SSS’68

‘Zelf halen!’ Hoe vaak hoor je die term wel niet op een amateurvoetbalveld? Ja, nu helaas wat minder. Maar normaal gesproken kun je het vooral in de laagste regionen van het amateurvoetbal al binnen het kwartier op twee handen tellen. Wij zijn benieuwd hoe vaak dat in Marssum het geval is geweest. ‘Waarom?’, vraagt u zich nu misschien af, welnu: het geval wil dat het hoofdveld van Sport Staalt Spieren (SSS’68) pal aan de tuinen van enkele woningen aan de Uniastrjitte grenst. Dit is een beeld waar je hart als amateurvoetbalromanticus acuut sneller van gaat kloppen. Maar goed, wel zelf die bal halen dus.

SSS’68 was niet de enige club in ons land die op het lumineuze idee kwam om de club de afkorting van Sport Staalt Spieren mee te geven. Twee voetbalverenigingen uit Klaaswaal (Zuid-Holland) en Overloon (Limburg) waren er al eerder bij dan voetbalminnend Marssum. Nader onderzoek leert daarnaast dat het jaartal waarin SSS’68 werd opgericht nogal voor wat discussie heeft gezorgd. Dat zou niet 1968 zijn, maar 1970. De discussie daarover werd in vele SSS-besturen gevoerd, maar een knoop doorgehakt werd er nooit. Dus laten we alles lekker bij het oude, moet er zijn gedacht. Eigenlijk dezelfde gedachtegang die wij hebben over dit bescheiden sportparkje: helemaal niks meer aan veranderen.

Helemaal niks meer aan veranderen.

Met slechts drie senioren- en drie jeugdteams is SSS’68 geen grote vereniging en dus grossiert de club ook niet in de successen. Een goede reden om aan de bar in de kantine nog eens met weemoed terug te blikken op begin deze eeuw, toen de het nietige SSS’68 tussen 2004 en 2007 ineens tweemaal op rij promoveerde naar de derde klasse, mede door de scorende secretaris Gerard Hiemstra die anders nooit scoort. Het idyllische Sportpark Unia kreeg daardoor in de Derde Klasse ineens bezoek van grotere clubs als Balk, CVVO en SC Joure. Terwijl wij op het hoofdveld wandelen, raadplegen we internet even voor meer informatie over Marssum. ‘Bekijk hier een lijst van rijksmonumenten in Marssum’, zegt Wikipedia. Maar in één oogopslag zien we al dat die lijst niet klopt. ‘Sportpark Unia staat er niet op. Schande!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veterans Monistrol

Veel is er niet over bekend, maar dat maakt het 'complex' er niet minder geweldig op. Club de Veterans de futbol de Monistrol de Montserrat, zo luidt de beschrijving op Google Maps. Het logo van de club, a la Anfield boven de 'tunnel' waar de lokale helden het veld opkomen geschilderd, houdt het op Veterans Monistrol. Het 'Fundat 1996' in het logo leert ons nog iets meer over dit initiatief, zoals het logo überhaupt eigenlijk alles zegt. De bal linksonder spreekt voor zich, net zoals de Catalaanse vlag daarnaast. Bovenin het logo zien we contouren van een rotsformatie die de Barcelona- en Cataloniëgangers direct herkennen: die van de berg Montserrat. In het Nederlands letterlijk vertaald: de gezaagde berg. Waarom? Bekijk de toppen van de rotsen bovenop maar eens. En die zie je dus ook in het logo van Veterans Monistrol.

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

GVAV Rapiditas

Welk sportcomplex in de gemeente Groningen ligt min of meer op een eiland? Stel de vraag aan een gemiddelde amateurvoetballiefhebber en niet veel van hen zullen op de proppen komen met de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV) Rapiditas, maar toch is het zo. Wie Sportpark Kardinge vanaf de Bieskemaar wil betreden, moet geluk hebben dat het hek van het enige toegangspad geopend is, anders kun je onverrichter zake rechtsomkeert maken. Tenzij je over flink wat sprongkracht beschikt om de brede sloten eromheen te trotseren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal