vv Foarút

Wat betekent vooruit op z’n Fries? ‘Foarút’, om het antwoord meteen maar te verklappen. Tevens de naam van de plaatselijke voetbalvereniging in Menaldum. Een mooie originele naam, al had het niet heel veel gescheeld of de zaterdag-vierdeklasser had MVV (Menaldumer Voetbalvereniging) geheten. Op 22 augustus 1963 staken bestuursleden van zondagvereniging Foarút en zaterdagvereniging Typhonia de koppen bijeen: de sentimenten moesten maar even opzij worden gezet, want de trainingsopkomst was ronduit beroerd. Beide clubs gingen onder Foarút verder, want MVV (uit Maastricht) bestond al en kopiëren mocht niet. ‘Als er maar op zaterdag gevoetbald wordt’, redeneerde het Typhonia-bestuur. En zo was fusievereniging Foarút een feit.

De bescheiden voetbalvereniging stond precies een jaar geleden even wereldwijd in de belangstelling: de 19-jarige Ellen Fokkema uit Slappeterp kreeg na herhaaldelijke verzoeken van Foarút naar de KNVB om mee te mogen spelen met het eerste mannenteam eindelijk groen licht en werd daarmee de allereerste vrouw die mocht meespelen in een mannencompetitie. En zo stond Fokkema’s telefoon, maar ook die van Foarút-bestuurslid Auke Grijpma in augustus 2020 met regelmaat roodgloeiend. Nagenoeg alle vaderlandse media, en zelfs de BBC en internationale nieuwsdienst Reuters wisten Menaldum te vinden. En Foarút zelf? ‘Wij vinden het eigenlijk allemaal niet heel bijzonder’, lachte Grijpma.

‘Het bescheiden Foarút was in 2020 even wereldwijd in het nieuws’

Het is alweer bijna vijftig jaar geleden dat Foarút haar thuisduels midden in het dorp speelde, op het terrein van de Vereniging Voor Volksvermaak. Sindsdien werkt de roodzwarte formatie de thuiswedstrijden af op Schatzenberg, naar het gelijknamige recreatiegebied ten zuiden van Menaldum, waar het onderkomen gedeeld wordt met de seniorenteams van het naburige Dronrijp. En of er nou gevoetbald wordt midden in het dorp, of even buiten de bebouwde kom: de vaste aanhang weet de route naar Schatzenberg nog altijd goed te vinden en daar zal de coronacrisis niets aan afdoen. ‘Foaral de minsken dy’t yn dit doarp grut wurden binne, hawwe bining mei dizze club’, zegt een bestuurslid. Daar twijfelen wij geen moment aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VV Westerkwartier (voorheen VV SVMH)

‘Hèhè, eindelijk weer eens een fatsoenlijke backdrop’, klinkt het luidkeels. We zijn amper gearriveerd op een hele knusse parkeerplaats aan de Iwemalaan in Niebert, als één van ons de autodeur dichtslaat, in gestrekte draf het onderkomen van VV Westerkwartier in Niebert betreedt, het kassahokje passeert en zich vervolgens rond de middellijn omdraait richting de Nieberter molen. ‘Ik geef toe jongens, ik had ‘m al gespot’. Tja, wie niets met groundhoppen heeft, kan zich dit enthousiasme nauwelijks voorstellen. Maar als een sportcomplex nou eenmaal een gave blikvanger heeft, zijn we snel verkocht.

vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2024 | Over de Bal