vv Westerlee

In vroegere tijden, op de grens van klei en veen, tussen het dorpsschooltje en arbeidershuisjes, lag het land van de kuipmakerij. Hier werden zware tonnen gemaakt door noeste arbeiders. En op dit ‘Koeperlaand’ wordt tegenwoordig elke zaterdag tegen een bal getrapt bij vv Westerlee. Sinds 1962 gebeurt dat al in de onmiskenbare oranje clubkleuren, al wilde het broekje in de voorbije decennia de ene keer nog weleens wit zijn en de andere keer zwart. Sinds 2003 is het definitief wit. En maar goed ook, want in het Oldambt houdt men van duidelijkheid.

Als wij het Koeperlaand betreden, lijken we bijna in een natuurfilm te zijn beland. Aan de achterzijde loopt het terrein zowaar omhoog in iets wat naar een heuvelachtig landschap neigt. Dat zijn bijna Limburgse taferelen die je in Groningen zelden ziet. Ondertussen ruziën een paar kraaien om een achtergebleven stuk patat en wij lijken onverstoord een rondje te kunnen maken om het hoofdveld. Daar wordt de rust ineens wreed verstoord door de terreinmeester die op het punt staat om de lijnen te kalken. Hij gooit de deur van het materialenhok per ongeluk zo hard open, dat we bijna over elkaar heen struikelen. ‘Goed volk!’, roept-ie echter met een harde lach.

De zonnige omstandigheden zorgen ervoor dat wij veld 2 in Westerlee meteen bombarderen tot mooiste bijveld in het Oldambt. De zon gluurt door de bomen rond het veld, dat je kunt betreden met een smal betonnen bruggetje, terwijl de Sint Joriskerk op de achtergrond een oogje in het zeil houdt. Overigens kun je dit veld ook gewoon betreden door over de droge greppel heen te springen, maar dat maakt bovenstaande beschrijving weer net iets minder romantisch. Maar het moge duidelijk zijn: de liefde voor het Koeperlaand is in ieder geval aan onze zijde in volle glorie aanwezig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vv SGV

Bij grotere amateurclubs is het niet zo moeilijk om de ingang te vinden. Bij kleinere clubs is dat soms een ander verhaal. SGV uit Schildwolde is hier misschien wel het mooiste voorbeeld van. De ingang vind je bijna alleen direct als je eerder op sportpark Onder de Juffer bent geweest. Een naam met een subtiele knipoog naar de statige Juffertoren, die over het complex uitkijkt. Maar dan heb je het smalle oprijlaantje aan de Hoofdweg in het dorp nog niet gevonden. Vrijwilliger Tjarco Starke moet lachen als we erover beginnen: ‘Ja, er zijn menige auto’s omgekeerd als ze de ingang voorbijreden. En soms ging het ook in tweede instantie fout.’

VV Sport Vereent

Als we voorbij het plaatsnaambord van Oldeberkoop tuffen, zijn we gearriveerd in een van de oudste plaatsen van de Ooststellingwerven. Het is de plek waar Sport Vereent tweewekelijks de zwart-witte clubkleuren verdedigt op Sportpark Lunia. Vernoemd naar de monumentale villa die een steenworp verderop dienst doet als hotel. Hoewel er deze middag geen bal rolt, voelt het gesloten hek met sportparknaam al als een half charmeoffensief naar ons toe. Een soort Anfield-toegangspoort, maar dan in de Friese polder. Niets meer aan doen, nooit meer vervangen.

vv Wildervank

Op elk sportpark waar wij komen, strepen we onze hoogtepunten op een zorgvuldig gekozen bucketlist af. Sierlijke oprijlaan? Check. Fraai bruggetje? Check. Bordjes met geinige doch doeltreffende huisregels? Check. v.v. Wildervank heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens over de atletiekbaan en het 214 reclameborden tellende hoofdveld op de accommodatie aan de Woortmanslaan gehad.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal