v.v. HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.

Sportpark Henk Bruins is sowieso een onderkomen waar wij vrolijk van worden. Via de mooie lange oprijlaan krijg je alvast de kans om de accommodatie in je op te nemen, waarna de Broer Schuur-tribune (vernoemd naar een prominent HSC’er) en het clubgebouw, uiteraard gehuld in de onmiskenbare geelrode clubkleuren, steeds beter in zicht komen. HSC staat overigens voor ‘Hermes SVV Combinatie’, waarbij de voorloper van Hermes – Trap Raak – nog voor 1899 werd opgericht. Sappemeer is daarmee één van de plekken in Groningen waar voor het eerst gevoetbald werd, al hielden de voetballers dat zelf toentertijd vooral geheim. Een groot aantal ouders was er tegen dat hun kinderen zich bezondigden aan die – in hun ogen – ruwe benentrapperij.

De rijke historie zorgt er automatisch voor dat er veel te vertellen valt over HSC en dat is in de afgelopen 121 jaar dan ook volop gebeurd. Een uitgebreide blik op Sportpark Henk Bruins konden we echter nog niet ontdekken, dus die duit doen wij graag in het zakje. ‘Dit is zo’n ideaal sportcomplex om in een zonovergoten weekend een toernooi te organiseren’, zegt één van ons. In gedachten zien we ons al lekker onderuitgezakt op de tribune genieten van een potje voetbal op het hoofdveld, of met een biertje in de hand een potje voetvolley spelen op het speciaal aangelegde zandveld achter het clubgebouw. ‘Zouden er ook robotmaaiers zijn die zandveldjes netjes houden trouwens?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Harkstede

Ook Harkstede laten we niet links liggen. Een vereniging die in de jaren 20 het levenslicht zag als VIOD (Voetballen Is Ons Doel), later HSVV (Harkstede-Scharmer voetbalvereniging) werd, maar officieel werd ingeschreven als VV Harkstede, omdat beide clubnamen al bestonden. En zo staan we ineens op Sportpark Hamstede, net buiten het dorp. Hoewel het terrein nog maar twintig jaar bestaat en dus relatief nieuw is, biedt het genoeg leuke details. Zoals het kassahokje bij de entree, opgetrokken in de clubkleuren én voorzien van clublogo. Als we op het parkeerplaats zijn is het nog even spannend of het toegangshek geopend is. Maar als de deurklink naar beneden valt, stijgt luid gejuich op. Niets zo vervelend als een afgesloten accommodatie.

vv Mamio & Italian Boys

Vlak nadat we in Groningen een broodje hebben gescoord in winkelcentrum Paddepoel, rammelen we op een steenworp afstand aan de poort van De Parrel. Het sportpark, ingeklemd tussen de stadswijken Selwerd, Paddepoel en de Concordiabuurt, zit echter potdicht. Ook niet heel vreemd midden in een coronacrisis, maar het is toch een tegenvaller. Gelukkig leent De Parrel zich uitstekend om er ook foto’s van te schieten als het hek op slot zit. En dat doen we dan ook. Alleen oog hebben voor de voetbalvelden is hier wel gevaarlijk, want het verkeer raast aan alle kanten voorbij. Als we op het aangrenzende fietspad lopen, worden we bijna aan de kant gedrukt door een verontwaardigd ANWB-koppel op eBikes.

vv Rolder Boys

‘Wie zijn jullie, hoe zijn jullie hier gekomen en wat zijn de codes van jullie pinpassen?’ Oké, die laatste vraag verzinnen we er zelf bij, maar ons bezoek aan Sportpark Boerbos van Rolder Boys gaat dan ook niet onopgemerkt voorbij. Een drietal vrijwilligers van de club ziet ons foto’s van de dug-outs, de prachtige tribune en zelfs het kunstgrasveld schieten. En zodra wij in hun blikveld zijn verschenen, wordt iedere stap van ons minutieus gevolgd. Als we bij het clubgebouw zijn aanbeland, hebben we daarom even wat uit te leggen, vinden ze.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal