Valther Boys

Ronde omheining bij Valther Boys
Als we heel erg strikt zijn, ben je tegenwoordig bij HVOC te gast als je sportpark Duurshof betreedt. Maar omdat we nou eenmaal wat nostalgisch zijn ingesteld, blijven we gedurende het hele rondje over deze accommodatie in Valthe volhouden dat we bij de Valther Boys op bezoek zijn. Valt ook best wat voor te zeggen, want pas afgelopen zomer voegde de dorpsclub zich bij de Hunso Oring Combinatie (HOC) uit Exloo en Odoorn. Daarmee zijn er dus drie voetbalverenigingen verenigd in HOVC.

Dat Valther Boys niet aan een fusie ontkwam, deed best even pijn in Valthe. De club die in 1948 het levenslicht zag in Café Griemink (waar tegenwoordig restaurant De Gaffel zit) zou dit jaar haar 75-jubileum vieren, maar zover kwam het net niet. Een hard gelag voor leden uit vervlogen tijden, zoals Leffert Nijboer en Bert Tibbe, die dan ook wel even moesten slikken toen Valther Boys officieel opging in HOVC. Toch dragen ook zij de fusieclub een warm hart toe. Valther Boys had geen toekomst als gevolg van het ledental dat daalde en weinig nieuwe aanwas.

Maar gelukkig zijn de herinneringen er nog, al speelde Valther Boys niet al vanaf het prille begin op de Duurshof (vernoemd naar een groot deel van het land waarop het sportpark werd gesitueerd), dat gebeurde pas vanaf 1981. Maar het smalle oprijlaantje richting de kantine waarin menig feestje gevierd is, de hoge bomen aan je linkerhand langs het hoofdveld: het beeld blijft bij iedereen die het groen-witte tenue droeg op het netvlies gekerfd staan. Want Valther Boys mag dan misschien passé zijn, de mooie momenten maken ook de geschiedenis van deze voormalige familieclub waard om nog vaak op terug te blikken.

Eén reactie

  1. Ik ben op zoek naar foto,s van de valther boys vanaf de oprichting tot
    1953 ivm mijn vader zoek ik foto’s waar zou ik die nog kunnen vinden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kantine van vv Jistrum met diverse voetbalshirts

VV Jistrum

Bij bescheiden dorpsclubjes rekenen we onszelf vaak op voorhand al rijk. Iedereen kent elkaar, dus is het plaatselijke voetbalveld vaak ook altijd wel toegankelijk voor iedereen die maar een balletje wil trappen. In Jistrum is niets minder waar. De zaterdagvijfdeklasser heeft de hekken overal waar het kan stevig op slot gedaan. Snappen we overigens wel, want het onderkomen van Jistrum oogt nog voordat we er een stap op hebben gezet uiterst knus. ‘En zo’n accommodatie moet je goed bewaken’, luidt ons oordeel.

vv Tollebeek

Ingeklemd tussen flamboyante straatnamen als Visarend, Koningsschut, Kampplaats en Wildzang wordt er wekelijks fanatiek tegen een bal getrapt. Jawel, we zijn aanbeland in Tollebeek. Het 2500 zielen tellende dorpje was in 1957 de laatste woonplaats die gesticht werd in de Noordoostpolder, nadat deze vijftien jaar daarvoor was drooggelegd. Toen een aantal wijze mannen besloot dat ook een voetbalclub in het dorp niet achter mocht blijven, was vijf jaar later VV Tollebeek een feit. En daar zijn we nog steeds erg content mee.

FC Burgum

We komen steeds vaker terecht bij verenigingen die voortkomen uit twee andere verenigingen. Zo ook in Bergum - Burgum voor de Friese taalsprekers onder ons. Wat direct opvalt op sportpark Koningsland in Bergum, is het respect voor het verleden. We hebben het dan niet zozeer over het grote, splinternieuwe clubgebouw of de plastic kunstgrasmat die dient als hoofdveld, maar over het clublogo van FC Burgum. Daarin zitten de emblemen en oprichtingsjaren van BCV en VV Bergum verwerkt; de twee verenigingen die samen FC Burgum vormen. Een dikke plus op het beoordelingsformulier dus, want wij houden van knipoogjes naar het verleden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal