FC Fochteloo

We weten van tevoren eigenlijk zelden wat we op sportparken kunnen verwachten, zo ook bij FC Fochteloo. Als we door het 391 zielen tellende dorp richting het voetbalveld rijden, is de historische klokkenstoel onderweg al hoopgevend. Zou Sportpark Et Legien ook oog voor historie hebben? Op de parkeerplaats worden we verwelkomd door het Korhoen, een kunstwerk dat de in de jaren tachtig in Fochteloo uitgestorven korhoen voorstelt. Direct gaat er een lampje branden, want dit verklaart het logo van FC Fochteloo: een gefotoshopte bal met een korhoen erbovenop. Het clubgebouw deelt de witblauwe brigade met het dorpshuis en een centrum voor prentkunst.

Sinds 20 mei 1977 wordt er gevoetbald in Fochteloo, anno 2024 helaas nog met maar één seniorenteam nadat de hoofdmacht vorig seizoen ter ziele is gegaan. De jeugd heeft haar plek gevonden in een samenwerking met SV Oosterwolde. Veel voetbalsuccessen waren er niet te vieren in Fochteloo, tot die 23ste april in 2023, toen FC Fochteloo in een pittig potje tegen Sport Vereent nipt (3-2) de eerste titel veroverde in het bestaan van de vereniging. Dat zijn de betere mijlpalen. Wij kunnen ons zo voorstellen dat het nog lang onrustig bleef in Fochteloo en vragen ons stiekem af of de bel van de Klokkenstoel ‘s nachts stiekem nog is geluid.

Een rondje over Et Legien is zo gepiept, want het hoofdveld is ook meteen het enige speelveld. We worden bovendien nauwlettend in de gaten gehouden door de koeien van de aangrenzende veehouderij. Als we wat reclameborden bekijken, is de conclusie snel getrokken: zelden troffen we een vereniging waar de veehouderij in het dorp zo nadrukkelijk terug te zien is. Het logo met het korhoen komt overal terug: rond het veld, op het scorebord, de dug-outs en het kassahokje. En omdat wij herkenbaarheid hoog in het vaandel hebben staan, kan Et Legien – vrij vertaald: de ontmoetingsplaats – wel op onze waardering rekenen. Als we het sportpark verlaten, valt onze blik nog even op het kunstwerk bij de entree. Opdat FC Fochteloo het maar langer volhoudt dan het gemiddelde korhoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ingang van sc Amelandia

sc Amelandia

Tijdens de laatste keer dat het kassahokje in gebruik is geweest, moest de eerste editie van het plaatselijke Rôggefeest vermoedelijk nog plaatsvinden. En wie toen geen zin had om entree te betalen, kon zich net zo eenvoudig een weg naar het veld banen tussen de bomen die kort op elkaar om het sportcomplex aan de Oranjeweg in Hollum staan. Op sommige accommodaties die we bezoeken lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan, maar ondertussen onverminderd fanatiek werd doorgevoetbald. Misschien wel de accommodaties waar we het liefst komen. En dus wordt ons rondje op Sportpark De Slinger van Amelandia onafgebroken vergezeld door een brede glimlach.

SV Onderdendam

Als de gevoelstemperatuur rond het vriespunt ligt en er toch gevoetbald moet worden, sta je gevoelsmatig al snel met 1-0 achter als je naar SV Onderdendam afreist. Kleinere accommodaties dan Sportpark Harry Visser zijn er bijna niet in de provincie Groningen, parkeren naast het clubgebouw lukt alleen als het niet al te druk is. En met een beetje pech staat je auto door andere auto’s ingesloten. Wel een extra reden om langer te blijven hangen na afloop, dat dan weer wel.

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal