Veterans Monistrol

Veel is er niet over bekend, maar dat maakt het 'complex' er niet minder geweldig op. Club de Veterans de futbol de Monistrol de Montserrat, zo luidt de beschrijving op Google Maps. Het logo van de club, a la Anfield boven de 'tunnel' waar de lokale helden het veld opkomen geschilderd, houdt het op Veterans Monistrol. Het 'Fundat 1996' in het logo leert ons nog iets meer over dit initiatief, zoals het logo überhaupt eigenlijk alles zegt. De bal linksonder spreekt voor zich, net zoals de Catalaanse vlag daarnaast. Bovenin het logo zien we contouren van een rotsformatie die de Barcelona- en Cataloniëgangers direct herkennen: die van de berg Montserrat. In het Nederlands letterlijk vertaald: de gezaagde berg. Waarom? Bekijk de toppen van de rotsen bovenop maar eens. En die zie je dus ook in het logo van Veterans Monistrol.

Hoeveel we ook vanuit het logo te weten komen, we weten verder erg weinig van deze club. Ook de Nederlandse journalist Edwin Winkels, al jaren woonachtig in de omgeving, kan ons niet verder helpen. Geeft verder niets, want we kijken onze ogen uit. Het kleine stenen tribunetje dat afsteekt tegen de berg, dugouts waar al jaren geen plexiglas meer in zit, het voelt aan als een lost ground. Niet in de laatste plaats omdat er een essentieel iets ontbreekt: gras.

Opvallend detail is dat de reclameborden op een voor de tribune allemaal in prima staat verkeren. Iets dat de nostalgieliefhebber in ons ook zegt over het scorebord. Valt het helemaal onder een sportcomplex? Daar kun je inmiddels over discussiëren. Maar wij scharen het in het rijtje van verplichte zaken om te zien in deze omgeving: de berg Montserrat, het klooster van Montserrat dat hier gevestigd is met de Zwarte Madonna, en het onderkomen van Veterans Monistrol.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HOVC

Fusies tussen twee voetbalverenigingen brengen nog weleens wat emotie mee. Elk dorp heeft immers z’n eigen voetbalcultuur en dat was in Exloo en Odoorn niet anders, waar tot in 2013 nog werd gevoetbald bij Hunso (Exloo) of Oring (Odoorn). Een fusie bleek toen simpelweg het beste idee richting de toekomst, al ging het voorstel in 2009 al eens fout. Toen bungelde Hunso aan zo’n zijden draadje dat bij Oring werd gezegd: ‘Dan komen jullie toch bij ons voetballen?’ Maar dat schoot in het verkeerde keelgat. Een fusie was vier jaar later wél de juiste stap. En sindsdien zijn Hunso en Oring gecombineerd in HOC. En die afkorting spreekt voor zich.

vv SGV

Bij grotere amateurclubs is het niet zo moeilijk om de ingang te vinden. Bij kleinere clubs is dat soms een ander verhaal. SGV uit Schildwolde is hier misschien wel het mooiste voorbeeld van. De ingang vind je bijna alleen direct als je eerder op sportpark Onder de Juffer bent geweest. Een naam met een subtiele knipoog naar de statige Juffertoren, die over het complex uitkijkt. Maar dan heb je het smalle oprijlaantje aan de Hoofdweg in het dorp nog niet gevonden. Vrijwilliger Tjarco Starke moet lachen als we erover beginnen: ‘Ja, er zijn menige auto’s omgekeerd als ze de ingang voorbijreden. En soms ging het ook in tweede instantie fout.’

vv Nagele

De schapen lopen er vredig te grazen, een handvol vlindertjes fladdert er lustig op los en allervriendelijkste vogeltjes lijken weg te dutten op de rugleuning van een bankje. De zon breekt ondertussen glazig door en het lijkt alsof we rechtstreeks op de set van een Nederlandse natuurfilm zijn aanbeland, maar niets is minder waar. We zijn hier op sportcomplex Nagele van de gelijknamige voetbalvereniging in Nagele. De tijd lijkt hier haast stil te hebben gestaan.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal