sv THOS

Talloze verenigingen in het amateurvoetbal hebben een eenvoudige afkorting als clubnaam. Op zich niet zo bijzonder, maar als dat een originele afkorting is, trekt dat op voorhand onze aandacht. Dat is ook het geval als we Beerta binnen rijden. Nog voordat we het dorp goed en wel kunnen verkennen, moeten we rechts afslaan, waarna een stoffig weggetje langs restaurant China You-Yi ons bij de plaatselijke Beertster voetbaltrots brengt. Daar verdedigt Tot Heil Onzer Spieren - beter bekend als THOS - haar groene clubkleuren. ‘Dit zijn de betere afkortingen’, zegt één van ons als we op verkenning gaan. Instemmend wordt er geknikt.

Het is een drukte van belang op het Abel van der Laan-sportpark. Niet omdat er op deze vrijdagmiddag gevoetbald wordt, maar omdat de kantine blijkbaar ook dienst doet als kinderopvang. De foto’s van het clubgebouw laten we dan ook eerst even voor wat het is, want als er drie onbekende figuren uit een auto stappen die vanuit het niets foto’s gaan schieten, zou je daar ook hele rare gedachten bij kunnen krijgen. Dus zetten we direct koers naar het hoofdveld, waar ook Hans Hateboer en wijlen Jurrie Koolhof hun voetbalkunsten op jonge leeftijd etaleerden. Het hobbelige hoofdveld, de krakende bomen eromheen en de karakteristieke dug-outs stellen geen moment teleur.

Ineens komt er een bescheiden autootje het sportpark opgereden. Het THOS-vaantje wappert fier voor het raam. De bestuurder stapt uit en volgt met een strenge blik onze passen langs het veld. Als we rechtsomkeert willen maken, spreekt hij ons nieuwsgierig aan. Het blijkt oervrijwilliger Jakob te zijn. Nog voordat we hebben uitgelegd wat we komen doen, heeft hij ons al koffie in de kantine aangeboden én ingeschonken. Terwijl de kinderen langs ons heen rennen, vertelt hij bijna in één adem over de historie van THOS. Bij het afscheid krijgen we een clubmagazine met oude foto’s mee. En wellicht komen we over niet al te lange tijd terug, want THOS viert op 1 mei 2020 haar honderdjarig jubileum. En wie weigert nou een feestje met een persoonlijke uitnodiging van Jakob op zak?

15 maart 2020
‘Bakkie doen jongens? Laat ik meteen onze kantine zien!’ Jacob Sikkema was maar wat trots toen we vertelden dat we sv THOS bezochten om een portret van de club te maken. Ons bereikte dit weekend het bericht dat de clubman van THOS plotseling is overleden. Rust zacht Jacob.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De Treffer ‘16

Toerend door het Drentse land komen we uit in het lintdorp 2e Exloërmond, waar Sportpark De Treffer met een bezoek wordt vereerd. Een sportpark dat de laatste jaren regelmatig in het nieuws is verschenen, want hoewel we op bezoek zijn bij De Treffer ’16, is de oorspronkelijke bespeler van het sportpark TEVV, dat op haar hoogtepunt uitkwam in de Eerste Klasse van het zondagvoetbal. Na veel mitsen en maren en een hoop gerommel binnen het dorp, is in 2016 de oprichting van De Treffer ’16 een feit. TEVV is op het moment van schrijven een ‘slapende vereniging’ en niet meer als actieve voetbalclub te vinden binnen de KNVB. De Treffer ’16 daarentegen vinden we in de zondag Vijfde Klasse, waar het afgelopen seizoen acht punten wist te verzamelen.

vv Heiligerlee

De logo’s van de vele amateurclubs die we bezoeken variëren enorm. Het ene lijkt in twintig seconden te zijn bedacht, het andere draagt een historisch verhaal met zich mee dat eeuwen teruggaat. Dat laatste is ook het geval als we onze bolide aan de Nassaulaan parkeren, pontificaal voor het hoofdveld van Heiligerlee. Voor verduidelijking over het logo van de Kloosterholtjers moeten we terug naar het jaar 1568, toen er in Heiligerlee een hevige veldslag plaatsvond tussen de Oranjes en de Spanjaarden. Ons volkje won die strijd destijds, maar graaf Adolf (ja, die stond aan onze kant) sneuvelde in de troepen. Ter nagedachtenis herinnert een monument in het dorp er nog altijd aan wie hij was.

vv St. Jacob

‘Zeg jongens, enig idee wie Dooitzen de Bildt is?’ Het is een vraag die de wenkbrauwen doet fronsen. Geen onterechte vraag, want voor het sportcomplex dat we bezoeken wordt de navigatie afgestemd op de straat die is vernoemd naar de gerenommeerde kaatser die in de jaren 20 en 30 furore maakte in Sint-Jacobiparochie. Op sportpark De Fijfskaar is dan ook niet alleen het thuishonk van VV St. Jacob te vinden, maar ook een kaatsveld. En hoe klein het dorpje ook mag zijn: het is en blijft het startpunt van de Friese pelgrimsroute naar Hasselt in Overijssel. Staat toch leuk op je cv.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2022 | Over de Bal