vv KSC

Vrijwilliger hard aan het werk in Schoonoord bij vv KSC
Vergeet het openluchtmuseum Ellert en Brammert of hunebed De Papeloze Kerk. Als je een beetje wilt genieten van wat Schoonoord te bieden heeft, kun je ook gewoon naar het plaatselijke sportpark, thuishaven van zondagvierdeklasser KSC. In het verleden voetbalde VV Schoonoord nog aan de andere kant van de Sportparklaan, maar deze club bestaat vandaag de dag niet meer. Nu treffen we alleen nog de korfbalvelden aan, het terrein waar in het verleden voetbalkunsten werden vertoond. Maar goed, omdat we nou eenmaal geen korfbalgoeroes zijn, gaat de reis linea recta naar Sportpark Schoonoord. Eentje dat ons alleen al meteen kan bekoren vanwege de speciale entreeprijzen voor kinderen van 12 tot en met 16 jaar en 65-plussers.

KSC is ontstaan uit twee andere verenigingen. Schoonoordse Boys en De Kiel wisselden in de jaren dertig van de vorige eeuw regelmatig spelers uit om oefenwedstrijden te kunnen spelen tegen verenigingen uit de grotere omliggende dorpen, tot ook hier de noodzaak van een fusie doordrong. Maar over de naam waren ze er nog niet helemaal uit. Spelers van Schoonoordse Boys waren voor SKC, want Schoonoord is het grotere dorp van de twee. Maar, in De Kiel waren de meeste voetballers van de twee verenigingen actief en dus werd daar voor de optie KSC gestemd. Uiteindelijk bleek de oplossing heel eenvoudig: de K komt eerder in het alfabet dan de S, dus moest de naam wel KSC worden. Tegen zoveel logica kon niemand meer op en zo zag KSC op 25 november 1933 het levenslicht.

Wanneer we het sportpark van de geelzwarte brigade betreden via Het Talenten Veldje, treffen we vrijwilligers die druk bezig zijn om de velden klaar te maken voor een nieuw voetbalseizoen. Trots laat Jan de eigen schuur met onderhoudsapparatuur zien, die met hulp van een gulle sponsor is aangeschaft. Het sportpark is volledig in eigen beheer en het resultaat mag er zijn. Vrijwilliger Henk – ‘al mijn kleinkinderen spelen bij KSC’ – brengt met een grasmaaier de finishing touch aan. Een strakke natuurgrasmat, nette kleedkamers, sfeervolle kantine en klushok, waarin een aantal schaars geklede dames je hartelijk welkom heten. We snappen waarom de mannen zich hier met veel plezier inzetten voor hun cluppie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FC Zuidlaren

Aan parkeerplaatsen hebben ze er nooit een gebrek, en aan veiligheid vast ook niet. Want als je sportcomplex pal naast het opleidings- en trainingscentrum van de politie ligt, kun je die conclusie wel trekken. Op een aangename vrijdagmiddag is het nog wel even gissen of het toegangshek van sportpark De Wenakkers los zit, maar na een verlossende oerkreet van één der Over de Bal-crewleden kunnen we eens van dicht bij zien waar FC Zuidlaren haar thuisduels afwerkt.

Texel ’94

Allemaal leuk en aardig, dat uitwaaien op zo’n Waddeneiland. Maar het is voor ons pas echt geslaagd als we de plaatselijke sportparken ook onder oog hebben gekregen. En dus zetten we meteen vanaf de veerboot niet direct koers naar een één of ander fancy strandtentje. Nee, we gaan eerst naar sportpark Den Burg, het onderkomen van Texel '94. De club is vooral bekend vanwege de zaalvoetbaltak, die landelijk vrij aardig aangeschreven staat, maar in een sporthal zijn wij gauw klaar met foto’s maken. Wij willen het échte werk.

Veendam 1894

De lichtmasten lachen ons van een afstandje al toe. En eenmaal dichterbij wordt het gevoel alleen maar sterker. Want wie de Langeleegte bezoekt, dwaalt automatisch af. Naar tijden van weleer, zoals de promoties van SC Veendam naar de Eredivisie in 1986 en 1988. Of hoe spelers van de tegenstander steevast met tegenzin he-le-maal naar Oost-Groningen moesten rijden. Het chagrijn was er soms al voordat er tegen een bal getrapt was. En juist dan klapte de thuisploeg er vol op.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal