Zwaluwen Den Hoorn

Een hotel, een camping, een brasserie en dan kan ook de plaatselijke voetbalvereniging niet achterblijven. Op Texel zijn ze allemaal vernoemd naar de vogel die zich nogal eens laat zien op het Waddeneiland: de zwaluw. In het geval van de voetbalvereniging reizen we af naar één van de meest zuidelijk gelegen dorpjes op Texel. Daar komen we aan in Den Hoorn, dat zo’n vijfduizend zielen telt. De lokale voetbaltrots luistert er naar de naam Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn en geloof ons: als je een beetje van amateurvoetbalromantiek houdt, moet je hier een keer zijn geweest.

Waarom? Dat verklapt een tekst op de website van de Hoornders al een beetje. ‘ZDH is een kleine club, maar het enthousiasme is er niet minder om’, een omschrijving die ons als muziek in de oren klinkt, want kleine clubjes kunnen eigenlijk altijd wel op onze sympathie rekenen. Als we worden geattendeerd op de bijnaam van de Hoornders – stienepikkers – zijn we helemaal verkocht. Die naam is vroeger verzonnen nadat jongens uit andere dorpen, die graag naar een Hoornder meisje keken, met stenen werden verjaagd. Kijk, dat zijn nog eens bijnamen!

Terwijl de zon stukje bij beetje wegzakt in de zee, doen wij een rondje over sportpark Den Hoorn. Een aangenaam rondje, want door de combinatie van het weer en de vrij authentieke accommodatie, kunnen we op ons dooie gemak overal van genieten. En dat lukt vrij goed, want het is duidelijk te merken dat de vrijwilligers van ZDH het sportpark met de nodige liefde voor de zaak onderhouden. Zo werd clubhuis De Spil nagenoeg op eigen kracht uit de grond gestampt. Vlak voordat we het sportpark willen verlaten, schieten er twee zwaluwen voor ons langs. Toeval? Onmogelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Noordster

Als je onverwachts sportparken bezoekt, loop je nog weleens tegen een dichte deur aan. Dat overkwam ons ook bij het Gemeentelijk Sportpark in Oude Pekela van vv Noordster, dat bij de entreepoort misschien wel één van de mooiste doorkijkjes heeft van de provincie Groningen. Links zie je de betegelde helling, waarvandaan toeschouwers prima zicht hebben op de duels op het hoofdveld, en aan de andere kant van het veld siert een mooie overdekte tribune de lange zijde.

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

vv Marrum

Weleens katten en roeken tegelijkertijd op een voetbalveld gezien? Die kans is niet bijster groot, tenzij je een kijkje neemt op sportpark Achterdijk in het Friese Marrum. Daar staan ze wekelijks binnen de krijtlijnen als de teams van VV Marrum in actie komen. Figuurlijk gezien dan, want Marrumers schijnen katten te worden genoemd, terwijl Westernijkerkers roeken worden genoemd. In het logo van de club zijn beide dieren samen verenigd. Een historisch feitje dat we jullie niet wilden onthouden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal