vv Dronrijp

‘Wacht eens even, als Dronrijp hier voetbalt, waar gaan we dan straks naartoe?’ We lopen op sportpark Schatzenburg in Menaldum als we in één oogopslag zien dat Foarút én Dronrijp hier de dienst uitmaken. En dat terwijl we ook nog een bezoekje aan Sportpark Welderingsstrjitte (De Ring) in Dronrijp hebben staan, zien we op onze kaart. Met vraagtekens alom zetten we een half uur later alsnog koers naar Dronrijp. ‘Zou het een verlaten sportpark zijn?’, vragen we ons af als we De Ryp binnenrijden. Op die vraag volgt een snel antwoord.

Dronrijp dus, één van de langstbewoonde plekken in Friesland, leert het wereldwijde web ons. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog konden inwoners van het dorp voor het eerst voetballen toen de Dronrijpster Voetbalclub (DVC) werd opgericht. Maar organisatorisch bleek het zo’n wanorde te zijn bij DVC, dat de afkorting in de volksmond al snel werd verbasterd tot ‘Dooie Voetbalclub’. In de oorlog ging DVC niet geheel onverwachts ter ziele, maar na de oorlog – in 1947 – werd het huidige VV Dronrijp leven ingeblazen door een aantal dorpelingen met een voetbalhart.

Wie van idyllische voetballocaties houdt, doet er goed aan om de navigatie eens in te stellen op de Welderingsstrjitte in Dronrijp, waar midden in het dorp nog altijd een prachtig voetbalveld is aangelegd. De locatie heeft echter ook één groot nadeel: uitbreiding was niet mogelijk zodra de club groeide in ledenaantallen. En zo verhuisden de seniorenteams van Dronrijp in 1973 naar Menaldum; de jeugd mag haar voetbalkunsten nog wel altijd in Dronrijp zelf laten zien. Als wij er een rondje lopen, zien we dat madeliefjes driftig terrein winnen op het hoofdveld, dat helemaal is omringd door woningen. We kijken elkaar aan en zijn het eens: ‘Dit zijn voetbalveldjes zoals ze ooit bedoeld zijn.’

‘Dit zijn voetbalveldjes zoals ze ooit bedoeld zijn.’

Sportpark aan de Welderingsstrjitte in Dronrijp

 

Sportpark aan de Rypsterdyk in Menaldum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Wildervank

Op elk sportpark waar wij komen, strepen we onze hoogtepunten op een zorgvuldig gekozen bucketlist af. Sierlijke oprijlaan? Check. Fraai bruggetje? Check. Bordjes met geinige doch doeltreffende huisregels? Check. v.v. Wildervank heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens over de atletiekbaan en het 214 reclameborden tellende hoofdveld op de accommodatie aan de Woortmanslaan gehad.

WTOC

De clubnaam is een combinatie van de dorpen Westergeest, Triemen en Oudwoude, maar sportcomplex De Wygeast van WTOC is te vinden in laatstgenoemde plaats. En wie daar het terrein van de club op wandelt, ontkomt niet aan de clubkleuren blauw en geel, die zowel bij de entree als clubgebouw De Ynswinger prominent naar voren komen.

vv TLC

Na het seizoen 2012-2013 verdwijnen de clubnamen Tolbert en Leek Rodenburg. Beide clubs fuseren tot de Tolbert Leek Combinatie (TLC), waarbij in het logo van de fusieclub één en ander van beide oude logo’s is samengevoegd. Het complex waarop Leek Rodenburg al jarenlang voetbalt wordt aangehouden als decor voor de club in het groen-blauw-wit; een mix van de kleuren die Tolbert en Leek-Rodenburg jarenlang droegen. Tolbert en Leek Rodenburg werkten overigens al eerder samen, toen in 1991 de jeugdafdelingen werden samengevoegd onder de naam Rodenburg ’91. Een fusie ketste in 1996 echter af, waarna alle jeugdteams verder gingen onder de naam VV Leek. Tolbert bleef achter zonder een enkel jeugdlid.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal