FC Wachtum

Dugouts op het hoofdveld van FC Wachtum
‘Als jullie toch die kant op gaan, Wachtum dan niet vergeten hè!’ Het blijkt soms wel weer hoe belangrijk de meedenkende achterban is. Zodra we op social media aangeven dat we koers zetten naar Zuidoost-Drenthe, volgt deze reactie. Een belangrijke, want net als Sinterklaas geen huizen stilletjes voorbij rijdt, slaan wij geen enkel voetbalveld over. En daar hoort ook FC Wachtum bij. Geen club die onder de vlag van de KNVB opereert, want dat gebeurt onder de naam VV Dalen. Het vijfde elftal van de Dalenaren vormen sinds jaar en dag FC Wachtum.

Het is een constructie waardoor het circa 385 zielen tellende Wachtum nog steeds een lokale voetbaltrots heeft. Eentje waarbij het zogeheten noaberschap al sinds het seizoen 1972-1973 – toen de club het levenslicht zag – een belangrijke rol vervult. Zo wordt er gebruik gemaakt van het naburige dorpshuis zodat teams op het Vrij-op-naam-veld in Wachtum zich kunnen omkleden. In de persoon van Jan Meppelink is er een vrijwilliger die de kalklijnen trekt en zorgt dat mollen hun kop op een andere plek boven de grond steken dan op het voetbalveld. Voetballen in Wachtum wordt door iedereen mogelijk gemaakt.

De oplettende lezer heeft misschien opgemerkt dat FC Wachtum dit jaar vijftig jaar bestaat. Dat werd dit najaar luister bijgezet met een heuse interland tegen, jawel, FC Wachtum. Want tachtig kilometer verderop, over de Duitse grens, voetbalt een gelijknamige vereniging. Via het dorpshuis en tussen de bomen over het smalle klinkerpaadje door naar het voetbalveld. Het klinkt net zo idyllisch als het in de praktijk is. Zolang er nog in Wachtum gevoetbald kan worden, proosten wij een keer extra in de derde helft. Want het zijn deze clubjes die groundhoppen op amateurniveau de moeite waard maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Kollum

Toen onze navigatie werd afgestemd op sportcomplex Baensein van voetbalvereniging Kollum, klonk ons dat mysterieus in de oren. Wat zouden we hier kunnen verwachten? In ieder geval een sportpark waarbij de oranje kleur een prominente rol inneemt, zo bleek bij aankomst.

Harkema-Opeinde

Als je Sportpark De Bosk zegt, gaat bij veel mensen in de noordelijke amateurvoetbalwereld vaak wel een belletje rinkelen. Want of ze er weleens zijn geweest of niet, het wordt in één adem geassocieerd met zaterdag-derdedivisionist Harkemase Boys. Dat zaterdagvierdeklasser Harkema-Opeinde er voetbalt, doet minder tot de verbeelding spreken. Zonde vinden wij, want de van oorsprong zondagclub heeft een prachtige historie met steevast veel supporters, al zal iedereen die weleens tegen de groen-gele Harrekieten speelde beamen dat de over-mijn-lijk-mentaliteit soms bij Harkema-Opeinde wel een beetje te veel van het goede is.
Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge

v.v. Oosterparkers

Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal