SSS’68

‘Zelf halen!’ Hoe vaak hoor je die term wel niet op een amateurvoetbalveld? Ja, nu helaas wat minder. Maar normaal gesproken kun je het vooral in de laagste regionen van het amateurvoetbal al binnen het kwartier op twee handen tellen. Wij zijn benieuwd hoe vaak dat in Marssum het geval is geweest. ‘Waarom?’, vraagt u zich nu misschien af, welnu: het geval wil dat het hoofdveld van Sport Staalt Spieren (SSS’68) pal aan de tuinen van enkele woningen aan de Uniastrjitte grenst. Dit is een beeld waar je hart als amateurvoetbalromanticus acuut sneller van gaat kloppen. Maar goed, wel zelf die bal halen dus.

SSS’68 was niet de enige club in ons land die op het lumineuze idee kwam om de club de afkorting van Sport Staalt Spieren mee te geven. Twee voetbalverenigingen uit Klaaswaal (Zuid-Holland) en Overloon (Limburg) waren er al eerder bij dan voetbalminnend Marssum. Nader onderzoek leert daarnaast dat het jaartal waarin SSS’68 werd opgericht nogal voor wat discussie heeft gezorgd. Dat zou niet 1968 zijn, maar 1970. De discussie daarover werd in vele SSS-besturen gevoerd, maar een knoop doorgehakt werd er nooit. Dus laten we alles lekker bij het oude, moet er zijn gedacht. Eigenlijk dezelfde gedachtegang die wij hebben over dit bescheiden sportparkje: helemaal niks meer aan veranderen.

Helemaal niks meer aan veranderen.

Met slechts drie senioren- en drie jeugdteams is SSS’68 geen grote vereniging en dus grossiert de club ook niet in de successen. Een goede reden om aan de bar in de kantine nog eens met weemoed terug te blikken op begin deze eeuw, toen de het nietige SSS’68 tussen 2004 en 2007 ineens tweemaal op rij promoveerde naar de derde klasse, mede door de scorende secretaris Gerard Hiemstra die anders nooit scoort. Het idyllische Sportpark Unia kreeg daardoor in de Derde Klasse ineens bezoek van grotere clubs als Balk, CVVO en SC Joure. Terwijl wij op het hoofdveld wandelen, raadplegen we internet even voor meer informatie over Marssum. ‘Bekijk hier een lijst van rijksmonumenten in Marssum’, zegt Wikipedia. Maar in één oogopslag zien we al dat die lijst niet klopt. ‘Sportpark Unia staat er niet op. Schande!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Gieten

Quizvraagje: welke Drentse amateurvoetbalclub voetbalt op een terrein dat voorheen werd gebruikt voor moestuintjes? Wie houdt van de belangrijkste bijzaak ter wereld én het Drentse dialect een warm hart toedraagt, komt dan snel uit bij VV Gieten, dat sinds 1955 sportpark De Goorns als thuishaven heeft. En omdat Goorns in het Drents ‘tuingronden’ betekent, heb je direct een antwoord op de quizvraag. ‘Maar Gieten bestaat toch al langer dan 1955?’, denk je nu misschien. Terechte opmerking. Sinds 1925 al, zelfs. En ook daarvoor werd er al volop in het esdorp gevoetbald. Maar nog niet op De Goorns.

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

vv Westerbroek

Alle parkeerplekken zijn onbezet, dus we kunnen onze bolide zelfs horizontaal over drie vakken parkeren en er kraait nog geen haan naar. Althans, dat denken we. Het is vrijdagochtend, de zon glooit over Westerbroek en we verwachten het rijk voor ons alleen te hebben. Totdat het geronk van een scooter klinkt, en het steeds dichterbij komt. We lopen al langs het clubgebouw van Westerbroek, als een dame ons op de scooter inhaalt en op een sukkeldrafje over de trainingsvelden doorrijdt, richting de dug-outs op het hoofdveld. Tussendoor volgt nog een vriendelijke hand omhoog: ‘hoi!’

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal