vv Farmsum

Het is midden in de zomer, maar aan het Zwet in Delfzijl dwarrelen de eerste blaadjes alweer van de bomen. Vervroegd herfst lijkt het wel, al hoeft dat in dit deel van de Havenstad niet per se heel vervelend te zijn. De bladeren kleuren namelijk geel en rood en laten dat nou net de clubkleuren zijn van VV Farmsum. Dat Sportpark Tuikwerd aan het Zwet - synoniem voor grens - ligt, kan haast geen toeval worden genoemd. Want Farmsum mag dan in Delfzijl liggen, bewoners voelen zich vooral Farmsumers. En dus is de voetbalvereniging min of meer een dorpsclub binnen de stad.

Hoewel er ook op Tuikwerd wordt gehockeyd (Eemsmond) en gerugbyd (DRC Phoenix), zie je op de accommodatie in één oogopslag waar gevoetbald wordt. En dat doet de club inmiddels al meer dan zeventig jaar. De voordelen van de hechte vereniging die officieel deel uitmaakt van een stad uiten zich onder meer goed in de hoeveelheid reclameborden rondom het hoofdveld. Circa 150, een aantal waar menige club in bijvoorbeeld de stad Groningen jaloers op zal zijn. ‘Farmsum heeft de gunfactor’, liet de sponsorcommissie al eens tevreden ontvallen. ‘De club maakt een positieve ontwikkeling door en dat blijft niet onopgemerkt door sponsoren.’

Wat door ons niet onopgemerkt blijft, zijn enkele prachtige details op Tuikwerd, met op stip bovenaan het onmiskenbare roodgele omroephuisje langs het hoofdveld. De in bankjes omgetoverde doeltjes voor de kantine getuigen bovendien van vindingrijkheid. En vindingrijkheid is ook nodig om te overleven in een voetbalomgeving waarin fusies (Eems Boys en Neptunia) of een ondergang (Oosterhoek) ook zomaar tot de scenario’s had kunnen behoren. Maar de koek in Farmsum is nog niet op.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoofdveld van vv Oosterparkers met op de achtergrond de iconische klimmuur van Kardinge

v.v. Oosterparkers

Als je tien willekeurige mensen vraagt om een Groningse stadswijk te noemen, eindigt de Oosterparkwijk ongetwijfeld hoog in de lijstjes. De wijk spreekt dan ook nog altijd tot de verbeelding. ‘Ga je mee naar het dorp?’, werd in de jaren 20 vaak nog gezegd; het blauwe dorp welteverstaan. Dat was het kloppende hart van waaruit de Oosterparkwijk destijds ontstond. En gevoetbald werd er ook. Straatvoetbal was er mateloos populair, maar de wijk kende met BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys ook drie voetbalverenigingen. Net na de Tweede Wereldoorlog, fuseerden ze, waarmee de Oosterparkers was geboren.

vv Wardy

Je hebt er van die sportparken bij, waarbij je het kunstgrasrubber al van veraf ruikt. Niet onze favoriet, dus is het fijn als precies het tegenovergestelde een feit is. In Ferwerd bijvoorbeeld, waar dat al begint bij de ingang, waar de plaatselijke voetbalvereniging je er fijntjes op wijst dat je welkom wordt geheten op De Boppeslach. Die boodschap heeft een vrachtwagenchauffeur op vrijdagochtend al goed in z’n oren geknoopt, want hij laadt het ene na andere kratje bier binnen in het clubgebouw. U had het wellicht al begrepen: we zijn op visite bij vv Wardy.

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal

Over de Bal neemt jou met achtergrondverhalen en reportages mee in
de magische wereld van het Nederlandse amateurvoetbal.

Copyright © 2018 - 2025 | Over de Bal