sc Franeker

Het is een frisse vrijdagochtend, als de laatste slierten nevel wegtrekken op Sportpark Hertog van Saxenlaan in Franeker. Op het hoofdveld speurt een scholekster naar wormen en dus hoeven we de vogel niet aan de achterzijde van de accommodatie te verwachten, want daar maken twee kunstgrasvelden de dienst uit. Vaste volgers weten dan wel waar wij ons het liefst begeven: de natuurgrasvelden aan de voorzijde van het complex. De Auke de Vries-tribune, met daarachter de woningen aan de Hertog van Saxenlaan en Noorderbleek, terwijl de Martinikerk toezicht houdt; dit sportpark heeft iets Belgisch. En dat is een compliment.

Tenzij je je graag verdiept in historie zou je bijna vergeten dat SC Franeker een fusieclub is. Niet heel vreemd, want dat is alweer 52 jaar het geval. In 1970 zag SC Franeker het levenslicht als zondagclub Freno en zaterdagclub Froonacker worden samengevoegd. Best een gevoelig dingetje, want religie verdeelde Franeker halverwege vorige eeuw in drie kampen: christenen, katholieken of niet-gelovigen. Officieel voetbalde je op zaterdag of zondag onder de vlag van SC Franeker, maar in de volksmond was het nog vooral Freno of Froonacker. Anno 2022 behoren de vermaarde clubnamen wel definitief tot het verleden.

Hoewel het hoofdveld wat aan de zware kant oogt, valt-ie bij ons in de smaak. En dat geldt ook voor het tweede veld, dat strak tegen de woningen aan de Noorderbleek aan ligt. ‘Zelf halen hier, hè jongens?’, zegt een van ons lachend, als we langs de achtertuintjes lopen. Na een klein rondje krijgen we weer zicht op het hoofdveld, waar de dug-outs van plastic afsteken tegen de tribune. Nu geven we niet vaak tips, maar ditmaal kunnen we het niet laten: verplaats die dingen naar het kunstgras en zet hier stenen dug-outs neer, die recht doen aan de sfeer van het hoofdveld. Voor de rest noteren we vooral veel plusjes. Een Belgisch ademend sportpark; laat Hertog Van Saksen het niet horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ropta Boys

Toen het team van Over de Bal sportpark De Fiver in Oosternijkerk betrad, konden we die ene vraag maar niet loslaten. ‘Hier voetbalt Ropta Boys, maar hoe zou die clubnaam nou zijn ontstaan?’

vv Ouwe Syl

En jahoor, daar staan we dan. Lachend als een boer met kiespijn turen we over een behoorlijke plas water richting het hoofdveld. Hebben we net het clubgebouw op de gevoelige plaat vastgelegd (‘Want dat is het meest makkelijk om mee te beginnen’), verspert een met water ondergelopen ijsbaan ons de toegang tot het strijdtoneel van Ouwe Syl. Op sportpark De Nije Anwas had een bescheiden pont gedurende de wintermaanden dan ook niet misstaan. Maar omlopen is in dit geval een feestje.

vv Zevenhuizen

Met uiterste precisie wandelt een vrijwilliger langs de lijn met voor z’n neus een kalkmachine. Ook op d’Olle Streek in Zevenhuizen zijn scheve krijtlijnen uit den boze, dus vraagt de vrijwilliger in kwestie de nodige concentratie van zichzelf. Als wij door de toegangspoort van de Zevenhuister voetbalvereniging lopen om wat kiekjes te schieten, is hij dan ook even afgeleid, om na een vriendelijke groet van ons weer onverdroten verder te gaan met waar hij gebleven was.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal