VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

Op sportpark Het Noorden deelt VVK de accommodatie met Potetos en vv Groningen. Sommige leden van nu weten haast niet beter, maar dat is pas sinds ruim tien jaar het geval. Voorheen zat VVK precies aan de andere kant van de ringweg op wat toen nog sportpark De Hoogte heette. Vooral het onmiskenbare clubgebouw daar stond synoniem voor een gezellig middagje VVK. Dat er voor de toekomstbestendigheid verhuisd moest worden naar de overkant, viel de club zwaar. Maar uiteindelijk ging VVK overstag.

‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’

Met succes mogen we wel zeggen, want VVK leeft als nooit tevoren. Het huidige clubhuis – De Hoogte genoemd – knipoogt door de naam nog steeds naar het oude sportpark aan de overkant van de weg. Maar de naam heeft een dubbele betekenis, want omdat je er vanaf een balustrade op het hoofdveld kijkt, bevindt het publiek bij wedstrijden zich ook op hoogte. ‘Op hoogte, maar nooit uit de hoogte. Dát is VVK’, vertelt een vrijwilliger ons, als wij ons even op de tribune nestelen. ‘Die schrijven we op’, beloven we.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

V.V. Ternaard

Of het exact klopt durven we niet te zeggen, maar als we goed hebben gekeken is V.V. Ternaard de meest noordelijk spelende voetbalvereniging op het Friese vasteland. En dus zetten wij goedgemutst koers naar Sportcomplex de Buorfinne.

vv Muntendam

Gevoelsmatig arriveren we nét op tijd op Sportpark Zuiderstraat in Muntendam. Niet alleen omdat de zon nog schijnt, terwijl er in de verte regen in de lucht hangt, maar ook omdat we nu nog de toch wel kenmerkende tribune langs het hoofdveld kunnen aanschouwen ‘Hebben we ooit overgenomen van een zaalvoetbalvereniging in Den Helder omdat hun sporthal gesloopt werd’, zegt een vrijwilliger die ons op het onderkomen ziet rondscharrelen. Hij rammelt met z’n sleutelbos en laat ons ook meteen vol trots de kantine zien. Daarin hangen aan de muur onder meer schetsen voor de nieuw te bouwen tribune, maar de klompen in clubkleuren vinden we pas echt een potsierlijk hoogtepunt.

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal