SVM

SVM uit het Limburgse Munstergeleen was er in 1928 als de kippen bij om haar clubnaam bij de KNVB te laten vastleggen. Het is de reden waarom datzelfde verzoek vanuit Marknesse aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geen voet aan de grond kreeg bij de voetbalbond. ‘Twee dezelfde clubnamen kunnen niet’, kreeg oprichter Lokken te horen. Een ramp was het niet, want SV Marknesse - gewoon SVM in de volksmond - was eigenlijk net zo eenvoudig. En zo hadden de Marknessenaren in 1945 een voetbalclub.

De club had aanvankelijk geen vaste plaats in het dorp, maar toen er langs de Boslaan een accommodatieplek vrij kwam, werd die mogelijkheid met beide handen aangegrepen. Als wij sportcomplex De Punt met een bezoekje vereren, blijken we de enige stervelingen te zijn. Het hek naar het hoofdveld blijkt los te zitten en dat laten we ons geen twee keer vertellen. Hoewel er kunstgras is neergelegd, maakt de ruime omloop veel goed. Waar je ook staat, toeschouwers lijken overal even goed zicht op het speelveld te hebben. En wij kunnen inmiddels uit ervaring zeggen: da’s niet overal zo.

De drie bijvelden van natuurgras vallen nóg meer in de smaak. Vooral vanuit de lucht moet het een geweldig beeld geven, want ze zijn in een driehoek tegen elkaar aangelegd en ook dat zie je niet vaak. De hindernisbaan voor kinderen langs één van de velden, mag bij ons op een extra plusje rekenen. Maar de sportvereniging uit Marknesse beschikt óók over onder meer een gymnastiekvereniging, dus de link is al gauw gelegd. Als één van de Over de Bal-leden zich op de hindernisbaan begeeft, is één conclusie alvast gerechtvaardigd: ‘We kunnen het denk ik beter bij voetballen houden’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Veelerveen

‘Kijk, daar moeten we zijn!’, riep één van de Over de Bal-leden toen we al speurend door Veelerveen reden om het plaatselijke sportcomplex van VV Veelerveen met een bezoek te vereren. Eigenlijk vonden we de parkeerplaats en de entreepoort al een eervolle vermelding waard, maar toen moest het mooiste nog komen. Want eerlijk is eerlijk: Sportpark Veelerveen moet voor amateurvoetballers net zoiets zijn als een hemelpoort betreden.

Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

SC Twijzel

De zon schijnt vol in onze ogen, dus minderen we snelheid als we Twijzel doorkruisen. Dat waren we overigens sowieso van plan, want geen van ons was ooit op sportcomplex De Moune van SC Twijzel geweest. Maar voor alles een eerste keer, dus als wij het hoofdveld op de Mounewei in het vizier hebben gekregen, parkeren we onze bolide keurig op het aangrenzende doch bescheiden parkeerplaatsje. Tijd voor een rondje om het veld.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal