sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Tenzij je je graag verdiept in historie zou je bijna vergeten dat SC Franeker een fusieclub is. Niet heel vreemd, want dat is alweer 52 jaar het geval. In 1970 zag SC Franeker het levenslicht als zondagclub Freno en zaterdagclub Froonacker worden samengevoegd. Best een gevoelig dingetje, want religie verdeelde Franeker halverwege vorige eeuw in drie kampen: christenen, katholieken of niet-gelovigen. Officieel voetbalde je op zaterdag of zondag onder de vlag van SC Franeker, maar in de volksmond was het nog vooral Freno of Froonacker. Anno 2022 behoren de vermaarde clubnamen wel definitief tot het verleden.

Hoewel het hoofdveld wat aan de zware kant oogt, valt-ie bij ons in de smaak. En dat geldt ook voor het tweede veld, dat strak tegen de woningen aan de Noorderbleek aan ligt. ‘Zelf halen hier, hè jongens?’, zegt een van ons lachend, als we langs de achtertuintjes lopen. Na een klein rondje krijgen we weer zicht op het hoofdveld, waar de dug-outs van plastic afsteken tegen de tribune. Nu geven we niet vaak tips, maar ditmaal kunnen we het niet laten: verplaats die dingen naar het kunstgras en zet hier stenen dug-outs neer, die recht doen aan de sfeer van het hoofdveld. Voor de rest noteren we vooral veel plusjes. Een Belgisch ademend sportpark; laat Hertog Van Saksen het niet horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VVK

Warm, sociaal, klein, en ook zeker brutaal. Het zijn kenmerken die je zonder enige twijfel in één adem kunt noemen met VVK: een heuse volksclub binnen de stad Groningen. Officieel staat de afkorting voor Voetbal Vereniging Korreweg, maar gemakshalve wordt ook Vrije Vrienden Klup weleens gebruikt. Beide afkortingen geven geven iets aan. De ene waar VVK de wortels heeft liggen, de andere hoe leden binnen de club met elkaar omgaan. ‘VVK’ers hebben een vechtkarakter en gaan voor elkaar door het vuur’, vertrouwde oud-voorzitter John Klaassen al eens toe.

HSC

Robotstofzuigers kenden we al wel, maar robotmaaiers zijn voor ons nieuw. Althans, we hadden ze nog niet eerder in actie gezien. Op Sportpark Henk Bruins van HSC in Sappemeer valt ons die vuurdoop ten deel. Het apparaat doet ons denken aan een kelderklasse-speler in optima forma: het gaat kriskras over het hoofdveld heen, met een tempo waar een schildpad nog om zou moeten lachen. Van mooie rechte maailijnen is in de verste verte geen sprake, maar het neemt aanzienlijk wat werk uit handen. En waar je robotmaaiers ziet, betekent ook dat er natuurgras ligt. En aangezien wij ambassadeurs van een goed onderhouden natuurgrasveld zijn, kunnen we deze ontwikkeling alleen maar toejuichen.

SV De Heracliden

Als in de verte het geluid klinkt van een naderende trein, gaan we er eens even goed voor staan. ‘Een trein en een voetbalveld in één shot, die ontbrak nog op ons verlanglijstje’, klinkt het. We staan op het hoofdveld van SV de Heracliden in Uithuizermeeden als die trein langs dendert, maar heel goed krijgen we ‘m niet in het vizier. Toch klagen we niet. Bij De Heracliden blijken we namelijk met onze neus in de boter te zijn gevallen, want alles lijkt tijdens ons bezoek aan Sportpark Meij te kloppen.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal