sv THOS

Talloze verenigingen in het amateurvoetbal hebben een eenvoudige afkorting als clubnaam. Op zich niet zo bijzonder, maar als dat een originele afkorting is, trekt dat op voorhand onze aandacht. Dat is ook het geval als we Beerta binnen rijden. Nog voordat we het dorp goed en wel kunnen verkennen, moeten we rechts afslaan, waarna een stoffig weggetje langs restaurant China You-Yi ons bij de plaatselijke Beertster voetbaltrots brengt. Daar verdedigt Tot Heil Onzer Spieren - beter bekend als THOS - haar groene clubkleuren. ‘Dit zijn de betere afkortingen’, zegt één van ons als we op verkenning gaan. Instemmend wordt er geknikt.

Het is een drukte van belang op het Abel van der Laan-sportpark. Niet omdat er op deze vrijdagmiddag gevoetbald wordt, maar omdat de kantine blijkbaar ook dienst doet als kinderopvang. De foto’s van het clubgebouw laten we dan ook eerst even voor wat het is, want als er drie onbekende figuren uit een auto stappen die vanuit het niets foto’s gaan schieten, zou je daar ook hele rare gedachten bij kunnen krijgen. Dus zetten we direct koers naar het hoofdveld, waar ook Hans Hateboer en wijlen Jurrie Koolhof hun voetbalkunsten op jonge leeftijd etaleerden. Het hobbelige hoofdveld, de krakende bomen eromheen en de karakteristieke dug-outs stellen geen moment teleur.

Ineens komt er een bescheiden autootje het sportpark opgereden. Het THOS-vaantje wappert fier voor het raam. De bestuurder stapt uit en volgt met een strenge blik onze passen langs het veld. Als we rechtsomkeert willen maken, spreekt hij ons nieuwsgierig aan. Het blijkt oervrijwilliger Jakob te zijn. Nog voordat we hebben uitgelegd wat we komen doen, heeft hij ons al koffie in de kantine aangeboden én ingeschonken. Terwijl de kinderen langs ons heen rennen, vertelt hij bijna in één adem over de historie van THOS. Bij het afscheid krijgen we een clubmagazine met oude foto’s mee. En wellicht komen we over niet al te lange tijd terug, want THOS viert op 1 mei 2020 haar honderdjarig jubileum. En wie weigert nou een feestje met een persoonlijke uitnodiging van Jakob op zak?

15 maart 2020
‘Bakkie doen jongens? Laat ik meteen onze kantine zien!’ Jacob Sikkema was maar wat trots toen we vertelden dat we sv THOS bezochten om een portret van de club te maken. Ons bereikte dit weekend het bericht dat de clubman van THOS plotseling is overleden. Rust zacht Jacob.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal