vv Meedhuizen

Terwijl de laatste resten nevel van de velden af dwarrelen, tuurt Albert Wildeman tevreden over het hoofdveld van Meedhuizen. Meer dan dertig jaar was hij voorzitter van de lokale voetbaltrots, maar hij heeft het stokje inmiddels overgedragen. Niet onbelangrijk, want zoals het een vrijwilliger met hart voor de zaak betaamt, schaakt hij op meerdere borden tegelijk. Zo runnen Albert en zijn vrouw Eke ook de enige dorpswinkel die Meedhuizen rijk is en dat is minstens zo belangrijk voor de levensvatbaarheid van een dorp als een voetbalvereniging.

Sinds 1928 wordt er in Meedhuizen gevoetbald en dat dat nog steeds gebeurt, mag gerust knap worden genoemd. Er passeerden jaren de revue waarin de bestaanszekerheid aan een zijden draadje hing, maar altijd stonden er weer mensen op die Meedhuizen nieuw elan gaven. Tot en met 1943 luisterde de clubnaam naar VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) en waren zwart en wit de clubkleuren. Maar in 1951 zag VV Meedhuizen het levenslicht, ditmaal met groen als onmiskenbare clubkleur.

Het ledental van Meedhuizen golft op en neer. Verwelkomde de club de voorbije twee jaar veel voetballers uit Appingedam en Delfzijl, veel van hen zijn inmiddels weer uitgezwaaid. De spelers van het eerste uur weten niet beter: zij vormen het kloppende hart van de vereniging en tikken elke zaterdag weer een welverdiend biertje achterover in de knusse kantine, die ook dienst doet als dorpssoos Daft Crowd, inclusief draaitafel met cd’s. Mooi feitje: het sportcomplex is in beheer van het dorp en Albert is er maar wat trots op: ‘Het trainingsveld kan ook worden gebruikt als speelveld, alleen is nog wat smal. Na ‘n goede sliding glij je zo onder het hek door. Geen aanrader.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SC Berlikum

De kerstdagen zitten er al lang en breed op, maar op sportcomplex de Koekoek staat de kerstboom nog fier overeind in het clubgebouw. ‘Kijk, da’s gezellig!’, roept één van ons, terwijl hij een blik naar binnen werpt. De rest heeft hem wel gehoord, maar loopt onverstoord door om het hoofdveld te verkennen. Toeschouwers mogen eigenlijk niet over het veld lopen leert een bord ons, maar stiekem maken we voor onszelf bij elk sportparkbezoek altijd een uitzondering. Ook nu we bij SC Berlikum op visite zijn.

vv Dronrijp

‘Wacht eens even, als Dronrijp hier voetbalt, waar gaan we dan straks naartoe?’ We lopen op sportpark Schatzenburg in Menaldum als we in één oogopslag zien dat Foarút én Dronrijp hier de dienst uitmaken. En dat terwijl we ook nog een bezoekje aan Sportpark Welderingsstrjitte (De Ring) in Dronrijp hebben staan, zien we op onze kaart. Met vraagtekens alom zetten we een half uur later alsnog koers naar Dronrijp. ‘Zou het een verlaten sportpark zijn?’, vragen we ons af als we De Ryp binnenrijden. Op die vraag volgt een snel antwoord.

vv BNC (Bravery-Nova Zembla combinatie)

In de jaren ‘30 spelen er drie voetbalverenigingen in de Reiderwolderpolder bij Finsterwolde. Nova Zembla (voorheen Swift), Bravery en Plevieren. Hoewel laatstgenoemde vereniging de enige van de drie was met geld in de kas, ging de ploeg in 1938 ter ziele. Dus besloten de andere twee te fuseren om de overlevingskansen zo groot mogelijk te houden. Dat was op 1 september 1940 de geboorte van BNC. Oftewel, de Bravery-Nova Zembla combinatie. Met het opwerpen van een luciferdoosje (de ene zijde geel, de andere blauw) werd de shirtkleur bepaald. Blauw kwam als winnaar uit de bus.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal