sc Espel

Je kent het vast wel: soms komt er een tegenstander op bezoek waar je het gewoon niet zo op hebt. Waar je stiekem al voetbalruzie mee hebt voordat er nog tegen een bal is getrapt. We zijn erg benieuwd hoe ze daar bij SC Espel mee omgaan. Je vraagt je misschien af waarom, maar de dug-outs van de thuisploeg en die voor de bezoekers op het hoofdveld op sportpark De Bosrand staan zó dicht bij elkaar, dat je tijdens wedstrijden bijna bij elkaar op schoot zit. Laten we maar voorzichtig de conclusie trekken dat Espel met elke tegenstander goed kan opschieten. Het zijn deze details die onze sportparkbezoekjes zo verrijken.

Als we vanaf de dug-out in de verte kijken, blijken we niet de enige bezoekers van het sportpark te zijn. In het fonkelnieuwe clubgebouw was blijkbaar ook een terreinmeester aanwezig. Nu houden wij er nogal van om iedere koning van de kalklijn op de gevoelige plaat vast te leggen en we zetten een ferme looppas in om hem aan te kunnen spreken. Maar hij ziet ons niet en zodra hij uit het zicht is, vinden we ‘m werkelijk nergens meer terug. Hij doet ons dan ook sterk denken aan B100 (u weet wel, die van Bassie en Adriaan) in zijn beste dagen.

Laten we maar voorzichtig de conclusie trekken dat Espel met elke tegenstander goed kan opschieten.

Wanneer we de historie van SC Espel doorspitten, komen we erachter dat voormalig profvoetballer Pieter Bijl z’n eerste stappen op De Bosrand zette. Ook speelde voetballend Espel aanvankelijk in een zwart-wit tenue, maar werd later gekozen voor blauw-wit, omdat er al diverse clubs waren die in zwart-wit speelden. Het tekent het unieke karakter dat SC Espel wil uitdragen. En wie een bezoek brengt aan De Bosrand, zal volledig beamen dat ze dat enorm goed gelukt is. Een echte dorpsclub met een verbindende factor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV De Lauwers

Wie de provincie Groningen bovenin het Westerkwartier verlaat en de Friese grens oversteekt, doet er goed aan om op de Friesestraatweg eens rechts af te slaan, de Pieterzijlsterweg op. Want dan kom je in Warfstermolen uiteindelijk vanzelf uit bij sportpark ‘t Meertenust van VV De Lauwers.

VV Helpman

Wie het over stadion Esserberg heeft, heeft het automatisch over Be Quick 1887. Daar is niks mis mee, want het is een club met een dijk van een historie. Maar het onderkomen in Haren herbergt met VV Helpman nog een voetbalvereniging die niet onbenoemd mag blijven. Wat heet, want de club met de kenmerkende witblauwe shirts en zwarte broeken stevent af op haar 100-jarig bestaan. Dat begon in 1924 op een voetbalveld achter het Helperbad, kreeg vervolg op de oude ijsbaan van Oranje Nassau, waarna de vereniging verkaste naar het oude veld van Groen Geel waar nu MartiniPlaza staat. Daarna werd een onderkomen naast de Papiermolen betrokken, om vervolgens jarenlang op Coendersborg te voetballen. En sinds 1990 maakt Helpman de dienst uit op de plek waar het nog steeds tot tevredenheid zit: Esserberg.

Groninger Boys

Je hebt van die amateurclubs waar je een seizoenkaart van zou moeten kunnen kopen. Gewoon, zodat je trots met zo’n kaart rond kan lopen paraderen, totdat iemand vraagt: ‘Maar waarom dan in vredesnaam?’ En dat je dan een uitleg begint die geen einde lijkt te kennen. Zo lijkt een seizoenkaart van Groninger Boys ons wel wat. Niet alleen omdat doelpuntenmachine Freddy de Grooth zijn goals er daar inlegt als warme broodjes die over de toonbank gaan, maar ook omdat het een vereniging is waar altijd wel wat gebeurt. Zelfs als er niet gevoetbald wordt. Dat blijkt maar weer als we midden in de coronacrisis een kijkje nemen op het roodwitte deel van sportpark West-End in Groningen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal