vv Tzum

‘Waar gaat de reis heen?’, klinkt het in onze bolide. ‘It Lyntsjepark’, is het antwoord dat volgt. Een naam waar niet meteen een aha-erlebnis bij volgt, maar toch zit er wel degelijk een prachtverhaal aan het onderkomen van voetbalvereniging Tzum, waar de reis naartoe gaat. Het is namelijk het dorp waarin de lijntjesnijders wonen, waar de naam van het sportparkje dan weer van afgeleid is. Omdat het gros van de lezers dit verhaal vermoedelijk niets zegt, zijn wij niet te beroerd om die bijnaam hier nog even uit de doeken te doen.

Want volgens een volksverhaal hebben bewoners van het verderop gelegen Oldeboorn in het verleden een heuse strijd met Tzum gevoerd om de kerk met de hoogste toren. De Oldeboorners wilden de hoogste toren van Friesland, wat betekende dat hun toren hoger moest worden dan die in Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren was. Ze beklommen de toren en maten de hoogte met een touw. Daarna bleven ze in de plaatselijke herberg overnachten. Terwijl ze sliepen werd door iemand uit Tzum een flink stuk van het touw afgesneden, met als gevolg dat dat de toren van Oldeboorn lager werd dan die van Tzum. De inwoners van Oldeboorn worden sindsdien tuorkemjitters (torenmeters) genoemd en die van Tzum lyntsjesnijers (lijntjesnijders).

Als wij bij It Lyntsjepark zijn aangekomen, constateren we tot onze droefenis dat er geen doelnetten in de goals hangen. ‘Hopelijk zijn die er niet afgesneden’, wordt er gegrapt. Eén hoofdveld, één trainingsveld; het recept voor een eenvoudig voetbalonderkomen is soms doodsimpel. Op het paadje tussen beide velden door, maakt een moeder een wandeling met haar kinderen. Onze blik wendt af naar de kantine, waar een bescheiden bokaal de vensterbank siert. ‘Misschien wel de grootste prijs uit de clubhistorie’, roept één van ons. Na een uitgebreide blik door het raam, weten wij het meteen. Dit is dé plek om na een wedstrijdje zwoegen in de modder goede volksverhalen te blijven oprakelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SGO

Als je moet opnoemen waar je Grolloo van kent, is de plaatselijke voetbalclub vast niet het eerste dat je te binnen schiet. Vinden we ook niet gek, want wijlen Harry Muskee, frontman van bluesband Cuby + Blizzards, voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen en zelfs familiecamping De Berenkuil spreken veel meer tot de verbeelding in het pittoreske Drentse dorpje. Toch zetten wij maar met één doel koers naar Grolloo: kijken waar SGO een balletje trapt.

vv EEC

Verkeer dat over de N34 raast én over een voetbalhart beschikt, kijkt tussen Odoorn en Borger altijd even opzij. Ingeklemd tussen de dorpsrand van Ees en een akker ligt namelijk Sportpark De Dillen. Alhoewel, sportpark is misschien een groot woord. Het onderkomen van de Ees Eesergroen Combinatie (EEC) is niet meer dan een hoofdveld met een trainingsveld, maar het zal door de ligging bij voetbalromantici meteen in de smaak vallen. Knus is het juiste woord, blijkt nadat we een kijkje hebben genomen. En dat rondje is zo gemaakt.

VAKO

Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons - kortweg VAKO - luidt de clubnaam van de enige veldvoetbalclub die Vries rijk is. We moeten helemaal terug naar 1930 als er onder de vlag van VAKO voor de eerste keer tegen een bal getrapt wordt. Aan de Veenweg werd een boer bereid gevonden om een stuk land af te staan aan de vers opgerichte club. Er werd een échte leren bal geregeld, en dankzij kippengaas waren ook doelnetten een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal