VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

Op sportpark Het Noorden deelt VVK de accommodatie met Potetos en vv Groningen. Sommige leden van nu weten haast niet beter, maar dat is pas sinds ruim tien jaar het geval. Voorheen zat VVK precies aan de andere kant van de ringweg op wat toen nog sportpark De Hoogte heette. Vooral het onmiskenbare clubgebouw daar stond synoniem voor een gezellig middagje VVK. Dat er voor de toekomstbestendigheid verhuisd moest worden naar de overkant, viel de club zwaar. Maar uiteindelijk ging VVK overstag.

‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’

Met succes mogen we wel zeggen, want VVK leeft als nooit tevoren. Het huidige clubhuis – De Hoogte genoemd – knipoogt door de naam nog steeds naar het oude sportpark aan de overkant van de weg. Maar de naam heeft een dubbele betekenis, want omdat je er vanaf een balustrade op het hoofdveld kijkt, bevindt het publiek bij wedstrijden zich ook op hoogte. ‘Op hoogte, maar nooit uit de hoogte. Dát is VVK’, vertelt een vrijwilliger ons, als wij ons even op de tribune nestelen. ‘Die schrijven we op’, beloven we.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groninger Boys

Je hebt van die amateurclubs waar je een seizoenkaart van zou moeten kunnen kopen. Gewoon, zodat je trots met zo’n kaart rond kan lopen paraderen, totdat iemand vraagt: ‘Maar waarom dan in vredesnaam?’ En dat je dan een uitleg begint die geen einde lijkt te kennen. Zo lijkt een seizoenkaart van Groninger Boys ons wel wat. Niet alleen omdat doelpuntenmachine Freddy de Grooth zijn goals er daar inlegt als warme broodjes die over de toonbank gaan, maar ook omdat het een vereniging is waar altijd wel wat gebeurt. Zelfs als er niet gevoetbald wordt. Dat blijkt maar weer als we midden in de coronacrisis een kijkje nemen op het roodwitte deel van sportpark West-End in Groningen.

sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

VV DTD (De Trije Doarpen)

Als onze bolide de Skierhusterwei op draait, denderen we over een eenvoudig klinkerweggetje met mooie aangrenzende vrijstaande woningen, richting een sportpark dat voor ons nog wat onbekend is. Rechts voor ons steekt de kerk van Jelsum boven de bomen uit, maar om op de plek van bestemming te komen gaan we linksaf, naar Cornjum. En zoals het een klein dorpje betaamt, is het sportpark vaak niet ver te zoeken. Vlak voordat we het dorpje uit kunnen rijden richting Britsum, ligt Sportpark DTD aan onze linkerhand. ‘De Trije Doarpen’, is de verklaring van de afkorting. De oplettende lezer zag dat we de drie dorpen hierboven al noemden.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal