A.V.C. Sexbierum

Het is een wat bewolkte middag als wij Sexbierum in rijden. Toch wel een iconisch plaatsje, want als er in Noord-Nederland een plaatsnaam is waar de nodige grappen en grollen over gemaakt zijn, is het Sexbierum wel. Marketingtechnisch had de plaatselijke voetbalvereniging daar best een slaatje uit kunnen slaan dachten wij, maar de club in kwestie - AVC - staat voor Algemene Voetbal Club. Tja, waarom tenslotte moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Misschien is het wel omdat het niet alleen voetbal is dat de boventoon voert op Sportpark De Lytse Trije. Zodra we het onderkomen betreden zien we ook een basketbalveld en een kaatsveld.

Maar goed, voor dat voetballende aspect waren we dus gekomen. En qua locatie stelt De Lytse Trije in ieder geval niet teleur. Lekker aan de rand van het dorp, ingeklemd tussen een semi-bedrijventerrein en akkers. Heel veel akkers. En stiekem houden wij daarvan. Waarom, vraagt u zich af? Nou, gewoon, omdat je prachtig een beeld voor de geest kunt halen waarbij iemand over het loopplankje de akker op dendert, om die verdwaalde bal van een niet zo technisch begaafde ploeggenoot op de halen. En dat je dan helemaal met je voetbalschoenen wegzakt in de klei. Dát is voetballen in de polder.

‘Het kan spoken op De Lytse Trije. Hoofdklasser Urk weet er alles van’

Maar het kan ook spoken op De Lytse Trije. Hoofdklasser Urk weet er alles van. Toen in 2015 AVC uit de koker rolde in de knock-outfase van de districtsbeker, rekenden de Urkers zich bijna al een ronde verder tegen de zaterdagvierdeklasser. Maar ze hadden buiten de wilskracht van AVC gerekend. De late gelijkmaker van Tjibbe Haitsma en een heldenrol voor doelman Maikel Hartman in de strafschoppenserie zorgen nog altijd weleens voor een aha-erlebnis in de derde helft. Toen dominee Kaastra AVC in 1949 oprichtte, zei hij onder meer: ‘Bij wedstrijden noch oefeningen zal het de leden niet geoorloofd zijn alcoholhoudende dranken te gebruiken.’ Maar in de statuten van de club bleek die uitspraak nooit ergens te zijn verzegeld. Maar goed ook. Want bij het ophalen van goede herinneringen hoort nou eenmaal een biertje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SC Stiens

Een frisse wind giert langs de oren als we uit onze bolide stappen op de parkeerplaats van Sportpark It Gryn. Het prominente clublogo op de gevel van clubgebouw De Stipe verraadt het overduidelijk: we zijn te gast bij SC Stiens. Een grote vereniging die de zaakjes goed voor elkaar heeft, concluderen we na een vluchtige blik om ons heen. Nog geen minuut nadat we het onderkomen in Stiens verkennen, worden we al vergezeld door iemand anders. ‘Vast een vrijwilliger of bestuurslid’, denken we, maar niets blijkt minder waar. De man in kwestie stelt zich voor als iemand die jarenlang de velden onderhield, dat nu niet meer doet, maar toch af en toe nog een kijkje komt nemen. Liefhebbers lopen overal rond, blijkt maar weer eens. Het zorgt voor een leuk gesprek.

CVO

Al talloze keren vielen we met onze neus in de boter. Dan scheen de zon net perfect op het moment dat wij op een sportcomplex waren, schoten we extra fraaie kiekjes, en verliet je de plaats van bestemming met extra veel voldoening. In Vrouwenparochie hebben we voor het eerst dubbel pech. Als we de oprijlaan van CVO betreden, komt het water werkelijk met bakken uit de hemel. ‘Maar we zijn niet van suiker jongens, of wel?’, klinkt het vanuit onze verwarmde bolide. En zo is het. Maar net als we net hebben besloten om ons vrijwillig kleddernat te laten regenen, volgt de volgende tegenslag.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal