Zwaluwen Den Hoorn

Een hotel, een camping, een brasserie en dan kan ook de plaatselijke voetbalvereniging niet achterblijven. Op Texel zijn ze allemaal vernoemd naar de vogel die zich nogal eens laat zien op het Waddeneiland: de zwaluw. In het geval van de voetbalvereniging reizen we af naar één van de meest zuidelijk gelegen dorpjes op Texel. Daar komen we aan in Den Hoorn, dat zo’n vijfduizend zielen telt. De lokale voetbaltrots luistert er naar de naam Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn en geloof ons: als je een beetje van amateurvoetbalromantiek houdt, moet je hier een keer zijn geweest.

Waarom? Dat verklapt een tekst op de website van de Hoornders al een beetje. ‘ZDH is een kleine club, maar het enthousiasme is er niet minder om’, een omschrijving die ons als muziek in de oren klinkt, want kleine clubjes kunnen eigenlijk altijd wel op onze sympathie rekenen. Als we worden geattendeerd op de bijnaam van de Hoornders – stienepikkers – zijn we helemaal verkocht. Die naam is vroeger verzonnen nadat jongens uit andere dorpen, die graag naar een Hoornder meisje keken, met stenen werden verjaagd. Kijk, dat zijn nog eens bijnamen!

Terwijl de zon stukje bij beetje wegzakt in de zee, doen wij een rondje over sportpark Den Hoorn. Een aangenaam rondje, want door de combinatie van het weer en de vrij authentieke accommodatie, kunnen we op ons dooie gemak overal van genieten. En dat lukt vrij goed, want het is duidelijk te merken dat de vrijwilligers van ZDH het sportpark met de nodige liefde voor de zaak onderhouden. Zo werd clubhuis De Spil nagenoeg op eigen kracht uit de grond gestampt. Vlak voordat we het sportpark willen verlaten, schieten er twee zwaluwen voor ons langs. Toeval? Onmogelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

S.C. Terschelling

Voetballen op één van de Waddeneilanden is voor iedere voetbalvereniging op het vaste land altijd een klein feestje. Dat begint al in de auto richting Harlingen, en wordt uiteraard voortgezet op de boot. Aangekomen in de haven van West-Terschelling is het nog ruim zes kilometer rijden naar de sportvelden van Midsland, het domein van S.C. Terschelling.

VV Gorecht & VV Haren

Het is een vraag die elk voetbalweekend wel ergens op een sportpark te horen is: ‘Spelen we op het hoofdveld?’ Toegegeven, dat is dan ook bijna altijd het mooiste podium om op te voetballen. Bijna, want bij sommige voetbalverenigingen is het bijveld soms één van de best bewaarde geheimen. Zo ook op Sportpark De Koepel, waar Gorecht en Haren de dienst uitmaken. Oke, de tunnel richting het speelveld van De Kuip is iets mooier, maar deze tunnel - onder de drukke Dr. E. H. Ebelsweg - die leidt naar de tunnelvelden, is voor amateurvoetbalbegrippen een pareltje. Je moet zelfs nog een stukje door het Scharlakenbos om het speelveld te bereiken. Voor amateurvoetbalromantici iets om te koesteren.

sv Marum

‘Zo, dat hoofdveld ligt er keurig gemaaid bij zeg’, zegt één van ons als we ons bij de entree van Sportpark De Holten van sv Marum ophouden. Die zin is nog niet uitgesproken, of de correctie volgt al. ‘Dit is niet het hoofdveld, dat ligt daar’, zegt een ander, wijzend naar het aangrenzende kunstgrasveld. Een terreinmeester die ons hoort discussiëren bevestigt dat inderdaad. Voetballen op het hoofdveld zou volgens een omwonende teveel overlast geven, waarna hij is gaan klagen. En blijkbaar met succes. Zonde, luidt ons oordeel.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal