vv Dronrijp

‘Wacht eens even, als Dronrijp hier voetbalt, waar gaan we dan straks naartoe?’ We lopen op sportpark Schatzenburg in Menaldum als we in één oogopslag zien dat Foarút én Dronrijp hier de dienst uitmaken. En dat terwijl we ook nog een bezoekje aan Sportpark Welderingsstrjitte (De Ring) in Dronrijp hebben staan, zien we op onze kaart. Met vraagtekens alom zetten we een half uur later alsnog koers naar Dronrijp. ‘Zou het een verlaten sportpark zijn?’, vragen we ons af als we De Ryp binnenrijden. Op die vraag volgt een snel antwoord.

Dronrijp dus, één van de langstbewoonde plekken in Friesland, leert het wereldwijde web ons. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog konden inwoners van het dorp voor het eerst voetballen toen de Dronrijpster Voetbalclub (DVC) werd opgericht. Maar organisatorisch bleek het zo’n wanorde te zijn bij DVC, dat de afkorting in de volksmond al snel werd verbasterd tot ‘Dooie Voetbalclub’. In de oorlog ging DVC niet geheel onverwachts ter ziele, maar na de oorlog – in 1947 – werd het huidige VV Dronrijp leven ingeblazen door een aantal dorpelingen met een voetbalhart.

Wie van idyllische voetballocaties houdt, doet er goed aan om de navigatie eens in te stellen op de Welderingsstrjitte in Dronrijp, waar midden in het dorp nog altijd een prachtig voetbalveld is aangelegd. De locatie heeft echter ook één groot nadeel: uitbreiding was niet mogelijk zodra de club groeide in ledenaantallen. En zo verhuisden de seniorenteams van Dronrijp in 1973 naar Menaldum; de jeugd mag haar voetbalkunsten nog wel altijd in Dronrijp zelf laten zien. Als wij er een rondje lopen, zien we dat madeliefjes driftig terrein winnen op het hoofdveld, dat helemaal is omringd door woningen. We kijken elkaar aan en zijn het eens: ‘Dit zijn voetbalveldjes zoals ze ooit bedoeld zijn.’

‘Dit zijn voetbalveldjes zoals ze ooit bedoeld zijn.’

Sportpark aan de Welderingsstrjitte in Dronrijp

 

Sportpark aan de Rypsterdyk in Menaldum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Kollum

Toen onze navigatie werd afgestemd op sportcomplex Baensein van voetbalvereniging Kollum, klonk ons dat mysterieus in de oren. Wat zouden we hier kunnen verwachten? In ieder geval een sportpark waarbij de oranje kleur een prominente rol inneemt, zo bleek bij aankomst.

VV Sweel

Smalle straatjes, een groene omgeving, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we dan ook nog met een slakkengangetje onder een poort doorrijden waarop de letters ‘t Alterbarg prijken, weten we al dat we een sportpark treffen waar zorg aan is besteed. Nee, groot vervoer moet er niet langs, want dan gaat die poort naar z’n grootje. Maar zwaar vervoer heeft ook helemaal niks te zoeken op het Alterbargpad. Of het moet een uit de kluiten gewassen platte kar zijn waarop kampioensteams van VV Sweel een ereronde door Zweeloo mogen maken.

GKC

Misschien ken je het wel. Je verheugt je ergens ontzettend op, maar uiteindelijk valt het toch wat tegen. Een anti-climax van jewelste. Maar heb je het tegenovergestelde ook weleens meegemaakt? Wij wel, toen we zonder enige hooggespannen verwachtingen afkoersten op Hoogte der Heide, de thuishaven van de Gasselte Kostvlies Combinatie, oftewel GKC. Een bescheiden zondag-vijfdeklasser, zo zagen we op de ranglijst. Maar toen wij het entreehek van GKC passeerden, was van bescheidenheid weinig sprake meer.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal