC. Uiteindelijk vonden Sander Hoving, Mattheus Jager en Jan Pater het hoog tijd dat Muntendam een volwaardige voetbalclub kreeg die ook competitief ging spelen en zo ontstond VV Muntendam. Een uitstekende keuze zo bleek, want in de eerste seizoenen werd het ene na andere succes gevierd. Promotie naar de Eerste Klasse werd net misgelopen, omdat FVC en LVV Friesland iets sterker waren. Maar Muntendam was op de voetbalkaart gezet. En dat voor een club uit een dorp met slechts 3000 inwoners.

Nu hebben we al heel wat sportparken gezien, maar die van Muntendam is toch net even wat anders. Is de parkeerplaats bij veel voetbalverenigingen openbaar toegankelijk, aan de Zuiderstraat gaat die na sluitingstijd óók achter slot en grendel. En dat de ingang midden in een woonwijk te vinden is, daar worden we alleen maar vrolijk van. Blikvangers zijn het entreehokje en de tribune, die bij nadere inspectie inderdaad aan vervanging toe is. Maar goed, wij houden nou eenmaal van oude meuk. Als een passant ons toevertrouwt dat het er aan de Zuiderstraat nog weleens hard aan toe gaat, wekt dat alleen maar meer interesse. En ach, tegen Kouvreters voetballen mag dan niet voor iedereen een pretje zijn, gelukkig wacht ook hier na afloop van elke wedstrijd weer een kist bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sc Bant

’SC Bant en SC Creil gaan volledig samenwerken’, luidde onlangs een krantenkop waarop ons oog viel. ‘Dan moeten we als de sodemieter naar de Noordoosterpolder, want dan is er straks een sportcomplex minder om te fotograferen’, was onze eerste gedachte. Dus pakken we de auto, stemmen we onze navigatie af op sportpark De Akkers in Bant en staan we niet veel later op de kruising van de Zuidwend en de Sportsingel in het dorp.

vv Veelerveen

‘Kijk, daar moeten we zijn!’, riep één van de Over de Bal-leden toen we al speurend door Veelerveen reden om het plaatselijke sportcomplex van VV Veelerveen met een bezoek te vereren. Eigenlijk vonden we de parkeerplaats en de entreepoort al een eervolle vermelding waard, maar toen moest het mooiste nog komen. Want eerlijk is eerlijk: Sportpark Veelerveen moet voor amateurvoetballers net zoiets zijn als een hemelpoort betreden.

sc Creil

Sinds we de amateurvoetbalvelden afstruinen is het nog maar één keer voorgekomen dat we voor een dichte deur stonden. Ook in Creil houden we onze adem in als we de plaatselijke voetbalvelden naderen. ‘We moeten en zullen een rondje om het hoofdveld lopen’, denken we hardop, maar een dicht entreehek lijkt roet in het eten te gooien. Als we checken of het hek geopend is, blijkt dat je er gewoon omheen kunt lopen. Een zucht van verlichting volgt. Want dit veld van SC Creil bevalt ons van afstand al, laat staan van dichtbij.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal