FC Fochteloo

We weten van tevoren eigenlijk zelden wat we op sportparken kunnen verwachten, zo ook bij FC Fochteloo. Als we door het 391 zielen tellende dorp richting het voetbalveld rijden, is de historische klokkenstoel onderweg al hoopgevend. Zou Sportpark Et Legien ook oog voor historie hebben? Op de parkeerplaats worden we verwelkomd door het Korhoen, een kunstwerk dat de in de jaren tachtig in Fochteloo uitgestorven korhoen voorstelt. Direct gaat er een lampje branden, want dit verklaart het logo van FC Fochteloo: een gefotoshopte bal met een korhoen erbovenop. Het clubgebouw deelt de witblauwe brigade met het dorpshuis en een centrum voor prentkunst.

Sinds 20 mei 1977 wordt er gevoetbald in Fochteloo, anno 2024 helaas nog met maar één seniorenteam nadat de hoofdmacht vorig seizoen ter ziele is gegaan. De jeugd heeft haar plek gevonden in een samenwerking met SV Oosterwolde. Veel voetbalsuccessen waren er niet te vieren in Fochteloo, tot die 23ste april in 2023, toen FC Fochteloo in een pittig potje tegen Sport Vereent nipt (3-2) de eerste titel veroverde in het bestaan van de vereniging. Dat zijn de betere mijlpalen. Wij kunnen ons zo voorstellen dat het nog lang onrustig bleef in Fochteloo en vragen ons stiekem af of de bel van de Klokkenstoel ‘s nachts stiekem nog is geluid.

Een rondje over Et Legien is zo gepiept, want het hoofdveld is ook meteen het enige speelveld. We worden bovendien nauwlettend in de gaten gehouden door de koeien van de aangrenzende veehouderij. Als we wat reclameborden bekijken, is de conclusie snel getrokken: zelden troffen we een vereniging waar de veehouderij in het dorp zo nadrukkelijk terug te zien is. Het logo met het korhoen komt overal terug: rond het veld, op het scorebord, de dug-outs en het kassahokje. En omdat wij herkenbaarheid hoog in het vaandel hebben staan, kan Et Legien – vrij vertaald: de ontmoetingsplaats – wel op onze waardering rekenen. Als we het sportpark verlaten, valt onze blik nog even op het kunstwerk bij de entree. Opdat FC Fochteloo het maar langer volhoudt dan het gemiddelde korhoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Zevenhuizen

Met uiterste precisie wandelt een vrijwilliger langs de lijn met voor z’n neus een kalkmachine. Ook op d’Olle Streek in Zevenhuizen zijn scheve krijtlijnen uit den boze, dus vraagt de vrijwilliger in kwestie de nodige concentratie van zichzelf. Als wij door de toegangspoort van de Zevenhuister voetbalvereniging lopen om wat kiekjes te schieten, is hij dan ook even afgeleid, om na een vriendelijke groet van ons weer onverdroten verder te gaan met waar hij gebleven was.

GKC

Misschien ken je het wel. Je verheugt je ergens ontzettend op, maar uiteindelijk valt het toch wat tegen. Een anti-climax van jewelste. Maar heb je het tegenovergestelde ook weleens meegemaakt? Wij wel, toen we zonder enige hooggespannen verwachtingen afkoersten op Hoogte der Heide, de thuishaven van de Gasselte Kostvlies Combinatie, oftewel GKC. Een bescheiden zondag-vijfdeklasser, zo zagen we op de ranglijst. Maar toen wij het entreehek van GKC passeerden, was van bescheidenheid weinig sprake meer.

vv Zuidhorn

Je herkent de situaties vast wel van filmpremières of bij grote hotels: een grote auto komt eraan rijden, zet gasten pontificaal voor de ingang af, waarna de auto weer verder rijdt. In Zuidhorn kan precies hetzelfde, alleen hebben we het hier niet over een hotel, maar over de plaatselijke voetbalvereniging Zuidhorn. Een chique entree is dus mogelijk bij één van de grootste clubs van het Westerkwartier, die bovendien een prachtig bosrijk onderkomen heeft: het Johan Smitpark.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal