vv Winsum 1

V.V. Winsum 1

In de rubriek 'Team uitgelicht' lichten we met enige regelmaat een amateur voetbalteam uit. Van de kabouters tot een veteranenelftal, ze komen hier allemaal voorbij. Gemene deler van de teams die we hier op een voetstuk plaatsen? Ze hebben allemaal een mooi verhaal te vertellen. Deze keer vertelt Rick Schaaphok uitgebreid over VV Winsum 1.

Team: V.V. Winsum 1
Competitie: Zaterdag, eerste klasse E
Trainer/coach: Bert Vos
Leider: Harry Postema

vv Winsum 1

VV Winsum is een club uit de provincie Groningen en het resultaat van een geslaagde fusie tussen CVV VIBOA & VV Hunsingo. In navolging van VIBOA is VV Winsum actief in de eerste klasse E. Op dat relatief hoge niveau acteert de club al jaren met vooral zelf opgeleide spelers, zo laat Rick Schaaphok weten. Schaaphok mag met zijn veertien VIBOA/Winsum-jaren gerust geschaard worden in de categorie clubman. De aanvaller van Winsum 1 kijkt tevreden naar de prestaties van zijn elftal in het lopende seizoen. “In de competitie gaat het voor de wind en ook in de beker ging het tot deze week uitstekend.”

Schaaphok doelt op de dinsdagavond van 7 mei. Terwijl Liverpool vanuit geslagen positie de Champions League-finale bereikte, vochten de mannen van trainer Bert Vos in Leek voor een plek in de bekerfinale. VEV ’67 bleek na strafschoppen te sterk. “Een bittere pil”, blikt Schaaphok terug. “We zijn nog nooit zo dicht bij een finaleplek geweest. Het was ook zuur dat we juist op dit moment veel ervaren jongens langs de lijn hebben staan. De club kan echter trots zijn op de jonge jongens die gestreden hebben voor elke meter, maar helaas net te kort kwamen op het rubberen bijveld in Leek.”

In de meest recente competitiewedstrijd stonden er tien jongens uit de eigen jeugd in de basis

Na de bekeruitschakeling kunnen de pijlen volledig gericht worden op het behalen van de nacompetitie. VV Winsum moet daarvoor nog drie punten halen uit de komende drie wedstrijden. Dat moet gebeuren met een selectie die zoals gemeld voornamelijk bestaat uit jongens die de jeugdopleiding van de club uit Winsum hebben doorlopen. “In de meest recente competitiewedstrijd stonden er bijvoorbeeld tien jongens in de basis die vanuit de eigen jeugd doorgestroomd zijn”, vertelt Schaaphok. “Dat is toch een mooi compliment richting de gehele vereniging die er alles aan doet om deze jeugdopleiding op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.”

‘Leuk om hier te voetballen’

Volgens de momenteel van een operatie herstellende aanvaller leeft de club enorm in de regio. “Verschillende clubs moeten elk jaar stad en land afbellen om weer een dozijn nieuwe spelers aan te trekken. Van onze huidige selectie zijn er vijftien jongens die al meer dan tien jaar bij deze club rondlopen. Een duidelijk teken dat het wel erg leuk moet zijn om bij deze vereniging te voetballen. Dat bijvoorbeeld een jongen die bij Schalke 04 zijn contract verscheurde om terug te keren naar Nederland en het qua voetbal wat rustiger aan wilde doen in Winsum neerstrijkt is dan ook het geluk dat je wellicht afdwingt.” Hij doelt op de komst van Rogier Krohne, ex-speler van onder meer FC Groningen, FC Emmen en het Duitse Schalke.

“Marcel Pannekoek speelde hier al. Hij heeft de gehele jeugd met Krohne gespeeld en altijd contact gehouden. Pannekoek heeft bij Krohne eens laten vallen dat Winsum erg gezellig was. Daarnaast kwam de oefenpot tegen FC Groningen eraan en dat wilde Krohne wel eens proberen. Dat er bij de training dan wel eens een bal niet in de voeten wordt gespeeld, neemt hij op de koop toe. Het bevalt hem enorm goed in Winsum en de kans bestaat dat hij voorlopig zijn kunsten bij ons blijft vertonen. En dat terwijl er wekelijks clubs aan de telefoon hangen die graag gebruik zouden maken van zijn kwaliteiten.”

Puur voor plezier

Terwijl je steeds vaker ziet dat amateurclubs op hoger niveau serieus richting betalende clubs gaan, voetbalt iedereen bij Winsum puur voor het plezier. “Spelers moeten genoegen nemen met een trainingspak en een mooie sporttas”, lacht Schaaphok. “Verder krijgen ze lof als het goed gaat en commentaar als het wat minder gaat, zoals het een echte amateurclub betaamt.”

Spelers moeten genoegen nemen met een trainingspak en een mooie sporttas

Wel heeft de club een aantal jaren geleden aangeboden dat de spelers hun reiskosten kunnen declareren. Dit om te voorkomen dat spelers naast hun contributie nog extra kosten maken. Veel spelers maken hier echter geen gebruik van. “Een teken dat het met de liefde voor het spel wel goed zit. Dat Winsum dit niveau al jaren vasthoudt, is misschien wel een verdienste van het beleid. Ze trekken geen spelers aan die andere belangen hebben dan het plezier in voetbal. Ook komend seizoen zullen er weinig wijzigingen plaats gaan vinden, al zijn er wel wat spelers die zich bij de club hebben gemeld.”

En vanuit de jeugd? “Er komen weer een aantal grote talenten door. Het is de vraag of de wat oudere spelers weer fit zijn voor het komende seizoen. Feit is dat iedereen er graag bij wil blijven en dat is een mooi teken.”

Selectie en staf VV Winsum 1:
Heinze Andringa, José Bello,Wouter Bloem, Gerbrand de Boer, Kay Bootsma, Germen Bouwman, Niels van Dalen, Joshua van Dijk, Robin Faber, Reinder Haaksema, Reinder de Haan, Bauke Hoekstra, Tim Hoff, Maikel Hoormann, Thomas Kauw, Rogier Krohne, Wouter Meijer, Flaviou Nzita Fatima, Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok, Deshly Storm, Roy Streppel, Steffen Vader, Hans Zwakenberg, Gaby Hemsens (Commissie Voetbal Zaken Heren Prestatie), Coen vd Molen (hersteltrainer), Harry Postema (teamleider), Kornelis Prins (assistent-scheidsrechter(club)), Patrick Siepel (keeperstrainer), Bert Vos (trainer/coach), Pieter de Vries(materiaalman)

Meld je aan voor ‘Team uitgelicht’!
Vind je dat jouw voetbalteam ook een plekje verdiend op deze website? Stuur ons dan een mailtje en wellicht wordt jouw team binnenkort ook uitgelicht!

– –
Dit is een verhaal uit de rubriek ‘Team uitgelicht’, waarin Over de Bal met enige regelmaat amateur voetbalteam uitlicht. Van de kabouters tot een veteranenelftal.
Klik hier voor alle verhalen uit deze serie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal