VCR

Altijd mooi dat wanneer je in een dorpje komt, iedereen je enthousiast zwaaiend begroet, terwijl je nog nooit eerder in het betreffende dorpje bent geweest. Jawel, onze eerste ontmoeting met Rinsumageest zat boordevol liefde. En dan zijn we nog niet eens op De Vonder geweest, waar VCR Rinsumageest haar thuiswedstrijden speelt. Wij vonden het hoog tijd om er eens een kijkje te nemen.

Als we op de parkeerplaats uitstappen, valt het relatief nieuwe dorpshuis De Beijer ons meteen op. In hetzelfde gebouw kleden de teams van VCR en hun tegenstanders zich wekelijks om, maar echt cult ademt het niet. Nou zijn wij ook niet helemaal objectief, aangezien we het liefst zelfgetimmerde schuurtjes zien die aan alle kanten lekken, maar ditmaal strijken we over ons amateurvoetbalhart. Het dorpshuis werd in 2007 compleet verwoest door brand. Dus is dit nieuwe gebouw volstrekt logisch.

Bovendien worden wij steeds blijer naarmate we de accommodatie van VCR verkennen. Een tribune is een pluspunt, en dan heeft-ie ook nog zicht op een alleraardigst woonwijkje. In onze rug torent de Alexanderkerk hoog boven de bomen uit. Zou iemand in de toren misschien hebben gezien van wie de damesfiets is die plompverloren tegen een boom op het bijveld staat geleund? Het sleuteltje zit er nota bene nog in. ‘Een ritje maken?’, doemt heel even in ons op. Nee, we laten het bij plaatjes schieten. Zoals overal. En wij redeneren net zoals iedere tegenstander van VCR: we willen geen gedonder op De Vonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

FC Zuidlaren

Aan parkeerplaatsen hebben ze er nooit een gebrek, en aan veiligheid vast ook niet. Want als je sportcomplex pal naast het opleidings- en trainingscentrum van de politie ligt, kun je die conclusie wel trekken. Op een aangename vrijdagmiddag is het nog wel even gissen of het toegangshek van sportpark De Wenakkers los zit, maar na een verlossende oerkreet van één der Over de Bal-crewleden kunnen we eens van dicht bij zien waar FC Zuidlaren haar thuisduels afwerkt.

DIO Groningen

Sportpark Kardinge in de stad Groningen biedt onderdak aan vier voetbalverenigingen. De grootste is GVAV Rapiditas en de kleinste is DIVA ’83, maar wij zijn deze keer op Kardinge voor het deel waar Door Inspaning Ontspanning Groningen - beter bekend als DIO - wekelijks een balletje trapt. En het hoofdveld dat zij bespelen valt direct op met de karakteristieke diepe groen-witte doelnetten die losjes vast hangen. Een doelpunt maken is hier door zulke netten heerlijk klassiek. De lange tocht die de bal aflegt voordat het net opbolt, geef toe: dat heeft altijd iets magisch.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal