VV DTD (De Trije Doarpen)

Als onze bolide de Skierhusterwei op draait, denderen we over een eenvoudig klinkerweggetje met mooie aangrenzende vrijstaande woningen, richting een sportpark dat voor ons nog wat onbekend is. Rechts voor ons steekt de kerk van Jelsum boven de bomen uit, maar om op de plek van bestemming te komen gaan we linksaf, naar Cornjum. En zoals het een klein dorpje betaamt, is het sportpark vaak niet ver te zoeken. Vlak voordat we het dorpje uit kunnen rijden richting Britsum, ligt Sportpark DTD aan onze linkerhand. ‘De Trije Doarpen’, is de verklaring van de afkorting. De oplettende lezer zag dat we de drie dorpen hierboven al noemden.

Waar we nog weleens hermetisch afgesloten accommodaties aantreffen, houdt Sportpark DTD dagelijks open huis. Bij wijze van spreken dan, want voetballend gezien wandel je nooit zomaar eenvoudig over Déé-Téé-Déé heen. Komt waarschijnlijk omdat binnen de club een groot familiegevoel heerst. Wie in Jelsum, Cornjum of Britsum ook maar een beetje over voetbaltalent beschikt, trekt het geelgroene shirt van DTD aan. Heit bekleedt één of meerdere bestuursfuncties, mem doet de voetbalwas, beppe draait nog wekelijks kantinediensten, terwijl pake de plaatselijke voetbaltrots trouw steunt langs de lijn en uiteraard bij tijd en wijle een kritische noot kraakt. En binnen de lijnen? Daarin verdedigen de zoons des huizes de clubkleuren.

Voetballend gezien wandel je nooit zomaar eenvoudig over Déé-Téé-Déé heen.

En die dwalen graag nog eens af naar het seizoen 2011-2012, toen het kleine DTD onverwachts promoveerde naar de Tweede Klasse, na jarenlang te hebben vertoefd in de lagere regionen. Dat kunststukje werd in 2013-2014 nog maar eens herhaald, waarna DTD vijf seizoenen in de Tweede Klasse bleef. Dit seizoen deden De Trije Doarpen weer een stapje terug naar de Derde Klasse, maar wel in de wetenschap dat je met DTD altijd rekening moet houden. Dat doen wij overigens ook sinds ons bezoek aan de club, want pas nadat een straaljager pal over onze hoofden scheerde, kwamen we erachter dat de landingsbanen van Vliegbasis Leeuwarden vlak naast het sportpark liggen. Ach, een keer wat anders!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ropta Boys

Toen het team van Over de Bal sportpark De Fiver in Oosternijkerk betrad, konden we die ene vraag maar niet loslaten. ‘Hier voetbalt Ropta Boys, maar hoe zou die clubnaam nou zijn ontstaan?’

G.S.V.V. The Knickerbockers

Het is voor veel seniorenteams in Noord-Nederland toch altijd wel een dingetje als de competitie-indeling wordt bekendgemaakt: zitten we bij G.S.V.V. The Knickerbockers ingedeeld? Een bezoek aan de Groninger studentenclub, één van de grootste amateurvoetbalverenigingen van Noord-Nederland, staat vaak garant voor een retegezellige derde helft, met aansluitend een bezoekje aan het Groninger nachtleven. Als je dat redt tenminste, want vooral als het verkeerslicht in het Appleknockers Flophouse op groen staat, is het voor veel voetballers al een uitdaging om na 21:00 uur überhaupt nog enigszins recht te kunnen lopen.

vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal