VCR

Altijd mooi dat wanneer je in een dorpje komt, iedereen je enthousiast zwaaiend begroet, terwijl je nog nooit eerder in het betreffende dorpje bent geweest. Jawel, onze eerste ontmoeting met Rinsumageest zat boordevol liefde. En dan zijn we nog niet eens op De Vonder geweest, waar VCR Rinsumageest haar thuiswedstrijden speelt. Wij vonden het hoog tijd om er eens een kijkje te nemen.

Als we op de parkeerplaats uitstappen, valt het relatief nieuwe dorpshuis De Beijer ons meteen op. In hetzelfde gebouw kleden de teams van VCR en hun tegenstanders zich wekelijks om, maar echt cult ademt het niet. Nou zijn wij ook niet helemaal objectief, aangezien we het liefst zelfgetimmerde schuurtjes zien die aan alle kanten lekken, maar ditmaal strijken we over ons amateurvoetbalhart. Het dorpshuis werd in 2007 compleet verwoest door brand. Dus is dit nieuwe gebouw volstrekt logisch.

Bovendien worden wij steeds blijer naarmate we de accommodatie van VCR verkennen. Een tribune is een pluspunt, en dan heeft-ie ook nog zicht op een alleraardigst woonwijkje. In onze rug torent de Alexanderkerk hoog boven de bomen uit. Zou iemand in de toren misschien hebben gezien van wie de damesfiets is die plompverloren tegen een boom op het bijveld staat geleund? Het sleuteltje zit er nota bene nog in. ‘Een ritje maken?’, doemt heel even in ons op. Nee, we laten het bij plaatjes schieten. Zoals overal. En wij redeneren net zoals iedere tegenstander van VCR: we willen geen gedonder op De Vonder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Bareveld

Als wij een rondrit maken langs verschillende sportcomplexen, houden we ons niet strak aan een gemeente- of provinciegrens. En dus namen we bij een tour door Oost-Groningen ook Bareveld nog even mee. ‘Maar dat ligt toch ook in Groningen?’ Horen we sommigen misschien denken. Nou, nee dus blijkbaar. Of nouja, deels. Maar officieel behoort het dorp met zo’n 400 inwoners tot de Drentse gemeente Aa en Hunze.

FC Kraggenburg

‘Wat is de laatste locatie van vandaag?’, vraagt één van de Over de Bal-leden aan de rest. Zoals altijd wordt de voetbal-Bosatlas geraadpleegd, maar we lijken alle amateurvoetbalverenigingen in de Noordoostpolder gehad te hebben. O nee, toch niet. Heel onopvallend staat FC Kraggenburg nog op een andere bladzijde verscholen en dus zetten we vanuit Marknesse direct koers naar het dorpje. Toch lullig als je thuis bent, en je nog een club vergeten blijkt te zijn.

SF Deinum

‘SF? Waar staat dat voor, sciencefiction?’ Als we op onze routekaart zien dat we een bezoekje mogen brengen aan SF Deinum, is het voor ons gissen naar de afkorting van twee letters. ‘We gaan dat sportpark niet op voordat we weten wat het betekent’, klinkt het. Gelukkig is Google ons gunstig gezind. ‘Sportferiening’ blijkt het antwoord waarnaar we op zoek waren. Tja, als je de Friese taal niet machtig bent, had je dat nooit kunnen raden. Maar nu weten we het dus. En u ook. Overigens hadden we onszelf deze vraag vijf jaar geleden nog niet hoeven stellen. Toen heette SF Deinum nog Sparta ‘59, vernoemd naar Eredivisionist Sparta uit Rotterdam, die in 1959 landskampioen werd. Ajax ‘59 of Feyenoord ‘59 had dus ook zomaar gekund in Deinum. Maar het werd Sparta.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal