VV Helpman

Wie het over stadion Esserberg heeft, heeft het automatisch over Be Quick 1887. Daar is niks mis mee, want het is een club met een dijk van een historie. Maar het onderkomen in Haren herbergt met VV Helpman nog een voetbalvereniging die niet onbenoemd mag blijven. Wat heet, want de club met de kenmerkende witblauwe shirts en zwarte broeken stevent af op haar 100-jarig bestaan. Dat begon in 1924 op een voetbalveld achter het Helperbad, kreeg vervolg op de oude ijsbaan van Oranje Nassau, waarna de vereniging verkaste naar het oude veld van Groen Geel waar nu MartiniPlaza staat. Daarna werd een onderkomen naast de Papiermolen betrokken, om vervolgens jarenlang op Coendersborg te voetballen. En sinds 1990 maakt Helpman de dienst uit op de plek waar het nog steeds tot tevredenheid zit: Esserberg.

Hoewel Helpman in één adem wordt genoemd met de stad Groningen, zal vooral de oudere garde van de club van mening zijn dat de stadsclub veel kenmerken van een dorp heeft. Wie het in vroegere jaren opnam tegen Helpenezen, trapte een balletje tegen ‘De familie Helpman’, zoals de club ook wel liefkozend werd genoemd. Bovendien bracht de club spelers met karakter voort. Helpman is de club van Bertus Zewüster (van de viswinkel), Fok van Houten en goalgetter Klaas van der Berg, maar ook talloze Nijboertjes. En vergeet ook namen als Gerard Klinkhamer, Harrie Zwiers en Jan Jaap van der Werf niet. Ook Erwin en Ronald Koeman leerden voetballen in Helpman-tenue, totdat GRC de talentvolle broers wegkaapte. ‘Voor een trainingspak en een paar voetbalschoenen’, beweerden boze Helpeneze tongen.

Op het blauw-wit-zwarte deel van Esserberg vervelen wij ons in ieder geval geen moment bij een bezoek aan Helpman. En dat terwijl er geen kip te bekennen is, al is dat midden in een coronacrisis ook niet vreemd. Voor groundhoppers is Esserberg een absolute place to be. Niet alleen aan Be Quick-kant, maar ook verderop. Want vooral liefhebbers van dug-outs kunnen bij Helpman hun hart ophalen. ‘Een brij van kunstwerkjes’, luidt onze conclusie. En aangezien we in voetballuwe tijden toch nog kunnen fungeren als een soort amateurvoetbalinfluencers, sluiten we niet uit dat Helpman binnenkort meer amateurvoetballiefhebbers met camera op bezoek krijgt. Het zal de club waarschijnlijk alleen maar trotser maken, en terecht. Helpman, club voor het leven. Op naar de 100 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sportpark VV Nieuw Buinen

VV Nieuw Buinen

Voetbalvereniging Nieuw Buinen ligt in Drenthe, maar leunt op de provinciegrens met Groningen. De club werd honderd jaar geleden opgericht, wisselde door fusies een aantal keren van naam en dat gold ook voor de locatie van het sportcomplex. Vanaf 1948 wordt de club genoemd zoals-ie nu nog steeds bekend is - VV Nieuw Buinen - en speelt de club haar thuisduels op Sportpark Buunerdrome aan het Zuiderdiep in het dorp.

vv Nieuweschans

Clubs uit de grensstreek kenmerken zich omdat het er vaak net even anders aan toe gaat dan elders. En daar smullen wij natuurlijk van. Neem bijvoorbeeld voetbalvereniging Nieuweschans, voor zover wij weten de enige vereniging die ook een camping exploiteert. En het wordt mooier, want de beheerder van de camping is ook de hoofdtrainer van de zondagploeg en luistert naar de naam Dick Wiebrants (66). En het wordt nóg mooier, want hij was ook speler van de laatste twee seizoenen dat het eerste elftal van Nieuweschans kampioen werd: in 2014-2015 en 1976-1977. Zo, weet u dat ook weer.

VV Glimmen

Het heeft toch altijd wel iets extra’s als een voetbalvereniging een smal oprijlaantje heeft dat de toegang vormt tot een sportcomplex. Voor groundhoppers die ergens voor de eerste keer op bezoek komen een soort stairway to heaven, om er maar eens een succesvolle Top 2000-plaat bij te halen. Afijn, we dwalen af. En dat is nergens voor nodig als je op bezoek gaat bij Voetbalvereniging Glimmen. Als wij hun oprijlaan naar Sportpark De Groenenberg betreden, fietsen net drie vrijwilligers weg. Ze groeten ons vriendelijk al blijft die vragende ‘wie zijn jullie en wat doen jullie hier’-blik onmiskenbaar.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal