vv Tollebeek

Ingeklemd tussen flamboyante straatnamen als Visarend, Koningsschut, Kampplaats en Wildzang wordt er wekelijks fanatiek tegen een bal getrapt. Jawel, we zijn aanbeland in Tollebeek. Het 2500 zielen tellende dorpje was in 1957 de laatste woonplaats die gesticht werd in de Noordoostpolder, nadat deze vijftien jaar daarvoor was drooggelegd. Toen een aantal wijze mannen besloot dat ook een voetbalclub in het dorp niet achter mocht blijven, was vijf jaar later VV Tollebeek een feit. En daar zijn we nog steeds erg content mee.

Waarom? Omdat deze club (fraai wit shirt met twee verticale groengele banen in het midden) zowel nostalgie als noviteit weet te combineren. Dat het hoofdveld van kunstgras is, is vermoedelijk onoverkomelijk. Niet alleen omdat de Tollebekers zestien ploegen hebben die wekelijks het liefst allemaal de wei in willen, maar ook omdat Tollebeek de laagst gelegen plaats in de Noordoostpolder is. En dan moet de consul op regenachtige dagen nog weleens streng zijn. En ook het nieuwe clubgebouw, inclusief balustrade met veldzicht, is fonkelnieuw.

Maar die noviteiten worden ruimschoots gecompenseerd door de prachtige dug-outs op het trainingsveld. Het zijn van die exemplaren die de vernieuwsingsslag op het sportpark kundig hebben ontweken, en dat stemt iedere groundhoppende nostalgist tevreden. Wist u trouwens dat de naam Tollebeek verwijst naar een oud landgoed uit de veertiende eeuw? Dat is de reden waarom veel straatnamen in het dorp naar de jacht verwijzen. En dat jagen zal komend seizoen ook binnen de befaamde krijtlijnen gebeuren. Want Tollebeek hoopt na jaren een vast gezicht te zijn geweest in de Vierde Klasse, ook eens een kijkje te mogen nemen in de Derde Klasse. Of dat hun lukt is de grote vraag. Maar aan hun accommodatie zal het zeker niet liggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Beetgum

‘Stop! Check dat hek. Kijk dat hek dan!’ Ja, wie houdt van een sierlijke entree, doet er goed aan om eens een bezoekje te brengen aan Beetgum als de coronacrisis weer voorbij is. De plaatselijke voetbaltrots, vv Beetgum, heeft namelijk geen alledaagse ingang. En daar is onze entreehekkenfetisjist maar wat blij mee. Als wij er zijn, kletteren de regendruppels weliswaar neer op It Bosk, ‘maar wat maakt dat nog uit als je zo’n entreehek hebt?’, klinkt het enthousiast. En zo duurt de lofzang over het onderkomen nog wel even voort.

FC Fochteloo

We weten van tevoren eigenlijk zelden wat we op sportparken kunnen verwachten, zo ook bij FC Fochteloo. Als we door het 391 zielen tellende dorp richting het voetbalveld rijden, is de historische klokkenstoel onderweg al hoopgevend. Zou Sportpark Et Legien ook oog voor historie hebben? Op de parkeerplaats worden we verwelkomd door het Korhoen, een kunstwerk dat de in de jaren tachtig in Fochteloo uitgestorven korhoen voorstelt. Direct gaat er een lampje branden, want dit verklaart het logo van FC Fochteloo: een gefotoshopte bal met een korhoen erbovenop. Het clubgebouw deelt de witblauwe brigade met het dorpshuis en een centrum voor prentkunst.

VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal