VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

Op sportpark Het Noorden deelt VVK de accommodatie met Potetos en vv Groningen. Sommige leden van nu weten haast niet beter, maar dat is pas sinds ruim tien jaar het geval. Voorheen zat VVK precies aan de andere kant van de ringweg op wat toen nog sportpark De Hoogte heette. Vooral het onmiskenbare clubgebouw daar stond synoniem voor een gezellig middagje VVK. Dat er voor de toekomstbestendigheid verhuisd moest worden naar de overkant, viel de club zwaar. Maar uiteindelijk ging VVK overstag.

‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’

Met succes mogen we wel zeggen, want VVK leeft als nooit tevoren. Het huidige clubhuis – De Hoogte genoemd – knipoogt door de naam nog steeds naar het oude sportpark aan de overkant van de weg. Maar de naam heeft een dubbele betekenis, want omdat je er vanaf een balustrade op het hoofdveld kijkt, bevindt het publiek bij wedstrijden zich ook op hoogte. ‘Op hoogte, maar nooit uit de hoogte. Dát is VVK’, vertelt een vrijwilliger ons, als wij ons even op de tribune nestelen. ‘Die schrijven we op’, beloven we.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HH Combi

De jeugdafdelingen werkten al langer samen, maar zo’n elf jaar geleden besloten SV Halen en Hijker Boys dat het verstandiger was om volledig te fuseren om voetballen in Hooghalen en Hijken levensvatbaar te houden. Het bleek de geboorte van HHCombi, de allereerste fusie in Noord-Nederland tussen een omnivereniging en een voetbalvereniging en dan ook nog uit twee verschillende dorpen.

Kwiek

‘Ah, de grasmaaiers maaien het hoofdveld, dus dat moet geen probleem worden straks’, zeggen we terwijl één van ons naar het tafereeltje wijst. Het gebeurt wel vaker dat als we de ingang van een sportpark niet direct zien, we toch aanknopingspunten proberen te vinden zodat we uiteindelijk niet over een hek met scherpe punten hoeven te klimmen. Dat is niet anders als we op De Kalkwijck in Hoogezand lopen en alvast een blik werpen op het onderkomen van vv Kwiek. Maar omdat we eerst bij de buren van HS’88 langsgaan en daarvoor net bij Hoogezand zijn geweest, is Kwiek pas als laatste aan de beurt.

vv Gruno

De nettenhouders zijn geknapt, op het hoofdveld maken madeliefjes de dienst uit en gevoetbald wordt er al helemaal niet. De coronacrisis houdt ook Gruno in haar greep. Toch is er wel degelijk beweging als wij het clubgebouw van Gruno naderen. Een vrijwilliger die de kantine open heeft gegooid om wat werkzaamheden te verrichten, staat over een reling geleund een sigaretje te roken. ‘Foto’s schieten? Ga gerust je gang’, zegt hij als we uitleggen wat we komen doen. En dat horen we graag. Als hij vraagt waar we dat allemaal doen en wij vertellen dat we heel district Noord willen afvinken, verslikt hij zich bijna in z’n peuk. ‘Dat krijgen jullie vandaag niet meer af’, zegt-ie grijnzend.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal