sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Tenzij je je graag verdiept in historie zou je bijna vergeten dat SC Franeker een fusieclub is. Niet heel vreemd, want dat is alweer 52 jaar het geval. In 1970 zag SC Franeker het levenslicht als zondagclub Freno en zaterdagclub Froonacker worden samengevoegd. Best een gevoelig dingetje, want religie verdeelde Franeker halverwege vorige eeuw in drie kampen: christenen, katholieken of niet-gelovigen. Officieel voetbalde je op zaterdag of zondag onder de vlag van SC Franeker, maar in de volksmond was het nog vooral Freno of Froonacker. Anno 2022 behoren de vermaarde clubnamen wel definitief tot het verleden.

Hoewel het hoofdveld wat aan de zware kant oogt, valt-ie bij ons in de smaak. En dat geldt ook voor het tweede veld, dat strak tegen de woningen aan de Noorderbleek aan ligt. ‘Zelf halen hier, hè jongens?’, zegt een van ons lachend, als we langs de achtertuintjes lopen. Na een klein rondje krijgen we weer zicht op het hoofdveld, waar de dug-outs van plastic afsteken tegen de tribune. Nu geven we niet vaak tips, maar ditmaal kunnen we het niet laten: verplaats die dingen naar het kunstgras en zet hier stenen dug-outs neer, die recht doen aan de sfeer van het hoofdveld. Voor de rest noteren we vooral veel plusjes. Een Belgisch ademend sportpark; laat Hertog Van Saksen het niet horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.

vv EEC

Verkeer dat over de N34 raast én over een voetbalhart beschikt, kijkt tussen Odoorn en Borger altijd even opzij. Ingeklemd tussen de dorpsrand van Ees en een akker ligt namelijk Sportpark De Dillen. Alhoewel, sportpark is misschien een groot woord. Het onderkomen van de Ees Eesergroen Combinatie (EEC) is niet meer dan een hoofdveld met een trainingsveld, maar het zal door de ligging bij voetbalromantici meteen in de smaak vallen. Knus is het juiste woord, blijkt nadat we een kijkje hebben genomen. En dat rondje is zo gemaakt.

vv Blija

Onderweg van Burdaard naar Blije lijkt het wel alsof we plotseling in een potje real life Mario Kart zijn terechtgekomen. Bij Jislum en Ginnum hebben tractoren de nodige klei op de weg achtergelaten, zodat het een heuse survivaltocht wordt om de Farrewei te bereiken. Maar onze chauffeur heeft voor hetere vuren gestaan. Sportpark Blija van VV Blija wordt foutloos bereikt, al ging het voor één van ons later alsnog mis. Daarover zo meer.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2023 | Over de Bal