vv Tollebeek

Ingeklemd tussen flamboyante straatnamen als Visarend, Koningsschut, Kampplaats en Wildzang wordt er wekelijks fanatiek tegen een bal getrapt. Jawel, we zijn aanbeland in Tollebeek. Het 2500 zielen tellende dorpje was in 1957 de laatste woonplaats die gesticht werd in de Noordoostpolder, nadat deze vijftien jaar daarvoor was drooggelegd. Toen een aantal wijze mannen besloot dat ook een voetbalclub in het dorp niet achter mocht blijven, was vijf jaar later VV Tollebeek een feit. En daar zijn we nog steeds erg content mee.

Waarom? Omdat deze club (fraai wit shirt met twee verticale groengele banen in het midden) zowel nostalgie als noviteit weet te combineren. Dat het hoofdveld van kunstgras is, is vermoedelijk onoverkomelijk. Niet alleen omdat de Tollebekers zestien ploegen hebben die wekelijks het liefst allemaal de wei in willen, maar ook omdat Tollebeek de laagst gelegen plaats in de Noordoostpolder is. En dan moet de consul op regenachtige dagen nog weleens streng zijn. En ook het nieuwe clubgebouw, inclusief balustrade met veldzicht, is fonkelnieuw.

Maar die noviteiten worden ruimschoots gecompenseerd door de prachtige dug-outs op het trainingsveld. Het zijn van die exemplaren die de vernieuwsingsslag op het sportpark kundig hebben ontweken, en dat stemt iedere groundhoppende nostalgist tevreden. Wist u trouwens dat de naam Tollebeek verwijst naar een oud landgoed uit de veertiende eeuw? Dat is de reden waarom veel straatnamen in het dorp naar de jacht verwijzen. En dat jagen zal komend seizoen ook binnen de befaamde krijtlijnen gebeuren. Want Tollebeek hoopt na jaren een vast gezicht te zijn geweest in de Vierde Klasse, ook eens een kijkje te mogen nemen in de Derde Klasse. Of dat hun lukt is de grote vraag. Maar aan hun accommodatie zal het zeker niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwiek

‘Ah, de grasmaaiers maaien het hoofdveld, dus dat moet geen probleem worden straks’, zeggen we terwijl één van ons naar het tafereeltje wijst. Het gebeurt wel vaker dat als we de ingang van een sportpark niet direct zien, we toch aanknopingspunten proberen te vinden zodat we uiteindelijk niet over een hek met scherpe punten hoeven te klimmen. Dat is niet anders als we op De Kalkwijck in Hoogezand lopen en alvast een blik werpen op het onderkomen van vv Kwiek. Maar omdat we eerst bij de buren van HS’88 langsgaan en daarvoor net bij Hoogezand zijn geweest, is Kwiek pas als laatste aan de beurt.

Wykels Hallum

De hekken staan breed voor ons open, alsof er rekening mee wordt houden dat we langskomen. In de praktijk moet er een vracht bier worden afgeleverd in de kantine en zijn de hekken geopend voor de vrachtwagenchauffeur die dat allemaal in goede banen moet leiden. Geeft niks, wij maken mooi van de gelegenheid gebruik om It Blikkelân te verkennen. En de doorgewinterde amateurvoetballiefhebber weet dat je dan op bezoek bent bij Wykels Hallum. De club waar een zwaluw het clublogo siert.

VVT Twijzelerheide

Hoe belangrijk een voetbalvereniging in het dorpsleven is, blijkt soms al uit heel eenvoudige dingen. De plek van het sportpark in het dorp bijvoorbeeld. Als je op een plattegrond van Twijzelerheide precies een speld in het midden prikt, kom je zo ongeveer uit op de middenstip van VVT. Als wij over de Bjirkewei tuffen, is het even goed opletten, maar het welkomstbord van de plaatselijke voetbalclub is onmiskenbaar. En dus maken wij ons op voor een bezoekje aan Sportpark De Heide.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal