vv Buinerveen

‘Zou het hek gesloten zijn?’ Als we de parkeerplaats aan de Noorderstraat in Buinerveen met onze bolide op draaien, stellen we onszelf een vraag die vaker wordt gesteld. Maar als in een oogopslag blijkt dat we het onderkomen van VV Buinerveen ook via een hoek op het hoofdveld op kunnen wandelen, zijn we weer van een extra dilemma verlost. Terwijl we daar een kijkje naar het hoofdveld nemen, gaat het hek bij de ingang open: ‘Moi luu’, klinkt het.

Het is een begroeting waarin we zowel ‘welkom’ als ‘wie zijn jullie en wat doen jullie hier?’ horen klinken, maar na onze liefde-voor-de-kleine-dorpsclubs-uitleg, heet de vrijwilliger van Buinerveen ons van harte welkom. Hij opent de kantine, neemt de complete historie van de club met ons door en geeft zelfs een kijkje in de keuken. Letterlijk, want opeens staan we op de plek van waaruit de Buuner gehaktballen en tosti’s geserveerd worden. ‘Als je hier speciaal naartoe rijdt om een kijkje te nemen, dan krijg je de volle mep hoor’, lacht de vrijwilliger.

Als wij een kijkje hebben genomen op de velden achter de kantine en uiteraard de hoofdtribune – voor riant woonplezier, aldus een reclametekst op de gevel – hebben getest, lopen we weer terug naar clubgebouw De Schaokel. Als we de vrijwilliger overladen met complimenten voor zo’n uitstekend onderhouden accommodatie voor een (nu nog) vijfdeklasser, wordt de man plots een beetje emotioneel, als hij uitlegt dat er gemeentelijke plannen zijn om Buinerveen in de toekomst te laten fuseren met een omliggende vereniging. ‘Daar snap je toch niks van?’, zegt hij. Wij kunnen het er alleen maar mee eens zijn. Als we het sportpark verlaten, worden we enthousiast uitgezwaaid. ‘Volgende keer even van tevoren bellen, dan zet ik koffie’, krijgen we nog als tip mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge

v.v. Oosterparkers

Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

VIOD

Sta je op het punt om een reeks foto’s te schieten op een sportpark, dreigen donkere wolken het bezoek een stuk onaangenamer te maken. Maar als we uit onze auto stappen, wordt de weg op sportcomplex Treffersheech ineens keurig uitgestippeld door de eerste zonnestralen die we deze dag mogen aanschouwen. Alsof er van boven gezegd wordt: ‘Het werd verdorie hoog tijd dat jullie eens in Driesum kwamen kijken’. Die gedachte laten we nog eens bezinken als we een kijkje nemen hoe de thuisbasis van VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) eruitziet.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal