Zwaluwen Den Hoorn

Een hotel, een camping, een brasserie en dan kan ook de plaatselijke voetbalvereniging niet achterblijven. Op Texel zijn ze allemaal vernoemd naar de vogel die zich nogal eens laat zien op het Waddeneiland: de zwaluw. In het geval van de voetbalvereniging reizen we af naar één van de meest zuidelijk gelegen dorpjes op Texel. Daar komen we aan in Den Hoorn, dat zo’n vijfduizend zielen telt. De lokale voetbaltrots luistert er naar de naam Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn en geloof ons: als je een beetje van amateurvoetbalromantiek houdt, moet je hier een keer zijn geweest.

Waarom? Dat verklapt een tekst op de website van de Hoornders al een beetje. ‘ZDH is een kleine club, maar het enthousiasme is er niet minder om’, een omschrijving die ons als muziek in de oren klinkt, want kleine clubjes kunnen eigenlijk altijd wel op onze sympathie rekenen. Als we worden geattendeerd op de bijnaam van de Hoornders – stienepikkers – zijn we helemaal verkocht. Die naam is vroeger verzonnen nadat jongens uit andere dorpen, die graag naar een Hoornder meisje keken, met stenen werden verjaagd. Kijk, dat zijn nog eens bijnamen!

Terwijl de zon stukje bij beetje wegzakt in de zee, doen wij een rondje over sportpark Den Hoorn. Een aangenaam rondje, want door de combinatie van het weer en de vrij authentieke accommodatie, kunnen we op ons dooie gemak overal van genieten. En dat lukt vrij goed, want het is duidelijk te merken dat de vrijwilligers van ZDH het sportpark met de nodige liefde voor de zaak onderhouden. Zo werd clubhuis De Spil nagenoeg op eigen kracht uit de grond gestampt. Vlak voordat we het sportpark willen verlaten, schieten er twee zwaluwen voor ons langs. Toeval? Onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groninger Boys

Je hebt van die amateurclubs waar je een seizoenkaart van zou moeten kunnen kopen. Gewoon, zodat je trots met zo’n kaart rond kan lopen paraderen, totdat iemand vraagt: ‘Maar waarom dan in vredesnaam?’ En dat je dan een uitleg begint die geen einde lijkt te kennen. Zo lijkt een seizoenkaart van Groninger Boys ons wel wat. Niet alleen omdat doelpuntenmachine Freddy de Grooth zijn goals er daar inlegt als warme broodjes die over de toonbank gaan, maar ook omdat het een vereniging is waar altijd wel wat gebeurt. Zelfs als er niet gevoetbald wordt. Dat blijkt maar weer als we midden in de coronacrisis een kijkje nemen op het roodwitte deel van sportpark West-End in Groningen.

VV Beetgum

‘Stop! Check dat hek. Kijk dat hek dan!’ Ja, wie houdt van een sierlijke entree, doet er goed aan om eens een bezoekje te brengen aan Beetgum als de coronacrisis weer voorbij is. De plaatselijke voetbaltrots, vv Beetgum, heeft namelijk geen alledaagse ingang. En daar is onze entreehekkenfetisjist maar wat blij mee. Als wij er zijn, kletteren de regendruppels weliswaar neer op It Bosk, ‘maar wat maakt dat nog uit als je zo’n entreehek hebt?’, klinkt het enthousiast. En zo duurt de lofzang over het onderkomen nog wel even voort.

vv Tollebeek

Ingeklemd tussen flamboyante straatnamen als Visarend, Koningsschut, Kampplaats en Wildzang wordt er wekelijks fanatiek tegen een bal getrapt. Jawel, we zijn aanbeland in Tollebeek. Het 2500 zielen tellende dorpje was in 1957 de laatste woonplaats die gesticht werd in de Noordoostpolder, nadat deze vijftien jaar daarvoor was drooggelegd. Toen een aantal wijze mannen besloot dat ook een voetbalclub in het dorp niet achter mocht blijven, was vijf jaar later VV Tollebeek een feit. En daar zijn we nog steeds erg content mee.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal