sv Lycurgus

Je kent het wel: je zet op zaterdag of zondag met de auto koers naar je cluppie voor een lekkere pot voetbal, en dan probeer je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het veld te parkeren. Er is in Groningen echter één club die een uitzondering op die gedachte vormt. Als je naar SV Lycurgus moet, is je bolide pal naast het hoofdveld parkeren ongeveer het slechtste idee dat je kunt krijgen. De kans is namelijk groot dat als iemand op het hoofdveld de bal hard weg rost, jouw auto de klos is. Spelers op het veld zullen meer dan eens angstvallig in de gaten hebben gehouden of hun auto ongeschonden uit de strijd kwam.

Maar Lycurgus is meer dan dat. De club die sportpark West-End in stadswijk Vinkhuizen als thuishaven heeft, zag het levenslicht na de Tweede Wereldoorlog. De clubnaam werd afgeleid van de Griekse koning Lycurgus, die ook werd gezien als eerste machthebber die het belang van sport inzag. Geef toe, wist je niet hè? Lycurgus heeft jaarlijks vaak een groot spelersverloop, maar toch was de vereniging deze eeuw jaarlijks een vast gezicht in de Derde Klasse. De laatste jaren trad helaas wat verval op, en daalde de club voor Lycurgus-onwaardige begrippen voor het eerst sinds mensenheugenis zelfs af naar de Vijfde Klasse, maar dat seizoen (2018-2019) werd meteen bekroond met een kampioenschap.

Als wij over het Lycurgus-deel van West-End lopen, is het stiekem toch wel genieten. Een hoofdveld van natuurgras is zeker in de grote stad geen verschijnsel dat je vaak ziet en daarom noteren we – ondanks dat vers gras geen overbodige luxe is – een dikgedrukt plusje. Als we over het trainingsveld naar de appartementen van Woldring aan de andere kant van de ringweg turen, huppelt er zowaar een complete hazenfamilie voor onze neus langs. Een echte stadsclub, die ook wel weer wat hartveroverends heeft. Als de coronacrisis voorbij is, komen we gauw een tapje scoren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Iconisch deens bushokje ontworpen door Poul Cadovius. Hergebruikt als dug-out bij voetbalclub Winsum

vv Winsum

Bij ons gaan de gedachten tijdens de rit naar Winsum terug naar de jaren van VIBOA en Hunsingo, want Winsum was tot de zomer van 2016 het dorp van de clubs in het geel-blauw en rood-wit. Waar de jeugdafdelingen drie jaar eerder al werden samengevoegd tot SJO Winsum, vond in 2016 de volledige fusie plaats en daarmee was VV Winsum geboren. Vier seizoenen lang werd gevoetbald op beide sportparken van de voorlopers, tot in 2020 het nieuwe Geert Reinders Sportpark Winsum West in gebruik werd genomen.

WTOC

De clubnaam is een combinatie van de dorpen Westergeest, Triemen en Oudwoude, maar sportcomplex De Wygeast van WTOC is te vinden in laatstgenoemde plaats. En wie daar het terrein van de club op wandelt, ontkomt niet aan de clubkleuren blauw en geel, die zowel bij de entree als clubgebouw De Ynswinger prominent naar voren komen.

V.V. Holwerd

De plaats wordt door iedereen die wel eens op Ameland is geweest vooral geassocieerd met de opstapplaats voor de veerdienst naar het eiland, maar Holwerd is meer dan dat. Er wordt bijvoorbeeld gevoetbald, om maar eens met de deur in huis te vallen. En dat gebeurt op Sportpark De Morgenzon, waar sinds juni 1976 tegen een bal getrapt wordt. Eerder gebeurde dat al op het Keechje. De hoofdmacht van de club verdedigt de blauwzwarte clubkleuren wekelijkse in de Vijfde Klasse en bestaat vooral uit jonge twintigers en dertigers, verdeeld over twee seniorenteams. Ook herbergt de club nog zeven juniorenteams, vrijwel helemaal verdeeld over alle leeftijdscategorieën.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal