vv THOS

Talloze verenigingen in het amateurvoetbal hebben een eenvoudige afkorting als clubnaam. Op zich niet zo bijzonder, maar als dat een originele afkorting is, trekt dat op voorhand onze aandacht. Dat is ook het geval als we Beerta binnen rijden. Nog voordat we het dorp goed en wel kunnen verkennen, moeten we rechts afslaan, waarna een stoffig weggetje langs restaurant China You-Yi ons bij de plaatselijke Beertster voetbaltrots brengt. Daar verdedigt Tot Heil Onzer Spieren - beter bekend als THOS - haar groene clubkleuren. ‘Dit zijn de betere afkortingen’, zegt één van ons als we op verkenning gaan. Instemmend wordt er geknikt.

Het is een drukte van belang op het Abel van der Laan-sportpark. Niet omdat er op deze vrijdagmiddag gevoetbald wordt, maar omdat de kantine blijkbaar ook dienst doet als kinderopvang. De foto’s van het clubgebouw laten we dan ook eerst even voor wat het is, want als er drie onbekende figuren uit een auto stappen die vanuit het niets foto’s gaan schieten, zou je daar ook hele rare gedachten bij kunnen krijgen. Dus zetten we direct koers naar het hoofdveld, waar ook Hans Hateboer en wijlen Jurrie Koolhof hun voetbalkunsten op jonge leeftijd etaleerden. Het hobbelige hoofdveld, de krakende bomen eromheen en de karakteristieke dug-outs stellen geen moment teleur.

Ineens komt er een bescheiden autootje het sportpark opgereden. Het THOS-vaantje wappert fier voor het raam. De bestuurder stapt uit en volgt met een strenge blik onze passen langs het veld. Als we rechtsomkeert willen maken, spreekt hij ons nieuwsgierig aan. Het blijkt oervrijwilliger Jakob te zijn. Nog voordat we hebben uitgelegd wat we komen doen, heeft hij ons al koffie in de kantine aangeboden én ingeschonken. Terwijl de kinderen langs ons heen rennen, vertelt hij bijna in één adem over de historie van THOS. Bij het afscheid krijgen we een clubmagazine met oude foto’s mee. En wellicht komen we over niet al te lange tijd terug, want THOS viert op 1 mei 2020 haar honderdjarig jubileum. En wie weigert nou een feestje met een persoonlijke uitnodiging van Jakob op zak?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

VV Gorecht & VV Haren

Het is een vraag die elk voetbalweekend wel ergens op een sportpark te horen is: ‘Spelen we op het hoofdveld?’ Toegegeven, dat is dan ook bijna altijd het mooiste podium om op te voetballen. Bijna, want bij sommige voetbalverenigingen is het bijveld soms één van de best bewaarde geheimen. Zo ook op Sportpark De Koepel, waar Gorecht en Haren de dienst uitmaken. Oke, de tunnel richting het speelveld van De Kuip is iets mooier, maar deze tunnel – onder de drukke Dr. E. H. Ebelsweg – die leidt naar de tunnelvelden, is voor amateurvoetbalbegrippen een pareltje. Je moet zelfs nog een stukje door het Scharlakenbos om het speelveld te bereiken. Voor amateurvoetbalromantici iets om te koesteren.

VV Seta - Sportclub Exloërmond tot Afdraai

VV Seta

Via een smalle doorgang aan de Schoolstraat ligt, pal achter de grote loods van Mulder Granen in Musselkanaal, het sportcomplex van VV Seta verscholen.

vv Borgercompagnie

De club kwam eind vorig seizoen in het nieuws als vereniging die een inhaalduel tegen v.v. PJC met liefst 40-0 verloor. En ook als we kijken naar de enige officiële uitslagen van dit seizoen (nederlagen met 4-1, 1-19 en 9-0), komt de hoofdmacht van Borgercompagnie er niet echt genadig af. Nadien verdwenen zij van de radar, al bleef het tweede – en tevens enige – elftal van de club wel bestaan. Zij finishten voorlaatste in de reserve 6e Klasse zondag.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2021 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2021 | Over de Bal