vv Groningen

‘Voetbalclub? We zijn eigenlijk meer een vriendenclub. Lid word je niet zomaar, je moet er echt tussen passen.’ Was getekend, Robert Bollegraaf, voorzitter van VVG. Het geeft in één zin aan waar de Groningse voetbalvereniging voor staat. Een goeie portie gezelligheid, maar dan wel het type gezelligheid waar je van moet houden. En laat dat nou in ieder geval het geval zijn bij jongens die wel weten hoe er tegen een bal getrapt moet worden. Want ging VV Groningen voor de eeuwwisseling vrij anoniem als zondagclub door het leven, sinds een vriendengroep de zaterdagtak leven inblies, maakte VVG steeds meer naam.
De club krabbelde met jongens elkaar goed kenden, vooral van de gezamenlijke bezoekjes aan FC Groningen, in no time op van de zesde naar de tweede klasse. In 2007 donderde de club terug naar de zesde klasse, maar de opmars werd nog eens dunnetjes overgedaan en sinds 2017-2018 speelt VVG in de eerste klasse. Een thuiswedstrijd van ze bezoeken op sportpark Het Noorden valt ook aan te raden. Niet alleen als je van een goede derde helft houdt, maar ook binnen de krijtlijnen word je zelden teleurgesteld. Regelmatig werd VVG al afgeschreven, maar knokte de ploeg zich bewonderenswaardig weer vanuit het niets weer terug.
Als wij op sportpark Het Noorden lopen, trappen drie jongens in een VVG-pakje net een balletje. Ook midden in de coronacrisis blijft de honger naar de bal onverminderd aanwezig. ‘Yo, kan één van jullie de ballen op de tribune terug schieten?’, vraagt één van hen als we wat foto’s schieten vanaf de veranda van het clubgebouw. Dat doen we graag, want ook al wij laten de kans nooit onbenut om even te gloreren als er een voetbal in de buurt ligt. Bijna op maat schieten we de ballen terug. Maar of onze balkunsten aan de VVG-maatstaven voldoen? Nee, verre van zelfs. Maar die derde helft pakken we graag een keer mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

’t Fean ‘58

Met een beetje geluk had de club zomaar in een illuster rijtje met afkortingen kunnen komen, zoals HBOK, VIBOA en THOS om er maar eens een paar te noemen. Maar helaas werd in 1958 met een redelijke overmacht gekozen om de voetbaltrots die voortaan op zaterdag zou uitkomen ‘t Fean ‘58 te noemen in plaats van het prachtig tot de verbeelding sprekende Zamivoba. Dat klinkt alsof elf emigranten uit Zimbabwe een poging wagen tot tici-taca in de Friese polder, maar niets is minder waar, want het is een prachtige afkorting voor zaterdagmiddagvoetbal.
Sportpark VV Nieuw Buinen

VV Nieuw Buinen

Voetbalvereniging Nieuw Buinen ligt in Drenthe, maar leunt op de provinciegrens met Groningen. De club werd honderd jaar geleden opgericht, wisselde door fusies een aantal keren van naam en dat gold ook voor de locatie van het sportcomplex. Vanaf 1948 wordt de club genoemd zoals-ie nu nog steeds bekend is - VV Nieuw Buinen - en speelt de club haar thuisduels op Sportpark Buunerdrome aan het Zuiderdiep in het dorp.

vv St. Jacob

‘Zeg jongens, enig idee wie Dooitzen de Bildt is?’ Het is een vraag die de wenkbrauwen doet fronsen. Geen onterechte vraag, want voor het sportcomplex dat we bezoeken wordt de navigatie afgestemd op de straat die is vernoemd naar de gerenommeerde kaatser die in de jaren 20 en 30 furore maakte in Sint-Jacobiparochie. Op sportpark De Fijfskaar is dan ook niet alleen het thuishonk van VV St. Jacob te vinden, maar ook een kaatsveld. En hoe klein het dorpje ook mag zijn: het is en blijft het startpunt van de Friese pelgrimsroute naar Hasselt in Overijssel. Staat toch leuk op je cv.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal