DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.

DIO Groningen werd oorspronkelijk opgericht als DIO Oosterhoogebrug in mei 1971 en is een vereniging van pieken en dalen. Met de welbekende Martin Koeman als trainer bereikte DIO in 1983 voor het eerst de Derde Klasse van de KNVB. En dat terwijl er twee jaar eerder nog slechts in de provinciale klassen werd gespeeld. Na een aantal wisselvallige jaren, waarin langere tijd in de Vijfde Klasse werd gespeeld, zat DIO begin deze eeuw weer in de lift. In 2008-2009 werd het team kampioen in de Derde Klasse en werd de finale van de districtsbeker bereikt. Die werd verloren van ACV, maar dat maakt de prestatie niet minder knap. In 2011 schreef DIO in de maand waarin het veertig jaar bestond wéér historie met promotie naar de Hoofdklasse. Dat bleek vooral financieel niet vol te houden, waardoor terugtrekken noodzakelijk was. Wat volgden waren een paar seizoenen zonder prestatievoetbal.

Na verschillende pogingen om toch weer prestatievoetbal te gaan spelen op zaterdag is de hoofdmacht van DIO inmiddels weer actief in de reserve Vierde Klasse, waar het momenteel onderaan staat. Op dit moment dus geen hoge pieken op het veld van Sportpark Kardinge, maar zolang de Amelandclub nog achter het team staat, is er weinig om over te treuren. Wij mijmeren tijdens de wandeling terug naar onze auto nog even door over die doelnetten. Jammer dat we geen bal bij ons hadden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VVT Twijzelerheide

Hoe belangrijk een voetbalvereniging in het dorpsleven is, blijkt soms al uit heel eenvoudige dingen. De plek van het sportpark in het dorp bijvoorbeeld. Als je op een plattegrond van Twijzelerheide precies een speld in het midden prikt, kom je zo ongeveer uit op de middenstip van VVT. Als wij over de Bjirkewei tuffen, is het even goed opletten, maar het welkomstbord van de plaatselijke voetbalclub is onmiskenbaar. En dus maken wij ons op voor een bezoekje aan Sportpark De Heide.

v.v. HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.
Tribune SV Urk op sportpark de Meent

sv Urk

Soms is een plattegrond heel fijn. Praktisch ook, dat vooral. Want zodra wij sv Urk op De Vormt betreden, lijkt het wel alsof we op een soort vakantiepark zijn aanbeland. Zo zien wij dat Sportvereniging Urk gebruik maakt van veertien velden. Veer-tien! ‘Hoe gaan we dit in hemelsnaam enigszins snel portretteren en toch alle krenten in de pap te pakken krijgen?’, vragen we ons af. We besluiten ons vooral rond het hoofdveld met de fraaie tribune op te houden, maar een gesloten toegangshek bezorgt ons alweer het nodige angstzweet. Enkele gymmende scholieren bieden uitkomst: ‘Je kunt eromheen lopen, dan kun je het veld op.’

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal