Porthleven FC

Ook als we in het zuidwesten van Engeland rondrijden, houden we onze ogen open voor fijne sportparken. Zo stuiten we in de regio Cornwall, in het plaatsje Porthleven, op het complex van de plaatselijke FC. Deze club, opgericht in 1896, was de oprichter van de Cornwall Combination League (in 1959), een voetbalcompetitie in de westerlijke helft van de Cornwall-regio.

Na enkele kampioenstitels in die competitie, kwam de club vanaf 1967 uit in de South Western League, waar het met een onderbreking van 12 jaar (terug in de Cornwall Combination League) in speelde. Die competitie werd in 2007 samengevoegd met de Devon County League, waarna de geel/zwarten terecht zouden komen in de nieuwe South West Peninsula League.

Vanwege diverse redenen (onder andere de reisafstanden en het willen bestaan uit enkel West-Cornwall spelers), besloot de club zich daar niet voor aan te melden en te gaan spelen in de Cornwall West 1 League. Na wederom diverse samenvoegingen met andere leagues, vinden we Porthleven Football Club momenteel terug in de in 2019 opgerichte St Piran Football League, op het elfde niveau in Engeland.

Een klein jaartje voordat wij arriveerden, heeft het complex met de naam Gala Park, een upgrade gekregen. Dat was voornamelijk aan de binnenkant, want het complex is verder heerlijk authentiek. De tribune kreeg destijds ook de naam Joe Pascoe Stand, als erkenning voor de voormalige secretaris van de club die 25 jaar deze functie vervulde. De tribune doet groot aan, maar met één lange bank is het aantal zitplaatsen beperkt.

Dat de club veel waarde hecht aan het waarderen en erkennen van mensen die voor de club van grote waarde waren of zijn, blijkt ook uit de bankjes die we op de heuvel tegenover de tribune tegenkomen. Veelal geplaatst ter nagedachtenis of erkenning van voor de club speciale personen.

Pluspuntjes noteren we ook vanwege de dug-outs, terwijl doelnetten in clubkleuren altijd op onze goedkeuring kunnen rekenen. Na een veldinspectie zetten we voet richting het clubhuis, waarbij we door het prachtige toegangshek lopen. Ook voor het clubhuis vinden we houten bankjes ter nagedachtenis aan clubmensen, terwijl ook het wc-hok, verscholen achter het clubhuis, een aparte vermelding verdient.

Als het typisch Engels weer begint te worden (hoewel Cornwall een gematigd zeeklimaat kent met warme zomers, en daarmee een uitzondering is op het Engelse weer), maken we nog snel even een rondje over de parkeerplaats. Daar hebben ze bij Porthleven goed over nagedacht. Een speciale parkeerplaats voor de eigen spelers, en ook twee plekjes voor de scheidsrechters. Supporters en andere gasten kunnen hun bolide kwijt op de algemene parkeerplek, tegen een kleine betaling weliswaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wykels Hallum

De hekken staan breed voor ons open, alsof er rekening mee wordt houden dat we langskomen. In de praktijk moet er een vracht bier worden afgeleverd in de kantine en zijn de hekken geopend voor de vrachtwagenchauffeur die dat allemaal in goede banen moet leiden. Geeft niks, wij maken mooi van de gelegenheid gebruik om It Blikkelân te verkennen. En de doorgewinterde amateurvoetballiefhebber weet dat je dan op bezoek bent bij Wykels Hallum. De club waar een zwaluw het clublogo siert.
Tribune sc Erica

SC Erica

Nieuwe ronde, nieuwe sportparken. En dus zetten we koers richting De Veenschappen op Erica. “Waarom op en niet in Erica”, vraagt u? Welnu, hierover gaan verschillende verhalen. In oude komdorpen is het 'op', terwijl ‘in’ voor de nieuwere gebieden geldt. Al zijn er eigenlijk zoveel uitzonderingen dat het niet echt een regel is. En dan zoomen we nog niet eens in op de uitspraak “Erica, lekker water”, want het water uit de waterput van hotel Hofhuis op Erica zou in tegenstelling tot andere putten in de regio zo bijzonder lekker smaken, dat de veenarbeiders uit de hele omtrek bekend waren met dit water zonder bijsmaak. Maar goed, genoeg randzaken belicht. We zijn op De Veenschappen voor het roemruchte SC Erica.

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal