FC Wachtum

Dugouts op het hoofdveld van FC Wachtum
‘Als jullie toch die kant op gaan, Wachtum dan niet vergeten hè!’ Het blijkt soms wel weer hoe belangrijk de meedenkende achterban is. Zodra we op social media aangeven dat we koers zetten naar Zuidoost-Drenthe, volgt deze reactie. Een belangrijke, want net als Sinterklaas geen huizen stilletjes voorbij rijdt, slaan wij geen enkel voetbalveld over. En daar hoort ook FC Wachtum bij. Geen club die onder de vlag van de KNVB opereert, want dat gebeurt onder de naam VV Dalen. Het vijfde elftal van de Dalenaren vormen sinds jaar en dag FC Wachtum.

Het is een constructie waardoor het circa 385 zielen tellende Wachtum nog steeds een lokale voetbaltrots heeft. Eentje waarbij het zogeheten noaberschap al sinds het seizoen 1972-1973 – toen de club het levenslicht zag – een belangrijke rol vervult. Zo wordt er gebruik gemaakt van het naburige dorpshuis zodat teams op het Vrij-op-naam-veld in Wachtum zich kunnen omkleden. In de persoon van Jan Meppelink is er een vrijwilliger die de kalklijnen trekt en zorgt dat mollen hun kop op een andere plek boven de grond steken dan op het voetbalveld. Voetballen in Wachtum wordt door iedereen mogelijk gemaakt.

De oplettende lezer heeft misschien opgemerkt dat FC Wachtum dit jaar vijftig jaar bestaat. Dat werd dit najaar luister bijgezet met een heuse interland tegen, jawel, FC Wachtum. Want tachtig kilometer verderop, over de Duitse grens, voetbalt een gelijknamige vereniging. Via het dorpshuis en tussen de bomen over het smalle klinkerpaadje door naar het voetbalveld. Het klinkt net zo idyllisch als het in de praktijk is. Zolang er nog in Wachtum gevoetbald kan worden, proosten wij een keer extra in de derde helft. Want het zijn deze clubjes die groundhoppen op amateurniveau de moeite waard maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sv De Koog

Het laatste nieuwsbericht op de website luidt dat de olliebollenactie ook dit jaar doorgaat en als wij een blik op het sportpark werpen, blijkt dat de dug-outs zijn overmeesterd door onkruid. Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat er bij Sv De Koog al een poosje geen beweging meer is geweest. Er zijn clubs waar dat zelfs midden in de coronacrisis ondenkbaar is, maar juist als het allemaal niet helemaal perfect is, steel je ons  amateurvoetbalhart. En dus wandelen we met een brede glimlach over sportpark De Koog. Omdat imperfectie voor ons juist perfect is.  

SV Borger

Over de Hunebed Highway zetten we koers naar Borger: het grootste dorp van de gemeente Borger-Odoorn. We volgen braaf de bordjes naar het Roompot vakantiepark Hunzedal. Niet voor een rustpauze tijdens onze intensieve sportparktour, maar omdat sportpark De Drift van SV Borger aan dit vakantiepark grenst. Daar worden we met ietwat verbaasde blikken verwelkomd door een groep joggers, die pal voor de ingang van De Drift een fanatieke warming-up afwerkt. Nadat we eventjes hebben aangezien hoe lenig het twintigtal vijftigplussers wel niet is, is het mooi geweest. We stappen dwars door de groep heen, De Drift op.

vv Gruno

De nettenhouders zijn geknapt, op het hoofdveld maken madeliefjes de dienst uit en gevoetbald wordt er al helemaal niet. De coronacrisis houdt ook Gruno in haar greep. Toch is er wel degelijk beweging als wij het clubgebouw van Gruno naderen. Een vrijwilliger die de kantine open heeft gegooid om wat werkzaamheden te verrichten, staat over een reling geleund een sigaretje te roken. ‘Foto’s schieten? Ga gerust je gang’, zegt hij als we uitleggen wat we komen doen. En dat horen we graag. Als hij vraagt waar we dat allemaal doen en wij vertellen dat we heel district Noord willen afvinken, verslikt hij zich bijna in z’n peuk. ‘Dat krijgen jullie vandaag niet meer af’, zegt-ie grijnzend.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal