Oud Zwart Wit

‘Het begon ooit in een café en het eindigt ook nog steeds vaak in een café.’ We kennen weinig verenigingen die hun historie zo treffend op hun website weten te omschrijven als Oud Zwart Wit. Maar we hebben het hier dan ook niet over een doorsnee vereniging. OZW, zoals de club in de volksmond wordt genoemd, hecht veel waarde aan respect tussen de krijtlijnen en hanteert zelfs een ballotagecommissie als je lid wilt worden. Lid worden kan alleen via iemand die al OZW-lid is, en moet dan nog goedkeuring krijgen van de overige leden. Dat komt wat chique over, maar het maakt van OZW een club waarbij iedereen elkaar kent. En da’s gezellig en vertrouwd!

Helemaal achter op sportpark West-End verdedigt OZW haar klassieke clubkleuren die, hoe kan het ook anders, zwart en wit zijn. ‘Best zonde dat deze mooie vereniging een beetje zit weggestopt achter op dit sportpark’, merkt één van ons op. Valt wat voor te zeggen, maar als we zien hoe creatief een terreinbeheerder is geweest, komt het vermoedelijke OZW-karakter zelfs midden in een coronacrisis bovendrijven. ‘Kijk hoe strak dit veldje is gemaaid dan’, zegt één van ons, wijzend naar het veld in kwestie. Een spontaan applaus volgt. Dit is pure kunst.

Als we een rondje over het achterste deel van West-End maken, valt ons op dat het clubgebouw in de verste verte geen OZW-kenmerken heeft. Sterker nog: we vragen ons af of het überhaupt een clubgebouw van OZW is. ‘Alleen die prullenbak binnen wijst op een voetbalkantine, hoe zit dit?’ Voor een vereniging die zo sterk hecht aan het clubkarakter, zou een likje verf niet misstaan. Dan komen we daarna nog een reeks foto’s schieten. Want als we vertrouwen hebben dat een vereniging haar eigen identiteit nog beter zichtbaar kan maken, dan zijn het ‘de oude meesters uit Groningen’ wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sportpark Jipsingboertanger voetbalvereniging (JVV)

JVV

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zag de Jipsingboertanger voetbalvereniging (JVV) het levenslicht. In een dorp met krap 175 inwoners vervult JVV een prominente rol als vereniging die de leefbaarheid bevordert.

VV Gorecht & VV Haren

Het is een vraag die elk voetbalweekend wel ergens op een sportpark te horen is: ‘Spelen we op het hoofdveld?’ Toegegeven, dat is dan ook bijna altijd het mooiste podium om op te voetballen. Bijna, want bij sommige voetbalverenigingen is het bijveld soms één van de best bewaarde geheimen. Zo ook op Sportpark De Koepel, waar Gorecht en Haren de dienst uitmaken. Oke, de tunnel richting het speelveld van De Kuip is iets mooier, maar deze tunnel - onder de drukke Dr. E. H. Ebelsweg - die leidt naar de tunnelvelden, is voor amateurvoetbalbegrippen een pareltje. Je moet zelfs nog een stukje door het Scharlakenbos om het speelveld te bereiken. Voor amateurvoetbalromantici iets om te koesteren.

vv St. Jacob

‘Zeg jongens, enig idee wie Dooitzen de Bildt is?’ Het is een vraag die de wenkbrauwen doet fronsen. Geen onterechte vraag, want voor het sportcomplex dat we bezoeken wordt de navigatie afgestemd op de straat die is vernoemd naar de gerenommeerde kaatser die in de jaren 20 en 30 furore maakte in Sint-Jacobiparochie. Op sportpark De Fijfskaar is dan ook niet alleen het thuishonk van VV St. Jacob te vinden, maar ook een kaatsveld. En hoe klein het dorpje ook mag zijn: het is en blijft het startpunt van de Friese pelgrimsroute naar Hasselt in Overijssel. Staat toch leuk op je cv.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal