_DSC0419

Zomerstart

Je komt weer samen met je teamgenoten in de kleedkamer. De één een paar kilootjes extra, de ander zongebruind. Weer een ander heeft flink doorgetraind in de zomer (ook die spelers zullen ergens wel zijn toch?) De één heeft een mindere zomerperiode achter de rug, de ander heeft de beste zomer uit z’n leven gehad. Maar zodra je weer die kleedkamer binnen stapt en de eerste verhalen over de zomerbelevenissen achter de rug zijn, begint het ouderwetse geouwehoer weer. En het verlangen naar de bal.

Op het veld eerst even kennismaken met de nieuwe jongens. Want ook dat is de zomerstop. Jongens stoppen, andere jongens komen weer terug. Niets maakt een kennismaking makkelijker dan het toespelen van een bal. Hup, één, twee keer raken en weer door. Alsof ze er altijd al bij waren. Die eerste balcontacten brengen je weer terug naar de reden waarom je ooit bent begonnen met het spelletje. Gewoon simpel, doelloos tegen een bal aantrappen met je vrienden. Lachen om elkaars mislukte trucjes, of juichen omdat ze per ongeluk wél een keer lukken.

De kop is er weer af. Na het balletje tikken met de hele groep flink aan de bak. Veel trainingen, want de trainer wil een fitte groep. Veel wedstrijden spelen, want de groep moet ingespeeld raken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Net gepromoveerd, dus alles op alles zetten om te handhaven in het nieuwe seizoen. Of dit moet dan hét jaar worden om toch dat kampioenschap te halen? Het vorige seizoen lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Dit is weer een blanco pagina. Iedere groep heeft eigen ambities en plannen voor het nieuwe seizoen. Alles zal weer anders zijn, maar toch ook weer hetzelfde. De ballen zullen weer te hard opgepompt zijn. Of te zacht. Het gras zal weer een paar millimeter te lang zijn, waardoor het mooie tiki-taka-voetbal van de gemiddelde kelderklasser nét niet goed uit de verf komt. De douches zullen weer te koud zijn, of te warm. De shirtjes weer net te heet gewassen (nee, het ligt niet aan die luie zomer), de scheidsrechter ziet het allemaal verkeerd en de tarwesmoothies zullen veelvuldig vloeien.

Het is een fijne gedachte, dat wat er ook in je leven gebeurt, het amateurvoetbal in ons land op dezelfde karakteristieke wijze doordraait. Het biedt houvast, een sociale omgeving waarin je altijd terechtkunt. Het is een prachtig erfgoed dat we hebben, en moeten koesteren.

Mensen, wat ben ik blij met de zomerstart!

Erik Kloosterman

Heb jij interesse om een column te schrijven voor Over de Bal?
Neem contact met ons op via info@overdebal.nl!


Eindelijk weer de wei in

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal