v.v. Oosterparkers

Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge
Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

Of het nou bouwvakkers, betonvlechters, visboeren of werklozen waren: bij de Oosterparkers waren ze samen één, met groen-wit als clubkleuren. Een stom toeval trouwens, want de toenmalige voorzitter kreeg in de laatste weken van de oorlog groene shirts en witte broeken van de Canadezen en daarin speelde het pas opgerichte Oosterparkers de eerste wedstrijden. Die kleuren zijn altijd gebleven. De club groeide met een fanatieke aanhang als kool en speelde in de jaren vijftig zelfs nog een aantal seizoenen betaald voetbal. Een tijd waarin de Oosterparkers een van de grootste clubs van het land was.

Het Oosterpark was in al die jaren ook strijdtoneel van de Oosterparkers, maar toen de club langzaam afgleed, verhuisde de club mee. In 1989 eerst naar het Van Starkenborghcomplex en tien jaar later naar het huidige en altijd winderige sportpark Kardinge. Als we na een wandeling over de lange oprijlaan een kijkje nemen op het eerste veld rechts, weten we dat we bij de Oosterparkers zijn en schieten we braaf onze plaatjes. Maar aan alles merk je: deze club, met een historie om u tegen te zeggen, hoort maar op één plek te voetballen. In de wijk waar de club groot werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal