v.v. HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.

Sportpark Henk Bruins is sowieso een onderkomen waar wij vrolijk van worden. Via de mooie lange oprijlaan krijg je alvast de kans om de accommodatie in je op te nemen, waarna de Broer Schuur-tribune (vernoemd naar een prominent HSC’er) en het clubgebouw, uiteraard gehuld in de onmiskenbare geelrode clubkleuren, steeds beter in zicht komen. HSC staat overigens voor ‘Hermes SVV Combinatie’, waarbij de voorloper van Hermes – Trap Raak – nog voor 1899 werd opgericht. Sappemeer is daarmee één van de plekken in Groningen waar voor het eerst gevoetbald werd, al hielden de voetballers dat zelf toentertijd vooral geheim. Een groot aantal ouders was er tegen dat hun kinderen zich bezondigden aan die – in hun ogen – ruwe benentrapperij.

De rijke historie zorgt er automatisch voor dat er veel te vertellen valt over HSC en dat is in de afgelopen 121 jaar dan ook volop gebeurd. Een uitgebreide blik op Sportpark Henk Bruins konden we echter nog niet ontdekken, dus die duit doen wij graag in het zakje. ‘Dit is zo’n ideaal sportcomplex om in een zonovergoten weekend een toernooi te organiseren’, zegt één van ons. In gedachten zien we ons al lekker onderuitgezakt op de tribune genieten van een potje voetbal op het hoofdveld, of met een biertje in de hand een potje voetvolley spelen op het speciaal aangelegde zandveld achter het clubgebouw. ‘Zouden er ook robotmaaiers zijn die zandveldjes netjes houden trouwens?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zwaluwen Den Hoorn

Een hotel, een camping, een brasserie en dan kan ook de plaatselijke voetbalvereniging niet achterblijven. Op Texel zijn ze allemaal vernoemd naar de vogel die zich nogal eens laat zien op het Waddeneiland: de zwaluw. In het geval van de voetbalvereniging reizen we af naar één van de meest zuidelijk gelegen dorpjes op Texel. Daar komen we aan in Den Hoorn, dat zo’n vijfduizend zielen telt. De lokale voetbaltrots luistert er naar de naam Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn en geloof ons: als je een beetje van amateurvoetbalromantiek houdt, moet je hier een keer zijn geweest.

vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

vv Actief

Na afloop van vorig seizoen trokken donkere wolken samen boven de Burgermeester Legroweg in Paterswolde. Na jarenlang tweedeklasser te zijn geweest moest VV Actief het in het seizoen 2016-2017 in de Derde Klasse laten zien. Dat ging met hangen en wurgen nét goed in het eerste seizoen, maar afgelopen seizoen volgde toch andermaal onvermijdelijke degradatie. En zo mag de roodwitte brigade uit Eelde-Paterswolde zich dit seizoen vierdeklasser noemen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal