Porthleven FC

Ook als we in het zuidwesten van Engeland rondrijden, houden we onze ogen open voor fijne sportparken. Zo stuiten we in de regio Cornwall, in het plaatsje Porthleven, op het complex van de plaatselijke FC. Deze club, opgericht in 1896, was de oprichter van de Cornwall Combination League (in 1959), een voetbalcompetitie in de westerlijke helft van de Cornwall-regio.

Na enkele kampioenstitels in die competitie, kwam de club vanaf 1967 uit in de South Western League, waar het met een onderbreking van 12 jaar (terug in de Cornwall Combination League) in speelde. Die competitie werd in 2007 samengevoegd met de Devon County League, waarna de geel/zwarten terecht zouden komen in de nieuwe South West Peninsula League.

Vanwege diverse redenen (onder andere de reisafstanden en het willen bestaan uit enkel West-Cornwall spelers), besloot de club zich daar niet voor aan te melden en te gaan spelen in de Cornwall West 1 League. Na wederom diverse samenvoegingen met andere leagues, vinden we Porthleven Football Club momenteel terug in de in 2019 opgerichte St Piran Football League, op het elfde niveau in Engeland.

Een klein jaartje voordat wij arriveerden, heeft het complex met de naam Gala Park, een upgrade gekregen. Dat was voornamelijk aan de binnenkant, want het complex is verder heerlijk authentiek. De tribune kreeg destijds ook de naam Joe Pascoe Stand, als erkenning voor de voormalige secretaris van de club die 25 jaar deze functie vervulde. De tribune doet groot aan, maar met één lange bank is het aantal zitplaatsen beperkt.

Dat de club veel waarde hecht aan het waarderen en erkennen van mensen die voor de club van grote waarde waren of zijn, blijkt ook uit de bankjes die we op de heuvel tegenover de tribune tegenkomen. Veelal geplaatst ter nagedachtenis of erkenning van voor de club speciale personen.

Pluspuntjes noteren we ook vanwege de dug-outs, terwijl doelnetten in clubkleuren altijd op onze goedkeuring kunnen rekenen. Na een veldinspectie zetten we voet richting het clubhuis, waarbij we door het prachtige toegangshek lopen. Ook voor het clubhuis vinden we houten bankjes ter nagedachtenis aan clubmensen, terwijl ook het wc-hok, verscholen achter het clubhuis, een aparte vermelding verdient.

Als het typisch Engels weer begint te worden (hoewel Cornwall een gematigd zeeklimaat kent met warme zomers, en daarmee een uitzondering is op het Engelse weer), maken we nog snel even een rondje over de parkeerplaats. Daar hebben ze bij Porthleven goed over nagedacht. Een speciale parkeerplaats voor de eigen spelers, en ook twee plekjes voor de scheidsrechters. Supporters en andere gasten kunnen hun bolide kwijt op de algemene parkeerplek, tegen een kleine betaling weliswaar.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Wildervank

Op elk sportpark waar wij komen, strepen we onze hoogtepunten op een zorgvuldig gekozen bucketlist af. Sierlijke oprijlaan? Check. Fraai bruggetje? Check. Bordjes met geinige doch doeltreffende huisregels? Check. v.v. Wildervank heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens over de atletiekbaan en het 214 reclameborden tellende hoofdveld op de accommodatie aan de Woortmanslaan gehad.
De buitenkant van het bakstenen sportgebouw is trots op de grote ramen en een bord met het UDIROS-logo en 1949. Mensen slenteren over het geplaveide gebied bij een lantaarnpaal, terwijl het groene dak erboven charme toevoegt. In de verte piept een grasveld tevoorschijn, dat de levendige geest van UDIROS belichaamt.

UDIROS

Als je steeds allerlei sportparken bezoekt, moet je wel iets met sport hebben. Daarom voelen wij ons ook snel thuis in Nieuwehorne, thuishaven van omnivereniging Us Doarp Is Ryk Oan Sport, oftewel UDIROS. Al is het wel heel confronterend als een jochie van twee turven hoog zich in het voorbijgaan richting het voetbalveld omdraait en hard ‘hé, jullie zijn vreemden’ naar ons roept. We kunnen erom lachen. En gelijk heeft-ie, want het is ons eerste bezoek aan Nieuwehorne. Bij aankomst op het uit 2013 opgeleverde sportcomplex valt ons oog als eerste op de grote survivalbaan op de accommodatie. Tegen nadrukkelijk advies in, proberen we ‘m even uit. Scheelt weer een warming-up op zaterdag.

vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal