A.V.C. Sexbierum

Het is een wat bewolkte middag als wij Sexbierum in rijden. Toch wel een iconisch plaatsje, want als er in Noord-Nederland een plaatsnaam is waar de nodige grappen en grollen over gemaakt zijn, is het Sexbierum wel. Marketingtechnisch had de plaatselijke voetbalvereniging daar best een slaatje uit kunnen slaan dachten wij, maar de club in kwestie - AVC - staat voor Algemene Voetbal Club. Tja, waarom tenslotte moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Misschien is het wel omdat het niet alleen voetbal is dat de boventoon voert op Sportpark De Lytse Trije. Zodra we het onderkomen betreden zien we ook een basketbalveld en een kaatsveld.

Maar goed, voor dat voetballende aspect waren we dus gekomen. En qua locatie stelt De Lytse Trije in ieder geval niet teleur. Lekker aan de rand van het dorp, ingeklemd tussen een semi-bedrijventerrein en akkers. Heel veel akkers. En stiekem houden wij daarvan. Waarom, vraagt u zich af? Nou, gewoon, omdat je prachtig een beeld voor de geest kunt halen waarbij iemand over het loopplankje de akker op dendert, om die verdwaalde bal van een niet zo technisch begaafde ploeggenoot op de halen. En dat je dan helemaal met je voetbalschoenen wegzakt in de klei. Dát is voetballen in de polder.

‘Het kan spoken op De Lytse Trije. Hoofdklasser Urk weet er alles van’

Maar het kan ook spoken op De Lytse Trije. Hoofdklasser Urk weet er alles van. Toen in 2015 AVC uit de koker rolde in de knock-outfase van de districtsbeker, rekenden de Urkers zich bijna al een ronde verder tegen de zaterdagvierdeklasser. Maar ze hadden buiten de wilskracht van AVC gerekend. De late gelijkmaker van Tjibbe Haitsma en een heldenrol voor doelman Maikel Hartman in de strafschoppenserie zorgen nog altijd weleens voor een aha-erlebnis in de derde helft. Toen dominee Kaastra AVC in 1949 oprichtte, zei hij onder meer: ‘Bij wedstrijden noch oefeningen zal het de leden niet geoorloofd zijn alcoholhoudende dranken te gebruiken.’ Maar in de statuten van de club bleek die uitspraak nooit ergens te zijn verzegeld. Maar goed ook. Want bij het ophalen van goede herinneringen hoort nou eenmaal een biertje.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv THOS

Talloze verenigingen in het amateurvoetbal hebben een eenvoudige afkorting als clubnaam. Op zich niet zo bijzonder, maar als dat een originele afkorting is, trekt dat op voorhand onze aandacht. Dat is ook het geval als we Beerta binnen rijden. Nog voordat we het dorp goed en wel kunnen verkennen, moeten we rechts afslaan, waarna een stoffig weggetje langs restaurant China You-Yi ons bij de plaatselijke Beertster voetbaltrots brengt. Daar verdedigt Tot Heil Onzer Spieren - beter bekend als THOS - haar groene clubkleuren. ‘Dit zijn de betere afkortingen’, zegt één van ons als we op verkenning gaan. Instemmend wordt er geknikt.

Flevo Boys

Een rondje op Sportpark Ervenbos lopen is niet zo’n probleem. Het is prima te bereiken, niemand heeft last van je en je kunt er naar hartelust foto’s schieten. Zo zien we bijvoorbeeld dat geen enkel bijveld dezelfde dug-outs heeft. Dat mooie feitje nemen we toch maar even mee op de zonovergoten vrijdag die ons in Emmeloord heeft gebracht. Maar was het hoofdveld van SC Emmeloord nog vrij eenvoudig te betreden, bij buurman Flevo Boys is dat in ieder geval tijdens ons bezoek een stuk lastiger. En dus breekt het zweet ons weer uit.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal