DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.

DIO Groningen werd oorspronkelijk opgericht als DIO Oosterhoogebrug in mei 1971 en is een vereniging van pieken en dalen. Met de welbekende Martin Koeman als trainer bereikte DIO in 1983 voor het eerst de Derde Klasse van de KNVB. En dat terwijl er twee jaar eerder nog slechts in de provinciale klassen werd gespeeld. Na een aantal wisselvallige jaren, waarin langere tijd in de Vijfde Klasse werd gespeeld, zat DIO begin deze eeuw weer in de lift. In 2008-2009 werd het team kampioen in de Derde Klasse en werd de finale van de districtsbeker bereikt. Die werd verloren van ACV, maar dat maakt de prestatie niet minder knap. In 2011 schreef DIO in de maand waarin het veertig jaar bestond wéér historie met promotie naar de Hoofdklasse. Dat bleek vooral financieel niet vol te houden, waardoor terugtrekken noodzakelijk was. Wat volgden waren een paar seizoenen zonder prestatievoetbal.

Na verschillende pogingen om toch weer prestatievoetbal te gaan spelen op zaterdag is de hoofdmacht van DIO inmiddels weer actief in de reserve Vierde Klasse, waar het momenteel onderaan staat. Op dit moment dus geen hoge pieken op het veld van Sportpark Kardinge, maar zolang de Amelandclub nog achter het team staat, is er weinig om over te treuren. Wij mijmeren tijdens de wandeling terug naar onze auto nog even door over die doelnetten. Jammer dat we geen bal bij ons hadden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groninger Boys

Je hebt van die amateurclubs waar je een seizoenkaart van zou moeten kunnen kopen. Gewoon, zodat je trots met zo’n kaart rond kan lopen paraderen, totdat iemand vraagt: ‘Maar waarom dan in vredesnaam?’ En dat je dan een uitleg begint die geen einde lijkt te kennen. Zo lijkt een seizoenkaart van Groninger Boys ons wel wat. Niet alleen omdat doelpuntenmachine Freddy de Grooth zijn goals er daar inlegt als warme broodjes die over de toonbank gaan, maar ook omdat het een vereniging is waar altijd wel wat gebeurt. Zelfs als er niet gevoetbald wordt. Dat blijkt maar weer als we midden in de coronacrisis een kijkje nemen op het roodwitte deel van sportpark West-End in Groningen.

SV Oosterend

Soms hebben we weleens van die dagen dat we ons een klein beetje schuldig voelen. Dat we ergens net op het verkeerde moment zijn als we een sportpark op de gevoelige plaat willen leggen. Als we sportpark Sieme Keyzer betreden - de toegangspoort doet ons amateurvoetbalhart in ieder geval meteen sneller kloppen - en zien hoe de velden van SV Oosterend erbij liggen, doemen er wat vraagtekens op. Het lijkt wel op de grasmat die eind jaren 90 in de Johan Cruijff Arena lag, is de conclusie. Maar zoals gezegd: je kunt ergens net op het verkeerde moment zijn. Het blijkt dat de drainage op het sportpark van ‘Strend’ wordt vervangen.

vv Surhuisterveen

Voetbalminnend Surhuisterveen mag dan wel voor het eerst in de historie een ploeg in de eerste klasse hebben met ‘t Fean ‘58, de enige voetbaltribune die het dorp rijk is staat toch echt bij het oranje deel van sportpark ‘t Ketting: VV Surhuisterveen. De hoofdmacht voetbalde jarenlang in de zondag 3e Klasse, tot voorafgaand aan dit seizoen ook werd besloten om op zaterdag te gaan voetballen. Weliswaar in de vijfde klasse, maar wél met een tribune langs het hoofdveld.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal