vv KSC

Vrijwilliger hard aan het werk in Schoonoord bij vv KSC
Vergeet het openluchtmuseum Ellert en Brammert of hunebed De Papeloze Kerk. Als je een beetje wilt genieten van wat Schoonoord te bieden heeft, kun je ook gewoon naar het plaatselijke sportpark, thuishaven van zondagvierdeklasser KSC. In het verleden voetbalde VV Schoonoord nog aan de andere kant van de Sportparklaan, maar deze club bestaat vandaag de dag niet meer. Nu treffen we alleen nog de korfbalvelden aan, het terrein waar in het verleden voetbalkunsten werden vertoond. Maar goed, omdat we nou eenmaal geen korfbalgoeroes zijn, gaat de reis linea recta naar Sportpark Schoonoord. Eentje dat ons alleen al meteen kan bekoren vanwege de speciale entreeprijzen voor kinderen van 12 tot en met 16 jaar en 65-plussers.

KSC is ontstaan uit twee andere verenigingen. Schoonoordse Boys en De Kiel wisselden in de jaren dertig van de vorige eeuw regelmatig spelers uit om oefenwedstrijden te kunnen spelen tegen verenigingen uit de grotere omliggende dorpen, tot ook hier de noodzaak van een fusie doordrong. Maar over de naam waren ze er nog niet helemaal uit. Spelers van Schoonoordse Boys waren voor SKC, want Schoonoord is het grotere dorp van de twee. Maar, in De Kiel waren de meeste voetballers van de twee verenigingen actief en dus werd daar voor de optie KSC gestemd. Uiteindelijk bleek de oplossing heel eenvoudig: de K komt eerder in het alfabet dan de S, dus moest de naam wel KSC worden. Tegen zoveel logica kon niemand meer op en zo zag KSC op 25 november 1933 het levenslicht.

Wanneer we het sportpark van de geelzwarte brigade betreden via Het Talenten Veldje, treffen we vrijwilligers die druk bezig zijn om de velden klaar te maken voor een nieuw voetbalseizoen. Trots laat Jan de eigen schuur met onderhoudsapparatuur zien, die met hulp van een gulle sponsor is aangeschaft. Het sportpark is volledig in eigen beheer en het resultaat mag er zijn. Vrijwilliger Henk – ‘al mijn kleinkinderen spelen bij KSC’ – brengt met een grasmaaier de finishing touch aan. Een strakke natuurgrasmat, nette kleedkamers, sfeervolle kantine en klushok, waarin een aantal schaars geklede dames je hartelijk welkom heten. We snappen waarom de mannen zich hier met veel plezier inzetten voor hun cluppie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv Zuidlaarderveen

‘Het is echt triest. De laatste wedstrijd van het seizoen moesten we zelfs met negen man spelen omdat twee spelers zich ziek hadden gemeld. Later bleek dat die jongens de hele nacht hadden zitten gamen’. Was getekend, een bestuurslid van VV Zuidlaarderveen in mei vorig jaar bij RTV Drenthe. Zijn uitspraak was onderdeel van een noodoproep om het seizoen erop een eerste elftal op de been te krijgen. Die mislukte. Dit seizoen heeft de vereniging slechts één team in de gelederen. Elke zondagochtend speelt Zuidlaarderveen 2 in de laagste reserveklasse van het zondagvoetbal. En met een vierde plek doen ze het niet eens onaardig.

VIOD

Sta je op het punt om een reeks foto’s te schieten op een sportpark, dreigen donkere wolken het bezoek een stuk onaangenamer te maken. Maar als we uit onze auto stappen, wordt de weg op sportcomplex Treffersheech ineens keurig uitgestippeld door de eerste zonnestralen die we deze dag mogen aanschouwen. Alsof er van boven gezegd wordt: ‘Het werd verdorie hoog tijd dat jullie eens in Driesum kwamen kijken’. Die gedachte laten we nog eens bezinken als we een kijkje nemen hoe de thuisbasis van VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) eruitziet.

Velocitas 1897

Tergend langzaam duwen we het entreehek van Stadion Stadspark open, waarna de stem van één van ons een aantal bestuursleden doet opschrikken. ‘Heren, mogen we even een rondje over het sportpark maken?’ Normaal vragen we niet direct om toestemming en gaan we gewoon onze gang, maar in een coronacrisis moet je aan het toeval niets overlaten. Bij Velocitas 1897 in de stad Groningen hebben ze daar geen enkele moeite mee. ‘Deze club heeft zo’n geweldige historie, dat vind je nergens anders’, vertrouwt een vrijwilliger ons toe. En dus maken wij rustig en zeker niet snelvoetig ons rondje.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal