DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.

DIO Groningen werd oorspronkelijk opgericht als DIO Oosterhoogebrug in mei 1971 en is een vereniging van pieken en dalen. Met de welbekende Martin Koeman als trainer bereikte DIO in 1983 voor het eerst de Derde Klasse van de KNVB. En dat terwijl er twee jaar eerder nog slechts in de provinciale klassen werd gespeeld. Na een aantal wisselvallige jaren, waarin langere tijd in de Vijfde Klasse werd gespeeld, zat DIO begin deze eeuw weer in de lift. In 2008-2009 werd het team kampioen in de Derde Klasse en werd de finale van de districtsbeker bereikt. Die werd verloren van ACV, maar dat maakt de prestatie niet minder knap. In 2011 schreef DIO in de maand waarin het veertig jaar bestond wéér historie met promotie naar de Hoofdklasse. Dat bleek vooral financieel niet vol te houden, waardoor terugtrekken noodzakelijk was. Wat volgden waren een paar seizoenen zonder prestatievoetbal.

Na verschillende pogingen om toch weer prestatievoetbal te gaan spelen op zaterdag is de hoofdmacht van DIO inmiddels weer actief in de reserve Vierde Klasse, waar het momenteel onderaan staat. Op dit moment dus geen hoge pieken op het veld van Sportpark Kardinge, maar zolang de Amelandclub nog achter het team staat, is er weinig om over te treuren. Wij mijmeren tijdens de wandeling terug naar onze auto nog even door over die doelnetten. Jammer dat we geen bal bij ons hadden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stormvogels ‘64

We kijken elkaar wat verdwaasd aan als we in Achlum via de Dorpsstraat de Alde Loop in zijn gereden, waar niets er in de verste verte op wijst dat er voetbalvelden in de buurt zijn. ‘Je hebt zeker weer eens op het huisadres van de secretaris genavigeerd?’, klinkt het. Lachend stappen we uit onze auto, want de straat loopt aardig dood en lopend moeten we het onderkomen van Stormvogels ‘64 ook wel kunnen vinden is de redenering. Als we richting de Bakkersteeg lopen, groet een vrouw met hond ons. We zien haar denken: ‘Wie zijn jullie en waarom in de lieve vrede zijn jullie in hemelsnaam in Achlum?’

SC Berlikum

De kerstdagen zitten er al lang en breed op, maar op sportcomplex de Koekoek staat de kerstboom nog fier overeind in het clubgebouw. ‘Kijk, da’s gezellig!’, roept één van ons, terwijl hij een blik naar binnen werpt. De rest heeft hem wel gehoord, maar loopt onverstoord door om het hoofdveld te verkennen. Toeschouwers mogen eigenlijk niet over het veld lopen leert een bord ons, maar stiekem maken we voor onszelf bij elk sportparkbezoek altijd een uitzondering. Ook nu we bij SC Berlikum op visite zijn.

G.S.V.V. The Knickerbockers

Het is voor veel seniorenteams in Noord-Nederland toch altijd wel een dingetje als de competitie-indeling wordt bekendgemaakt: zitten we bij G.S.V.V. The Knickerbockers ingedeeld? Een bezoek aan de Groninger studentenclub, één van de grootste amateurvoetbalverenigingen van Noord-Nederland, staat vaak garant voor een retegezellige derde helft, met aansluitend een bezoekje aan het Groninger nachtleven. Als je dat redt tenminste, want vooral als het verkeerslicht in het Appleknockers Flophouse op groen staat, is het voor veel voetballers al een uitdaging om na 21:00 uur überhaupt nog enigszins recht te kunnen lopen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal