zwolsche-boys-00

Zwolsche Boys 2

In de rubriek 'Team uitgelicht' lichten we met enige regelmaat een amateur voetbalteam uit. Van de kabouters tot een veteranenelftal, ze komen hier allemaal voorbij. Gemene deler van de teams die we hier op een voetstuk plaatsen? Ze hebben allemaal een mooi verhaal te vertellen. Deze keer: Zwolsche Boys 2.

Team: Zwolsche Boys 2
Competitie: Zaterdag, derde klasse D Oost, reserve
Trainer/coach: Erik
Leiders: Gertie

Bovenste rij v.l.n.r. Thijs, Ali (grensrechter), Gertie (leider), Erik (trainer), Jeroen, Ian; Middelste rij v.l.n.r. Jorn, Miquel, Sam, Arnoud, Jeffrey, Jermaine; Voorste rij v.l.n.r. Marinho, Kenny, Tim, Nik, Martin, Robert-Jan, Edson.

Bij veel verenigingen zal het een bijzonder zooitje bij elkaar zijn, het 2e elftal. Enkele spelers die nog tegen het eerste aan hikken, anderen die dat denken maar er in werkelijkheid nooit in de buurt zijn geweest en dan nog de spelers die wel twee keer per week willen trainen, maar qua niveau niet onder doen voor het 6e. Bij Zwolsche Boys is dat niet anders.

‘We zijn toch een beetje de kneusjes van de club hè’, vertelt Arnoud de Vries (23) met een glimlach. Hij is al enige jaren onderdeel van het tweede zonder echt te spelen (blessure). ‘We zijn te beperkt voor het 1e, maar voelen ons te groot voor een lager seniorenteam. Eigenlijk is er geen erger team om in te spelen dan een tweede elftal. Ga maar na: je traint twee keer per week en doet vrijdagavond rustig aan (al is dat gezien de kleine oogjes op de zaterdag in ons team vaak al te veel gevraagd), om er op zaterdagochtend achter te komen dat je twee beste spelers bij het 1e meedoen, er onvoldoende auto’s zijn en langs het veld werkelijk niemand te bekennen is. Al is dat laatste dit seizoen maar goed ook…’

We zijn toch een beetje de kneusjes van de club hè

De mannen van Zwolsche Boys kennen dit seizoen namelijk geen beste start. ‘Elk jaar denken we dat we kunnen promoveren’, legt Arnoud uit. ‘Dan presteren we in de beginfase best prima, maar eindigen we uiteindelijk in de middenmoot. Dit jaar hebben we dat juk definitief losgelaten. Oogst na vier duels: 2 punten, met de schitterende cijfers van 3 goals voor en 13 tegen.’

De club uit Zwolle-Zuid staat bekend als volksclub, maar in het 2e gaat het van universiteitsstudenten tot schoorsteenvegers. ‘Al is die laatste groep wel in de meerderheid’, zegt Arnoud. ‘In mijn tijd als jeugdspeler hadden we een F5, D4 enzovoort. Nu hebben we nog maar in drie leeftijdscategorieën een team. Bij de senioren zijn we wel goed bezet, wat ook wel terugkomt in ons imago als gezellige feestvereniging. Waar kantines in de buurt om 19.00 uur dichtgaan, begint het op regelmatige basis dan pas bij ons. Zangertje erbij, uiteraard een verloting, live-voetbal op de beamer.’

v.l.n.r. Arnoud, Tom, Leon, Sam.

Zwolsche Boys 2 viel vooral op door de teamfoto van afgelopen seizoen, geschoten voor het jubileumboek van de vereniging die honderd jaar bestaat. In de kantine werd een fotostudio opgebouwd waarna alle spelers één voor één met de armen over elkaar en iets te stoer voor de camera verschenen, alsof ze op de cover van FIFA18 terecht zouden komen.

Spelers uitgelicht

Het is dan ook een bont gezelschap. Arnoud: ‘Er lopen bij ons in het team wel wat bijzondere figuren rond. Dat onderstreept ook wel de charme van amateurvoetbal. Velen hebben wel een verhaal.’ Voor Over de Bal geeft hij enkele voorbeelden:

‘Allereerst hebben we Leroy, die doet alsof ‘ie overdag werkt en (vooral vorig seizoen) elke week in de kleedkamer een update gaf over de stand van z’n bitcoins. Z’n inzet compenseert zijn totale gebrek aan balgevoel. Belangrijkste bijdrage is het vooraf voorzien in pre-workout scoops.

Verdediger Hilko kreeg vorig jaar een nieuwe baan, in een kroeg. Stond ‘ie van vrijdag op zaterdag tot 06.00 uur te werken. Drie keer raden wie er constant uitgelopen werd.

Onze leider Gertie stuurt ieder jaar minstens drie keer een bericht in de groepsapp dat hij per direct stopt

Onze spits Tim is ook een apart verhaal. Die kwam drie jaar geleden als ‘topaankoop’ naar het 1e. Had bij z’n vorige club 13 keer gescoord in 12 duels. Bij de Boys maakt hij vooral indruk tijdens de 3e helft. Heeft dynamiet in z’n schoenen; na elke aanname ligt de bal 20 meter verderop.

Of allrounder Jermaine, die overal gestaan heeft en vorig seizoen zelfs het idee opvatte om te gaan keepen. Eerlijk is eerlijk: het was nog fijn ook, aangezien we zelf geen keeper hadden en de sluitposten van het 1e meer geblesseerd dan fit waren. Maar na twee duels trok hij de handschoenen toch maar weer uit.

Maar wat wil je ook met zulke begeleiding. Onze leider Gertie stuurt ieder jaar minstens drie keer een bericht in de groepsapp dat hij per direct stopt, omdat er weer broekjes en kousen kwijt zijn. Om de volgende training toch weer op te duiken. Allemaal loze beloften dus.

En elk jaar krijgen we jongens van buitenaf erbij, die na enkele jaren voetballen het spelletje weer op willen pakken. Hartstikke leuk hoor, en we hebben ze ook nodig, maar de ervaring leert dat sommige zo snel als ze kwamen, ook weer weg zijn.’

Tot slot laat Arnoud ons nog weten dat ze op dinsdag 15 oktober voor de beker moesten tegen het 2e van Excelsior’31. ‘Een hoofdklasser. Nadat we afgelopen weekend met 5-1 verloren van het tot dan toe puntloze BAS, hadden we het telraam meegenomen. We verloren echter slechts met 2-1. Om er even een cliché tegenaan te gooien: hier kunnen we op voortborduren.’

Meld je aan voor ‘Team uitgelicht’!
Vind je dat jouw voetbalteam ook een plekje verdiend op deze website? Stuur ons dan een mailtje en wellicht wordt jouw team binnenkort ook uitgelicht!

– –
Dit is een verhaal uit de rubriek ‘Team uitgelicht’, waarin Over de Bal met enige regelmaat amateur voetbalteam uitlicht. Van de kabouters tot een veteranenelftal.
Klik hier voor alle verhalen uit deze serie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal