VV Sweel

Smalle straatjes, een groene omgeving, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we dan ook nog met een slakkengangetje onder een poort doorrijden waarop de letters ‘t Alterbarg prijken, weten we al dat we een sportpark treffen waar zorg aan is besteed. Nee, groot vervoer moet er niet langs, want dan gaat die poort naar z’n grootje. Maar zwaar vervoer heeft ook helemaal niks te zoeken op het Alterbargpad. Of het moet een uit de kluiten gewassen platte kar zijn waarop kampioensteams van VV Sweel een ereronde door Zweeloo mogen maken.

En we kunnen het alvast verklappen: een bezoek aan Sweel is de moeite waard, zelfs als er niet gevoetbald wordt, zo ondervinden wij. Fietsers die hun stalen ros in een speciale hoek kunnen neerzetten, betreden het onderkomen van de zondagderdeklasser via een prachtig tunneltje en ook de rest van deze accommodatie klopt. Sterker nog, we noteren zoveel fictieve plusjes dat we geen plusjes meer kunnen zien. Een terras met uitstekend veldzicht, een apart omroephuisje, betonnen paaltjes om het veld, doelnetten in de clubkleuren; zelfs het clublogo van Sweel is terug te vinden op vogelhuisjes die in de bomen hangen.

De teneur van een sportpark dat uitermate goed in de smaak valt, is dat je er altijd te lang blijft hangen. En bij ons is dat niet anders. We maken nog even een babbeltje met de terreinmeester die ineens uit het niets opduikt en hij laat prompt weten ook grasmeester te zijn bij de naburige golfvereniging in Aalden. Geen wonder dat de boel er zo goed bijligt. Nadat we zijn bijgepraat over het wel en wee van Sweel, wordt het toch echt tijd om weer een sportpark verder te kijken, al kan dat na een bezoek aan ‘t Alterbarg bijna alleen maar tegenvallen. Als we het sportpark lopend verlaten, valt ons oog op een bal in de greppel. De verleiding is groot, maar een nat pak ligt op de loer. En eerlijk is eerlijk: een bezoek aan het onderkomen van Sweel wil je niet met een vies gezicht afsluiten. Dat past niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tribune vv Geel Wit

VV Geel Wit

Je zult speciaal een vredige zondag hebben uitgezocht om Ameland eens rustig op de fiets te verkennen, word je tussen Nes en Buren ineens opgeschrikt door voetbalkreten die zelfs broedende vogels wreed zouden kunnen verstoren. Het kan zomaar gebeuren tijdens wedstrijddagen van Geel Wit en het zal niet de eerste keer zijn dat er van de fiets wordt afgestapt, om van dichtbij te bekijken wat er op Sportpark Nes-Buren gebeurt. Vooral een aanrader tijdens inhaalwedstrijden op zwoele zomeravonden, aldus een bescheiden tip van de Over de Bal-redactie. Om vervolgens de avond waardig af te sluiten in het centrum van Nes. Wie heeft het niet gedaan?

sc Emmeloord

We gaan terug naar het voorjaar van 1944, als een zandvlakte midden in de Noordoostpolder wordt omgebouwd tot het allereerste sportveld van SC Emmeloord. Aan de Nijverheidsweg worden harken en scheppen gebruikt om het voor een voetbalveld te laten doorgaan. Enkele palen dienen als doel en de netten worden met de hand geknoopt door de schoonvader van een bestuurslid, die visserman was in Blokzijl. De Tweede Wereldoorlog is nog gaande als sportclub het levenslicht ziet. Toen nog wat stilletjes, maar de bevrijding precies een jaar later brengt daar verandering in.

vv Tollebeek

Ingeklemd tussen flamboyante straatnamen als Visarend, Koningsschut, Kampplaats en Wildzang wordt er wekelijks fanatiek tegen een bal getrapt. Jawel, we zijn aanbeland in Tollebeek. Het 2500 zielen tellende dorpje was in 1957 de laatste woonplaats die gesticht werd in de Noordoostpolder, nadat deze vijftien jaar daarvoor was drooggelegd. Toen een aantal wijze mannen besloot dat ook een voetbalclub in het dorp niet achter mocht blijven, was vijf jaar later VV Tollebeek een feit. En daar zijn we nog steeds erg content mee.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal